Σημείωμα σύνταξης

Στο τεύχος Απριλίου, και δυστυχώς ευρισκόμενοι ακόμη στη δίνη της πανδημίας, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε άρθρα ιατρικής πληροφόρησης που αφορούν τόσο το κοινό όσο και τους επαγγελματίες υγείας.

Ο διακεκριμένος καθηγητής Γεώργιος Χρούσος συνεχίζει και τελειώνει με το τρίτο μέρος της τριλογίας του που αναφέρεται στη παθοφυσιολογία του stress και τις συνέπειες του. Τον ευχαριστούμε θερμά για τη πολύτιμη συμβολή του και ιδιαίτερα για την ιστορική και φιλοσοφική προσέγγιση στο πρόβλημα που έχει επιταθεί τελευταία λόγω της πανδημίας.

Οι νοσηλευτές μας αποτελούν σημαντικότατο πυλώνα της περίθαλψης και η πολύτιμη συμβολή τους στη νοσηλεία των ασθενών αναδείχθηκε περίτρανα στην αντιμετώπιση των ασθενών με μόλυνση από τον COVID-19. Η καθηγήτρια Νοσηλευτικής Ευγενία Βλάχου, αναφέρεται στη παγκόσμια ημέρα του διαβήτη που γιορτάσθηκε πέρυσι και στη συμβολή των νοσηλευτών στην αντιμετώπιση της χρόνιας και συχνής αυτής νόσου.

Στη στήλη μας «εξειδικευμένη γνώση» έχει αναρτηθεί σε μορφή διαφανειών η διάλεξη της συνεργάτιδος μας ενδοκρινολόγου Ευαγγελίας Ζαπάντη για την υπερκορτιζολαιμία στη κύηση και ειδικότερα στο σύνδρομο Cushing. Η ανάπτυξη του θέματος είναι λεπτομερής, εμπεριστατωμένη και σαφής και είμαι βέβαιος ότι οι συνάδελφοι ιατροί και ιδιαίτερα οι ενδοκρινολόγοι θα τη βρούν χρήσιμη.

Τα νοσήματα του θυρεοειδούς είναι συχνά στη Χώρα μας και απαιτούν ιδιαίτερη γνώση για τη διάγνωση και θεραπεία τους. Είμαστε ευτυχείς που ο συνάδελφος ενδοκρινολόγος Γεράσιμος Κρασσάς με το άρθρο του μας δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για την υπερλειτουργία (νόσος Grave’s) του θυρεοειδούς ιδιαίτερα σε σχέση με τη λοίμωξη του COVID-19.

Τέλος ο εξειδικευμένος στην οργάνωση διαδικτυακών εκδηλώσεων Δημήτρης Μπιλάλης μας δίνει μία περιληπτική αλλά εμπεριστατωμένη περιγραφή των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας στο σχεδιασμό και υλοποίηση διαδικτυακών συνεδρίων που αφορά όχι μόνο τους συμμετέχοντες επαγγελματίες αλλά και τη προβολή των χορηγών των εκδηλώσεων.

Σας εύχομαι ο Απρίλης να φέρει και τη πολυπόθητη Ανάσταση από την πανδημία.

Κώστας Φαινέκος