Στη τωρινή έκδοση του ηλεκτρονικού μας περιοδικού, έχουμε τη χαρά και τη τιμή να φιλοξενούμε το κείμενο της ομιλίας του πρωτεργάτη της Ελληνικής Ενδοκρινολογίας, ποιητή και λογοτέχνη Φώτη Παυλάτου ,που δόθηκε στις 11 Μαρτίου εφέτος στο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών, και πραγματεύεται το κρίσιμο αλλά και επίκαιρο θέμα της επίδρασης της τεχνολογίας στη διαπροσωπική σχέση γιατρού-αρρώστου.
Μήνας: Μάρτιος 2017
Προτρεπτικοί Λόγοι για τον νέο Γιατρό: Η Υψηλή Τεχνολογία και η αρνητική επίδρασή της στη διαπροσωπική σχέση Γιατρού- Αρρώστου
Από το τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα και μέχρι σήμερα, συσσωρεύονται με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό, που ίσως δεν θα ‘ταν υπερβολικός ο χαρακτηρισμός «χιονοστιβάδα», στοιχεία, τα οποία από σημειολογική άποψη, υποδηλούν ότι το ευγενές και πατροπαράδοτο Ιπποκρατικό Λειτούργημα, διέρχεται, σε διεθνή κλίμακα, μια βαθιά κρίση, η οποία μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία όσον αφορά στην ηθική ταυτότητα του ιατρικού επαγγέλματος, αλλά και καταστροφική για το σύνολο της κοινωνίας μας, η οποία είναι και ο τελικός αποδέκτης των Υπηρεσιών Υγείας.
Πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Περίπου 12-14% των ζευγαριών στις ανεπτυγμένες χώρες αναζητούν ιατρική βοήθεια λόγω υπογονιμότητας. Μια σημαντική αιτία της γυναικείας υπογονιμότητας είναι οι διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας, δηλαδή μη τακτική απελευθέρωση του ωαρίου κάθε μήνα. Οι διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας συχνά εκδηλώνονται σαν ανωμαλία στην έμμηνο ρύση ή σαν αμηνόρροια. Από τις γυναίκες με υπογονιμότητα λόγω διαταραχών της ωοθυλακιορρηξίας, περίπου 75-83% έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Τεχνολογικές Εξελίξεις Προς το Τεχνητό Πάγκρεας
Το Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για το Σακχαρώδη Διαβήτη ,τα Νοσήματα του Πεπτικού και των Νεφρών (NIDDK) πολύ πρόσφατα ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση τεσσάρων νέων δοκιμών με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του αυτοματοποιημένου συστήματος παράδοσης ινσουλίνης που είναι ευρύτερα γνωστό ως κύκλωμα “κλειστού βρόχου” ή “τεχνητό πάγκρεας” για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1.
Θυρεοτοξική κρίση – Νοσηλευτική επαγρύπνηση
Ο θυρεοειδής αδένας παράγει δύο βασικές ορμόνες την Τ3 (τριιωδοθυρονίνη) και τη Τ4 (θυροξίνη). Δρώντας διαμέσου υποδοχέων στο πυρήνα των κυττάρων οι δύο αυτές ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη θερμογένεση του σώματος – παραγωγή θερμότητας – στον μεταβολισμό αλλά και στη διαφοροποίηση των ιστών και οργάνων κατά την εμβρυική ανάπτυξη.
Διαμάχες στη διατροφική θεραπεία
Πολλά είναι κατά καιρούς τα θέματα διατροφής που σχετίζονται με την κατάλληλη διαιτητική θεραπεία στο σακχαρώδη διαβήτη και τα οποία αποτέλεσαν στοιχείο διαμάχης ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα.
Αφορούν συνήθως θέματα που σχετίζονται με συγκεκριμένα τρόφιμα ή συστατικά τροφίμων και το κατά πόσο βοηθούν ή όχι στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο του διαβήτη, με την κατανομή των γευμάτων ή με τη γενικότερη σύσταση της διατροφής στα βασικά θρεπτικά συστατικά.
Συσχέτιση μεταξύ της υιοθέτησης Μεσογειακής διατροφής και ποιότητας σπέρματος στους άνδρες ζευγαριών που παρακολουθούνται σε κλινική γονιμότητας.
To Δεκέμβριο του 2016 δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human reproduction μια ενδιαφέρουσα μελέτη Ελλήνων ερευνητών, (Δημήτριος Καραγιάννης και συνεργάτες) με σκοπό τη τεκμηρίωση πιθανής σχέσης μεταξύ του είδους της ακολουθούμενης διατροφής και της ποιότητας του σπέρματος στους άνδρες των υπογόνιμων ζευγαριών.