Σημείωμα σύνταξης

Το πρώτο τεύχος της χρονιάς του διαδικτυακού μας περιοδικού κυκλοφορεί με ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες αναρτήσεις.

Αρχίζει με το δεύτερο μέρος της τριλογίας του καθηγητή Γ. Χρούσου που αφορά στη «παθοφυσιολογία του stress και τις συνέπειές του» και εκθέτει αναλυτικά αλλά με κατανοητό και δομημένο τρόπο τους μηχανισμούς που ενεργοποιούνται σε καταστάσεις οξέος και χρόνιου stress,τη συμβολή τους στη αντιμετώπιση των αιτίων που τις προκαλούν αλλά και τις συνέπειες τους στη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Οι περισσότεροι από εμάς στην εποχή μας θεωρούμε το νερό σαν απαραίτητο διατροφικό στοιχείο και μέσο διατήρησης της προσωπικής μας υγιεινής. Από τους αρχαίους όμως χρόνους το νερό και ειδικότερα το λουτρό με νερό συγκεκριμένων πηγών, αποτελούσε σημαντικό στοιχείο θεραπείας νοσημάτων αλλά και γενικότερα επίτευξης σωματικής και ψυχικής ευεξίας.
Η καθηγήτρια συγκριτικής πολιτικής και πρόεδρος του κέντρου Ευρωπαικών μελετών και σπουδών κ. Μαίρη Μαρούλη-Ζηλεμένου στο άρθρο της προσφέρει μία διαχρονική αναφορά στη χρήση των ιαματικών πηγών αλλά και των σχετιζόμενων με αυτά «Ασκληπιείων» σαν κέντρα «θεραπευτικής λουτροθεραπείας» που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει λόγω της ανάπτυξης της φαρμακευτικής ιατρικής και συνταγογραφίας.

Πέρα όμως από το νερό ένα «ανορθόδοξο» φάρμακο για την αντιμετώπιση κυρίως ψυχικών διαταραχών αποτελεί και η μουσική. Ο εξαιρετικός καρδιολόγος και συνθέτης Θανάσης Δρίτσας μας δίνει τη δυνατότητα να εντρυφήσουμε στο σημαντικό αυτό θεραπευτικό μέσο παρακολουθώντας τη βιντεοσκοπημένη διάλεξη του πάνω στο θέμα ,που αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική παρουσίαση από το συνέδριο που οργανώθηκε πριν την επιδημία του κορωνοιού από το σωματείο μας με το γενικό τίτλο «ενημέρωση και εκπαίδευση ασθενών με χρόνια ενδοκρινολογικά και μεταβολικά νοσήματα στη ψηφιακή εποχή. Η συγκεκριμένη παρουσίαση είναι αναρτημένη στο you tube στη διεύθυνση https://youtu.be/8CcEpXd0dL8?t=7287

Στο τμήμα του περιοδικού μας «Εξειδικευμένη γνώση», και αφορά τους επιστήμονες των βιοιατρικών επιστημών, έχουμε τη χαρά και τη τιμή να φιλοξενούμε το άρθρο των εξαιρετικών συναδέλφων Μ. Γιαβροπούλου, Σ. Βλάχου και Ε. Κασσή που πραγματεύεται τα συνήθη και λιγότερο συνήθη νοσήματα των οστών και των διαταραχών του ασβεστίου και φωσφόρου.
Πέρα από την γλαφυρή, εμπεριστατωμένη και άριστα τεκμηριωμένη ανάπτυξη του θέματος θέλω να τονίσω ότι το τμήμα του ΕΚΠΑ στο ΓΝ Λαικό στο οποίο εργάζονται οι ερευνήτριες-συγγραφείς ανακηρύχθηκε πρόσφατα κέντρο αναφοράς για τα σπάνια νοσήματα οστών και τις διαταραχές των ασβεστίου και φωσφόρου και είναι σημαντικό για τους συναδέλφους των σχετικών ειδικοτήτων, ειδικότερα ενδοκρινολόγους, ρευματολόγους και ορθοπεδικούς, σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν παρόμοια περιστατικά και χρειάζονται βοήθεια στη διάγνωση και θεραπεία να απευθύνονται στη συγκεκριμένη μονάδα στη διεύθυνση και τηλέφωνα που παρατίθενται στο τέλος του άρθρου.

Η τακτική συνεργάτιδά μας διατροφολόγος κ. Πλατανίτη θίγει στο άρθρο της το σημαντικό, και δυνητικά σοβαρό για την υγεία στην ενήλική ζωή, της παιδικής παχυσαρκίας. Η επίκληση της για τη δημιουργία μίας εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της, μια και συνιστά όχι απλά μια παρέκκλιση από το φυσιολογικό βάρος αλλά δημόσιο υγειονομικό κίνδυνο, αποτελεί υποχρέωση των υπευθύνων, όχι μόνων των γονέων και του σχολείου αλλά και της Πολιτείας.

Τέλος στο επίκαιρο και με συμβολισμούς χρονογράφημά μας παρουσιάζεται η δυνατότητα ο Covid19 να προσβάλει όχι μόνο την υγεία μας αλλά και τους τρόπους συμπεριφοράς μας.

Από το Δ.Σ και την ομάδα σύνταξης του «Αρμονία και Ζωή» ευχόμαστε στα μέλη, συνεργάτες και φίλους αναγνώστες «ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ»

Κώστας Φαινέκος