Η μακροχρόνια χορήγηση Αλενδρονάτης συνεχίζει να προστατεύει από την οστεοπόρωση

Τα αποτελέσματα μια μελέτης 10 ετών που αφορούσε τη χορήγηση Αλενδρονάτης (FOSAMAX) για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης δημοσιεύθηκαν στο τεύχος της 18ης Μαρτίου στο περιοδικό New England Journal of Medicine.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης η χορήγηση Αλενδρονάτης προκάλεσε μείωση των βιοχημικών δεικτών που εκφράζουν το ρυθμό της οστικής αναγέννησης και αύξησε παράλληλα την οστική πυκνότητα σε όλες τις ομάδες πληθυσμού πού χορηγήθηκε.

Η μελέτη, που ήταν πολυεθνική, διπλή τυφλή (δηλαδή δεν γνώριζαν οι γιατροί ούτε οι ασθενείς αν έπαιρναν το δραστικό φάρμακο η αδρανή ουσία) αφορούσε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση στις οποίες χορηγήθηκε Αλενδρονάτη, σε 2 δόσεις των 5 και 10 mg, για χρονικό διάστημα μέχρι 10 έτη.

Στις γυναίκες που συνεχίσθηκε η θεραπεία με 10 mg Αλενδρονάτη αυξήθηκε στα 10 χρόνια η οστική πυκνότητα κατά 13,7% στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης κατά 10% στον τροχαντήρα και 5,4% στον αυχένα του μηριαίου οστού. Αντίθετα η διακοπή του φαρμάκου συνοδεύθηκε από βαθμιαία μείωση της αποτελεσματικότητας του που εμφανίσθηκε με μείωση της οστικής πυκνότητας. Στην ομάδα της θεραπείας διατηρήθηκε επίσης η μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καταγμάτων.