Το πολυχάπι έρχεται σύντομα σαν μέσο πολλαπλής θεραπείας

Το περασμένο χρόνο δυο Βρετανοί ερευνητές πρότειναν την ιδέα του πολυχαπιού δηλαδή ενός συνδιασμού 3 η περισσοτέρων φαρμάκων σε ένα χάπι για τη πρόληψη παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος. Με βάση θεωρητικές προβλέψεις η κυκλοφορία ενός τέτοιου χαπιού θα μείωνε την συχνότητα καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 80%.

Το πολυχάπι προτείνεται να περιέχει ένα φάρμακο για τη μείωση της χοληστερίνης, δυο αντιυπερτασικά χαμηλής δοσολογίας και μια ασπιρίνη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα τέτοιο χάπι λογω της ευκολίας χορήγησης θα αυξήσει τη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία και θα δώσει την ευκαιρία στους γιατρούς να ασχοληθούν με πιο σημαντικά θέματα όπως οι οδηγίες για τη διακοπή του καπνίσματος και τη σωστή διατροφή.

Το πολυχάπι θα μειώσει επίσης το κόστος της θεραπείας ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες που ο προυπολογισμός για φαρμακευτικές δαπάνες είναι περιορισμένος. Απομένει να διεξαχθούν κλινικές μελέτες μεγάλης έκτασης για να πιστοποιηθεί το πραγματικό όφελος από τη θεραπεία με τα χάπια πολλαπλής περιεκτικότητας φαρμάκων.