Σημείωμα Σύνταξης

Τα άρθρα και οι παρουσιάσεις στη τωρινή έκδοση του διαδικτυακού μας τόπου αναφέρονται στις ποικίλες εκδηλώσεις μίας άλλης πανδημίας που πλήττει χωρίς διαχωρισμούς και σύνορα τους κατοίκους του πλανήτη μας αυτή του σακχαρώδη διαβήτη. Η επιλογή αυτή είναι μία μικρή συμβολή του σωματείου μας στο μήνα «ευαισθητοποίησης για το διαβήτη» πού από χρόνια τώρα έχει καθιερωθεί ο μήνας Νοέμβριος κάθε χρόνου.

Ερχονται οι γιορτές και η προσφορά και ο εθελοντισμός πρέπει να αποτελούν πρωταρχικές επιλογές μας. Η πανελλήνια ένωση αγώνα κατά του νεανικού διαβήτη με τη πλούσια δράση και προγράμματα της, που αφορούν στην εκπαίδευση, στη νοσηλεία και στη βελτίωση της ποιότητα ζωής των μικρών διαβητικών, κάνει πράξη τη προσφορά της με την εθελοντική εργασία των μελών της που υλοποιούν τις ποικίλες δράσεις της.

Δυστυχώς στη πανδημία του διαβήτη προστέθηκε τα τελευταία δύο χρόνια και η πανδημία του Covid-19. Η εξαιρετική συνάδελφος κ.Ελένη Γιωτάκη με συνοπτικό αλλά περιεκτικό τρόπο αναλύει τα νεότερα δεδομένα για τη σχέση και τις συνέπειες συνύπαρξης των δύο νοσημάτων και εκθέτει τις θεραπευτικές επιλογές όπως αυτές διαμορφώνονται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Συνεχίζοντας τη θεματική μας επιλογή που αφορά στο διαβήτη, έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια βιντεοσκοπημένη διάλεξη της συναδέλφου ενδοκρινολόγου κ. Μαρίας Σώμαλη που με γλαφυρό και εμπεριστατωμένο τρόπο μέσα από μία σειρά από υψηλής ποιότητας και περιεχομένου διαφάνειες αναφέρεται στην αντιμετώπιση των ειδικών καταστάσεων που επηρεάζουν τη μεταβολική ρύθμιση στο διαβήτη όπως τα ταξίδια και οι διακοπές, η έμμηνος ρύση, οι εποχές του έτους και οι ημέρες ασθένειας. Την ευχαριστούμε θερμά.

Μια συχνή επιπλοκή του διαβήτη είναι οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος που πολλές φορές διαφεύγουν της διάγνωσης γιατί είναι ασυμπτωματικές. Η συνάδελφος Παθολόγος Διαβητολόγος κ. Ελίνα Εκ Ντέικ παρουσιάζει διεξοδικά και τεκμηριωμένα το πρόβλημα και τονίζει τη σημασία της καλής γλυκαιμικής ρύθμισης για την αποφυγή του.

Πέρα όμως από το διαβήτη σήμερα έχουμε τη χαρά και τη τιμή να φιλοξενούμε τις επίκαιρες απόψεις ενός συναδέλφου και πολύ καλού γνώστη της εκπαιδευτικής διαδικασίας του Καθηγητή Γεράσιμου Κρασσά πού εκθέτει την άποψη του για την αναδιοργάνωση του Ελληνικού Πανεπιστημίου. Νομίζω ότι οι τεκμηριωμένες προτάσεις του θα πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά εν όψη και τού νέου νόμου-πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση.

Από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και της συντακτικής επιτροπής του «Αρμονία και Ζωή» σας στέλνουμε τις θερμές μας ευχές για τα Χριστούγεννα και το νέο χρόνο.

Κώστας Φαινέκος