Προγραμματα της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνα για το Νεανικό Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.)

Η Π.Ε.Α.Ν.Δ. στην μακροχρόνια ιστορία της έχει να επιδείξει πλούσιο έργο και πλήθος προγραμμάτων που αφορούν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, τις οικογένειες τους, τους επαγγελματίες υγείας και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Παρακάτω αναλύονται τα προγράμματά μας που πραγματοποιούνται ανελλιπώς κάθε χρόνο εδώ και πολλά χρόνια.

Βιωματικά σεμινάρια

Η Π.Ε.Α.Ν.Δ., αναγνωρίζοντας τη θεραπευτική δύναμη της αλληλοϋποστήριξης, οργανώνει και υλοποιεί βιωματικά σεμινάρια για τους πάσχοντες από νεανικό διαβήτη και τους γονείς αυτών. Το πρόγραμμα διάρκειας 21 ωρών σε διάστημα 3 μηνών, υλοποιείται από ομάδα ειδικών ψυχολόγων – ψυχοθεραπευτών.

Παιγνιοθεραπεία

Η προσέγγιση του διαβήτη μέσα από την παιγνιοθεραπεία είναι ένας από τους πιο κατάλληλους τρόπους εκπαίδευσης και ενίσχυσης της ψυχολογίας των παιδιών. Παιδιά ηλικίας 5-9 ετών συμμετέχουν σε ομαδικές συναντήσεις (12 μονόωρες) με κοινωνικό λειτουργό για την ψυχολογική ενδυνάμωσή τους μέσα από ευφάνταστα και διαδραστικά παιχνίδια.

Κατασκήνωση

Περισσότερα από 1.600 παιδιά έχουν φιλοξενηθεί στα κατασκηνωτικά προγράμματα που υλοποιεί ανελλιπώς κάθε χρόνο η Π.Ε.Α.Ν.Δ. από το 1991 μέχρι σήμερα σε συνεργασία με τις πιο γνωστές και αναγνωρισμένες κατασκηνωτικές μονάδες. Στην κατασκήνωση της Π.Ε.Α.Ν.Δ., την μακροβιότερη και πιο καλά οργανωμένη κατασκήνωση σε επίπεδο συλλόγων, συμμετέχουν παιδιά με διαβήτη τύπου 1, ηλικίας 6 έως 16 ετών. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν, να γνωρίσουν νέους φίλους, χωρίς να διαφοροποιούνται από τα άλλα παιδιά, να ενδυναμωθούν ψυχολογικά, λαμβάνοντας εφόδια στην καθημερινή διαχείριση του διαβήτη τους από έμπειρά στελέχη, εκπαιδευτές και νοσηλευτικό προσωπικό που φροντίζουν όλο το 24ωρο τη ρύθμιση του διαβήτη.

Hμερήσιο Summer Camp για παιδιά με Διαβήτη

Μετά από πολυετή εμπειρία στην υλοποίηση δραστηριοτήτων για παιδιά με Διαβήτη, η Π.Ε.Α.Ν.Δ. διοργανώνει κάθε καλοκαίρι ημερήσιο Summer Camp! Στο πρόγραμμα συμμετέχουν παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, ηλικίας 5 έως 12 ετών και ο κύριος στόχος του είναι η ασφαλή ψυχαγωγική ενασχόληση των παιδιών με παράλληλη εκπαίδευση στο διαβήτη από ομάδα νοσηλευτών που αναλαμβάνουν τη διαχείριση και παρακολούθησή των παιδιών καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο Camp.

Εκπαίδευση εκπαιδευτικών και συμμαθητών παιδιών με ΣΔτ1

Το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης μαθητών, διδασκόντων και σχολικών νοσηλευτών ξεκίνησε το 2014 και υλοποιείται σε σχολεία που φοιτούν μαθητές με Σακχαρώδη Διαβήτη, εντός και εκτός Αττικής. Στόχος του προγράμματος είναι η απόκτηση βασικών γνώσεων για την αντιμετώπιση έκτακτων προβλημάτων των παιδιών με νεανικό διαβήτη στο σχολείο και η κατάρριψη διάφορων μύθων που συνοδεύουν την πάθηση, οι οποίοι πολλές φορές οδηγούν ακόμα και σε ρατσιστικά φαινόμενα εις βάρος των παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη. Μέχρι σήμερα έχουν ενημερωθεί περισσότεροι από 5.500 μαθητές σε σχολεία της Αττικής.

Εκπαίδευση και Επιμόρφωση Επιστημονικού προσωπικού με ΣΔτ1

Η Π.Ε.Α.Ν.Δ. σε συνεργασία με καταξιωμένους επιστήμονες από το χώρο της υγείας, υλοποιεί από το 2017 μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης και επιμόρφωσης Σχολικών Νοσηλευτών για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, διάρκειας 56 εκπαιδευτικών ωρών. Μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευθεί περισσότεροι από 750 νοσηλευτές στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 απ΄όλη την χώρα.

Παροχές Αναλώσιμων Υλικών Διαβήτη – «Όλοι για έναν & ένας για όλους»

Η Π.Ε.Α.Ν.Δ. από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στέκεται στο πλευρό των ασθενών και των οικογενειών τους, εξασφαλίζοντας την δωρεάν διάθεση φαρμάκων, ινσουλινών και αναλώσιμων υλικών για τον διαβήτη. Η Π.Ε.Α.Ν.Δ. συνεργάζεται για τον σκοπό αυτό με κοινωνικούς φορείς, όπως τα κατά τόπους κοινωνικά ιατρεία, το κοινωνικό ιατρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, την μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου», κ.λπ. παρέχοντας μηνιαίως μεγάλες ποσότητες αναλωσίμων υλικών διαβήτη και ινσουλίνες στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Κάλυψη Ετησίων Αναγκών

Η Π.Ε.Α.Ν.Δ. συνεχίζει το πολύτιμο έργο της προσφέροντας σε οικογένειες (μέλη της) με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα είδη πρώτης ανάγκης αλλά και είδη γενικού καθαρισμού και προσωπικής φροντίδας.