Σημείωμα Σύνταξης

Η έκδοση Απριλίου του ηλεκτρονικού μας περιοδικού μας βρίσκει όλους σε κατάσταση εγκλεισμού. Φροντίσαμε, ως εκ τούτου, να συμπεριλάβουμε στην αρθρογραφία μας ένα επίκαιρο άρθρο της εξαιρετικής συναδέλφου διαιτολόγου – διατροφολόγου Ξένιας Τσαγκαράκη, που αφορά στη διατροφική συμπεριφορά σε καταστάσεις εγκλεισμού, καθώς και ένα δελτίο τύπου της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής εταιρείας – Πανελλήνιας Ενωσης Ενδοκρινολόγων, που περιλαμβάνει οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με ενδοκρινικά νοσήματα.

Οι αιμοσφαιρινοπάθειες και ιδιαίτερα η Μεσογειακή Αναιμία είναι ιδιαίτερα συχνές στη χώρα μας, όπως άλλωστε και ο σακχαρώδης διαβήτης. Για το λόγο αυτό, ιδιαίτερα τώρα με τη νοσηρότητα από τη προσβολή του COVID-19 να εμφανίζεται αυξημένη σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με υποκείμενα νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το άρθρο των διακεκριμένων συναδέλφων Ελίνας Ελ Ντέικ και Σοφίας Ντελίκου που αναπτύσσει τα ιδιαίτερα νοσολογικά χαρακτηριστικά των ασθενών με αιμοσφαιρινοπάθειες και σακχαρώδη διαβήτη.

Στη στήλη μας «εξειδικευμένη γνώση», που προορίζεται για επαγγελματίες υγείας, περιλαμβάνεται σε διαφάνειες η ομιλία του εξαιρετικού συναδέλφου ενδοκρινολόγου Θεμιστοκλή Τζώτζα, που δόθηκε στο πρόσφατο πανελλήνιο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, που αφορά τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι φθορές της άρθρωσης του γόνατος είναι συχνές, επώδυνες και δύσκολες στην αντιμετώπιση τους. Το εμπεριστατωμένο άρθρο του Διευθυντή της ορθοπαιδικής κλινικής του νοσοκομείου «Λευκός σταυρός Αθηνών» Γ.Ε Κατσιφαράκη, περιγράφει με γλαφυρότητα αλλά και επιστημονική τεκμηρίωση τις πρόσφατες εξελίξεις της χειρουργικής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Τέλος, μία νότα αισιοδοξίας αλλά και αναγνώρισης από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα των ενδοκρινολογικών συνεδρίων στη Χώρα μας. Αναδημοσιεύουμε μία φωτογραφία με ένα δελτίο τύπου της Ευρωπαικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας από το 7ο εκπαιδευτικό συνέδριο του 2019 με τη διεθνώς αναγνωρισμένη πλέον ονομασία «COMBO ENDOCRINOLOGY COURSE” με την ευχή να πραγματοποιηθεί και εφέτος όταν, όπως ελπίζουμε, αρθούν τα περιοριστικά μέτρα τον επόμενο Οκτώβριο.

Κώστας Φαινέκος