Ο καφές μειώνει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2

Ο καφές , ακόμη και ο ντεκαφεϊνέ, σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Ευρήματα από μια μεγάλη μετα-ανάλυση (αθροιστική ανάλυση παρομοίων σε χαρακτηριστικά μελετών ) επιβεβαίωσε προηγούμενα ευρήματα σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση καφέ οδηγεί σε μείωση της επίπτωσης διαβήτη τύπου 2 (ώριμης ηλικίας).

Ειδικότερα αναλύθηκαν 28 μελέτες πού περιελάμβαναν 1.109.272 άτομα και των δύο φύλων με χρόνο παρακολούθησης από 10 μήνες έως και 20 χρόνια.

Βρέθηκε ότι συγκριτικά με τα άτομα που δεν έπιναν καφέ , αυτά που κατανάλωναν έως και 6 κύπελλα καφέ την ημέρα είχαν 33% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 χωρίς να υπάρχει διαφορά στη μείωση με αυτούς που προτιμούσαν ντεκαφεϊνέ.

Δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των φύλων ούτε με τη μέθοδο παρασκευής του καφέ αν και ο πλέον συχνά προτιμώμενος ήταν ο καφές φίλτρου.

Πιθανώς η εξήγηση της δράσης του καφέ στην εμφάνιση του διαβήτη οφείλεται στα περιεχόμενα συστατικά του όπως στο χλωρογενικό οξύ, στις αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες
και σε μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο και χρώμιο τα οποία μπορεί να έχουν συνεργατική δράση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Αν και οι κυριότεροι παράγοντες πρόληψης του διαβήτη παραμένουν η σωστη δίαιτα και η άσκηση που διασφαλίζουν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος η ευεργετική επίδραση του καφέ αποτελει οπωσδήποτε καλή είδηση για τους λάτρες του.

Από το Diabetes care 2013,37: 569-586