Η άποψη μας – Μάιος 2005

Το καλοκαίρι έφθασε και η προετοιμασία για τις διακοπές βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Θα είναι σφάλμα να θεωρήσουμε ότι οι διακοπές είναι το κύριο ζητούμενο και ότι η προετοιμασία για αυτές είναι απλά μια υποχρεωτική προπαρασκευαστική φάση, κάτι σαν αναγκαίο κακό που πρέπει να το υποστούμε. Η περίοδος της προετοιμασίας είναι εξίσου σημαντική με τη πολυπόθητη περίοδο των διακοπών.

Θυμηθείτε για λίγο την ευχαρίστηση από τις ατέλειωτες ώρες μελέτης και συζήτησης για τον φετινό καλοκαιρινό προορισμό μας. Τα διαφημιστικά φυλλάδια, τα άρθρα των περιοδικών και εφημερίδων, οι πληροφορίες από φίλους που από τις κρύες μέρες του χειμώνα μας μεταφέρουν σε εξωτικά τοπία και τροπικούς παραδείσους.

Φέρτε στο νού σας τον ατελείωτο, και συχνά δαπανηρό, προβληματισμό μας για τα ρούχα που θα αγοράσουμε για να πάρουμε μαζί μας. Τις ρηξικέλευθες αποφάσεις μας για δίαιτα και γυμναστική που θα μας επέτρεπαν να περπατάμε στις παραλίες με στοιχειώδη αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση για την εμφάνισή μας.

Σκεφθείτε τις γεμάτες όνειρο και προσδοκία στιγμές της επιλογής του καθημερινού προγράμματος διαβίωσης μας στην εξοχή. Το πρωί ξυπνάμε αργά, τρώμε ελαφρά και βουτάμε στη θάλασσα.- Μάλλον πάμε με την ανατολή για ψάρεμα και τρώμε πρόγευμα στην επιστροφή. Αλλωστε αν η ψαριά είναι ικανοποιητική γλυτώνουμε τα έξοδα του εστιατορίου.- Εγώ θα πάρω τη ρακέττα μου για τέννις και σείς βουτάτε με τις ώρες στη θάλασσα.

Απολαύστε την δυνατότητα επιλογής ενός νέου συντρόφου η παρέας για τη περίοδο αυτή της ξεκούρασης, τη προοπτική νέων γνωριμιών και ειδυλλίων ,τα ξεφαντώματα στις ντίσκο και τις γαστριμαργικές απολαύσεις που μπορεί να συνοδεύονται από οινοποσία σε βαθμό που οδηγεί στη γλυκειά λήθη της μέθης.

Νοιώστε την ευχαρίστηση από τη δυνατότητα απαλλαγής από τη καθημερινή καταπιεστική πραγματικότητα, τη ρουτίνα της δουλειάς, τις καθημερινές διαπροσωπικές συγκρούσεις, το άγχος του παρκαρίσματος, τα ψώνια σε καφκικής ατμόσφαιρας σουπερμάρκετ .

Φαντασθείτε τα ρομαντικά δειλινά, τα παιχνίδια στη θάλασσα, τις ατέλειωτες ώρες μουσικής απόλαυσης και ίσως και τη πολυτέλεια σερφαρίσματος στο διαδίκτυο.

Η προετοιμασία έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις πραγματικές διακοπές.

Είναι φθηνότερη, είναι απαλλαγμένη από τη ταλαιπωρία του συνωστισμού σε πλοία και αεροπλάνα, δεν απειλείται από τον βρώμικο εστιάτορα, το θόρυβο του διπλανού κλαμπ, τα κουνούπια ,τις τσούχτρες και τα διάφορα ερπετά και τα επώδυνα καψίματα από την ηλιοθεραπεία.

Αφού η ονειρική διαδικασία της προετοιμασίας ποτέ δεν μπορεί να μας απογοητεύσει, σε αντίθεση με τη σκληρή πραγματικότητα των διακοπών, μήπως είναι προτιμότερο να αρκεσθούμε μόνο σ’ αυτήν;

Κώστας Φαινέκος