Εργαστηριακές αναλύσεις σακχάρου στο σπίτι. Τι πρέπει να ξέρετε;

Η μετρηση της γλυκοζης αιματος (σακχαρο) απο τους ιδιους τους αρρωστουςαποτελει πλεον εξεταση ρουτινας στην καθημερινη αξιολογηση της ρυθμισης του διαβητη.Περα ομως απο τη σωστη τεχνικη μετρησης εχει σημασια,για τη σωστη ερμηνεια των αποτελεσματων,η γνωση μερικων εννοιων που σχετιζονται με το βιολογικο υγρο που μετραμε δηλαδη το αιμα.
Με τον ορο ολικο αιμα εννουμε το εναιωρημα των εμμορφων συστατικων του αιματος (ερυθρα,λευκα αιμοσφαιρια,αιμοπεταλια) μεσα σε ενα συνθετο βιολογικο υγρο,το πλασμα.
Το πλασμα ειναι το ωχροκιτρινο υγρο που μενει οταν απομακρυνθουν τα εμμορφα συστατικα μετα απο φυγοκεντρηση,ενω ο ορρος ειναι το υγρο που λαμβανεται μετα τη πηξη του αιματος και το οποιο στην ουσια ειναι πλασμα χωρις ομως μερικους παραγοντες που εχουν αναλωθει στη διαδικασια της πηξης του αιματος.
Η γλυκοζη μπορει να μετρηθει σε ολικο αιμα η σε πλασμα.Οσον αφορα τη μετρηση στον ορρο δεν διαφερει απο αυτη στο πλασμα.Επειδη το ολικο αιμα αποτελειται κατα 71% απο νερο ενω το πλασμα και ο ορρος κατα 93% προκαλειται μια αποκλιση περιπου 12% στη μετρηση της γλυκοζης μεταξυ ολικου αιματος και πλασματος.Αν δηλαδη στο αιμα η γλυκοζη ειναι 100
mg/dl στο πλασμα ειναι υψηλωτερη κατα 12% δηλαδη 112 mg/dl.
Οι περισσοτεροι μετρητες ειναι σχεδασμενοι για να μετρανε γλυκοζη στο αιμα.Οταν ομως η μετρηση γινεται σε βιοχημικο εργαστηριο η μετρηση γινεται σε ορρο και συνηθως με διαφορετικη μεθοδο απο αυτη με το μετρητη στο σπιτι με αποτελεσμα να υπαρξει μια διαφορα στο αποτελεσμα που οπως αναφερθηκε πλησιαζει το 12%.Γενικα οι διαφορες μεταξυ της μετρησης στο σπιτι και στο εργαστηριο δεν πρεπει να υπερβαινουν το 20% και αν αυτο συμβει θα πρεπει να ελεγχεται και να ρυθμιζεται ο μετρητης του σακχαρου που εχει ο ασθενης στο σπιτι του.
Οι νεοι μετρητες ειναι πιο ακριβεις,ευκολοτεροι στη χρηση και μπορουν να αποθηκευουν τα πιο προσφατα αποτελεσματα της μετρησης για να τα αξιολογει ο γιατρος σας.Θα πρεπει ομως να τα χειριζομαστε συμφωνα με τις οδηγιες και να τα ρυθμιζουμε τακτικα χρησιμοποιωντας τη ταινια η το σταθερο διαλυμα που περικλειονται στη συσκευασια.