Από τη διεθνή βιβλιογραφία – Δεκέμβριος 2001

Η αντιστεοπορωτικη δραση της Ραλοξιφενης δεν μειωνεται απο το καπνισμα.

O Dr Roland Chapurlat απο το ερευνητικο κεντρο INSERM στη Lyon και συνεργατες απο το Πανεπιστημιο της California στο San Francisco,εκαναν μια μετα-αναλυση των δεδομενων απο τη μελετη MORE που αφορουσε τη δραστικοτητα της Ραλοξιφενης (EVISTA) στη μετεμμηνοπαυσιακη οστεοπορωση.Η μελετη αφορουσε 7.705 γυναικες μετα την εμμηνοπαυση με οστεοπορωση που ειχαν χωρισθει σε μια ομαδα που επαιρνε θεραπεια με 60 η 120 mg ραλοξιφενης και σε ομαδα χωρις θεραπεια (σε πλασματικη θεραπεια-placebo).
Σε αυτο το δειγμα γυναικων το 17% ηταν καπνιστριες.Οι καπνιστριες ειχαν μικροτερη οστικη πυκνοτητα,ηταν πιο αδυνατες και εμφανιζαν μειωμενη οστικη αναδομηση και αυξημενη οστικη απορροφηση σε συγκριση με τις μη καπνιστριες.
Μετα απο 4 χρονια θεραπειας με ραλοξιφενη η ομαδα του Dr Chapurlat δεν βρηκε σημαντικες διαφορες στην οστικη πυκνοτητα μεταξυ των καπνιστριων και μη καπνιστριων.Στην ομαδα των γυναικων ομως που παρεμειναν χωρις θεραπεια οι γυναικες καπνιστριες εχαναν οστικη πυκνοτητα σχετικα πιο γρηγορα απο τις μη καπνιστριες.
Σε ολες τις γυναικες,καπνιστριες και μη,που πηραν ραλοξιφενη σημειωθηκε σημαντικη μειωση της επιπτωσης καταγματων της σπονδυλικης στηλης.
Τα συμπερασματα της μελετης αυτης ειναι οτι τα ευεργετικα αποτελεσματα της ραλοξιφενης στο σκελετο,δηλαδη η αυξηση της οστικης πυκνοτητας και η μειωση των καταγματων,δεν επηρεαστηκαν απο το καπνισμα η το αρχικο βαρος (Δεικτη Μαζας Σωματος) των γυναικων με αποτελεσμα η θεραπεια να ειναι εξ ισου αποτελεσματικη σε καπνιστριες και μη.

 

Μετρια καθημερινη ληψη αλκοολ μειωνει το κινδυνο εμφανισης διαβητη σε ανδρες

Οι ανδρες που ηρεμουν μετα τη δουλεια τους με μερικα ποτηρια μπυρα η κρασι εχουν λιγωτερες πιθανοτητες να αναπτυξουν διαβητη ωριμης ηλικιας (τυπου 2) απ’οτι οι συναδελφοι τους που δεν καταναλωνουν αλκοολ.
Ερευνητες απο τη σχολη δημοσιας υγειας του Harvard βρηκαν οτι ανδρες που καταναλωναν 15-29 γραμμαρια αλκοολ την ημερα ειχαν κατα 36% μικροτερο κινδυνο να αναπτυξουν διαβητη,σε μια πριοδο 12 ετων που διαρκεσε η μελετη,συγκριτικα με ανδρες που δεν επιναν η ηταν ελαφροι ποτες.Τα ευρηματα αυτα δεν αφορουν τους βαρεις ποτες (πανω απο 50 γρ. αλκοολ την ημερα). Η εργασια αυτη που δημοσιευθηκε στο τευχος Οκτωβριου του περιοδικου “Diabetes” εδειξε επισης οτι οτι η καταναλωση αλκοολ τουλαχιστον 5 ημερες την εβδομαδα εξασφαλιζε την καλλιτερη προστασια απο το διαβητη εστω και αν η καταναλωση αλκοολ ηταν ελαχιστη.Τα ευρηματα αυτα προερχονταν απο τη μελετη 47.000 ανδρων μεσης και μεγαλης ηλικιας που απασχολουνταν σε επαγγελματα υγειας.

 

Μικρες περιοδοι ασκησης ειναι εξ ισου αποτελεσματικες οσο και οι μεγαλες

Μικροι περιοδοι σωματικης δραστηριοτητας ειναι το ιδιο αποτελεματικοι οσο και η μεγαλης διαρκειας ασκηση οσον αφορα την καταναλωση θερμιδων,απωλεια βαρους και βελτιωση της αεροβικης ικανοτητας συμφωνα με τα ευρηματα μελετης που δημοσιευεται στο τευχος Οκτωβριου του περιοδικου Journal of the American College of nutrition.
Οι ερευνητες απο το Πανεπιστημιο του Wisconsin (Dr W.Schmidt και συν.) εξετασαν τα αποτελεσματα απο 3 συνεδριες ασκησης διαρκειας 10 λεπτων η καθε μια,2 συνεδριες των 15 λεπτων και μια των 30 λεπτων σε μαθητριες Κολλεγιου.Η μελετη κρατησε 12 εβδομαδες και εγινε συγκριση των αποτελεσματων απο τις διαφορετικες ομαδες καθως και με μια ομαδα μαθητριων που δεν υποβληθηκε καθολου σε ασκηση.Τα ευρηματα εδειξαν οτι ο δεικτης μαζας σωματος (το βαρος δια του τετραγωνου του υψους σε μετρα) και η περιεκτικοτητα σε λιπος μειωθηκαν το ιδιο σε ολες της ομαδες που υποβληθηκαν σε ασκηση ενω η αεροβικη ικανοτητα αυξηθηκε.Το βαρος του σωματος και η περιεκτικοτητα σε λιπος αυξηθηκαν στις γυναικες που δεν ασκηθηκαν.Το συμπερασμα ειναι οτι 3 δεκαλεπτα ασκησης την ημερα ειναι το ιδιο αποτελεσματικα με μια ασκηση διαρκειας 30 λεπτων που ισως να ειναι πιο δυσκολο να επιτευχθει κατω αποτις περιορισμενες χρονικες δυνατοτητες της καθημερινης μας ζωης.

 

Η Σιμπουτραμινη (Reductil) ειναι αποτελεσματικη στη διατηρηση της απωλειας βαρους

Η Σιμπουτραμίνη χορηγειται για τη καταπολεμηση της παχυσαρκιας και έχει κεντρική δράση στους νευρομεταβιβαστές που ελέγχουν το κέντρο του κορεσμού στον εγκεφαλο.Τα αποτελεματα απο τη πολυκεντρικη μελετη STORM που δημοσιευθηκε στο περιοδικο Lancet περισυ εδειξαν οτι οι ασθενείς με Σιμπουτραμίνη (ένα δισκίο την ημέρα) σε συνδυασμό με ήπια δίαιτα και με 30΄ άσκηση ΄(πχ δυο 15λεπτοι περίπατοι), κατάφεραν να επιτύχουν και να διατηρήσουν μια σημαντική απώλεια βάρους για 2 χρόνια,όσο διήρκησε και η μελέτη.
Στους πρώτους έξι μήνες της μελέτης (φάση απώλειας βάρους ) όλοι οι ασθενείς έλαβαν Σιμπουτραμίνη και έχασαν κατά μέσο όρο 11% του σωματικού τους βάρους ,δηλαδή
–11,3kg. Στη φάση διατήρησης 18 μηνών , οι ασθενείς που συνέχισαν να παίρνουν Σιμπουτραμίνη ουσιαστικά διατήρησαν το βάρος τους (μέση απώλεια στο τέλος των 24 μηνών 10,2κιλά),ενώ στην ομάδα ελέγχου οι ασθενείς ξαναπήραν 6,6 κιλά,από αυτά που χάθηκαν στην αρχική φάση των 6 μηνών.Επιπροσθέτως σην ομάδα της Σιμπουτραμίνης 30% των ασθενών διατήρησε 100% της απώλειας και 50% διατήρησε απώλεια 10% του αρχικού βάρους.Σημαντικη ηταν η απωλεια σε πόντους τόσο από την μέση (-9,2εκ )όσο και από την περιφέρεια (-8,0εκ ) οπως και η πτωση των λιπιδιων και της γλυκοζης του αιματος.
Η Σιλμπουτραμινη θα κυκλοφορησει το επομενο ετος στη χωρα μας και μαζι με την Ορλιστατη (Xenical) που εχει διαφορετικο τροπο δρασης μειωνοντας την απορροφηση του λιπους απο το εντερο,θα αποτελουν τα μονα φαρμακευτικα σκευασματα για την αντιμετωπιση της παχυσαρκιας.