Με τη συμπλήρωση πενταετίας από τη κυκλοφορία της διαδικτυακής έκδοσης του περιοδικού «Αρμονία & Ζωή» παραθέτουμε ένα απολογισμό των δράσεων και των προοπτικών της μετεξέλιξης των μεθόδων ενημέρωσης και επικοινωνίας με το κοινό και τούς ασθενείς. Πιστεύουμε ότι η γνωστοποίηση και αξιολόγηση της προσπάθειας μας από τους αναγνώστες μας είναι καταλυτική για τη συνέχιση και επέκταση των δράσεων μας στο τομέα της ενημέρωσης και εκπαίδευσης ασθενών με ενδοκρινολογικά και μεταβολικά νοσήματα.
Η επανάσταση που επέφερε στην ενημέρωση και επικοινωνία το διαδίκτυο και η ψηφιακή επικοινωνία άλλαξαν δραματικά το τρόπο άντλησης πληροφοριών τόσο από τους επαγγελματίες υγείας όσο και από το κοινό. Η έντυπη ενημέρωση αντικαταστάθηκε σε σημαντικό βαθμό από την ηλεκτρονική και η εκπαίδευση των ασθενών με χρόνια νοσήματα αλλά και του κοινού, στο πλαίσιο εφαρμογών πολιτικών υγείας με στόχο τη πρόληψη και βελτίωση της ποιότητας ζωής, άρχισε να υλοποιείται με ηλεκτρονικά και ψηφιακά μέσα επικοινωνίας.
Στο πλαίσιο αυτό στη παρούσα έκδοση του διαδικτυακού μας περιοδικού έχουν αναρτηθεί τρείς βιντεοσκοπημένες διαλέξεις των Κ. Φαινέκου, Γιάννη Ηλία και Γ. Σκιτζή από το συνέδριο που οργανώθηκε το περασμένο Μάιο (βλέπε και αναρτημένο πρόγραμμα) από το «Αρμονία και Ζωή» με τίτλο «Εκλαικευμένη ιατρική πληροφόρηση και εκπαίδευση ασθενών με ενδοκρινολογικά και μεταβολικά νοσήματα στη ψηφιακή εποχή» και που συνοδεύονται από αντίστοιχες περιλήψεις που παραπέμπουν στις διαλέξεις.
Η συνεργάτης μας μέλος του σωματείου μας Αντωνία Μανούσου, ψυχολόγος υγείας, μας παρουσιάζει τη σημαντική προσφορά της ψυχολόγου στη θεραπευτική ομάδα διαχείρισης των χρόνιων νοσημάτων ενώ η εξαιρετική συνάδελφος παθολόγος-διαβητολόγος Ελίνα Ελ Ντέικ αναδεικνύει το ρόλο της ψηφιακής υγείας και της ψυχολογίας στη διαχείρηση του διαβήτη.
Ο αγαπητός συνάδελφος και εξαιρετικός επιστήμων Κωστής Μιχαλάκης με το λογοτεχνικό αλλά και επιστημονικά τεκμηριωμένο κείμενο μας παρουσιάζει τη βιωματική του άποψη για τον έρωτα και το ρόλο των ορμονών στο συναισθηματικό αλλά και βιολογικό του υπόστρωμα.
Τέλος τονίζουμε τη νέα μας στήλη που αφορά στη κοινοποίηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των συλλόγων των ασθενών που στο τωρινό μας τεύχος αφορά στις δράσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη.