Διατροφή και σεξ

Η φιλολογία, και η παραφιλολογία, σχετικά με τα διατροφικά βοηθήματα που ενισχύουν ή και προκαλούν σεξουαλική διέγερση στους άνδρες, αυτά που στη καθομιλουμένη ονομάζονται αφροδισιακά, δεν έχει τέλος.

Η ανά τους αιώνες ενασχόληση όχι μόνο της επιστημονικής κοινότητας αλλά και απλών ανθρώπων που θεωρούσαν υποχρέωση να μεταφέρουν, πάντα εμπιστευτικά, τις εμπειρικές τους συμβουλές και υποδείξεις πάνω στο θέμα, αποτελεί φαινόμενο μεταβίβασης γνώσης που η αρχή του χάνεται στα βάθη της ιστορίας.

Το αφροδισιακό διατροφικό οπλοστάσιο αποτελείτο από μία μεγάλη γκάμα τροφίμων και ποτών που περιλάμβανε πλήθος προιόντων του φυτικού και ζωικού βασιλείου, από βότανα μέχρι ψάρια, φρούτα, λαχανικά και οινοπνευματώδη.

Επιλέγοντας μερικά από τα υποτιθέμενα αφροδισιακά τρόφιμα πρώτα στη λίστα έρχονται παραδοσιακά τα στρείδια όπου η μεγάλη τους περιεκτικότητα σε αμινοξέα συμβάλλει στη σύνθεση ορμονών και σεροτονίνης που ενισχύουν την ερωτική διάθεση.

Οι μπανάνες λόγω του σχήματος τους αλλά και της περιεκτικότητας τους σε βρωμελαίνη (Bromelain) αναφέρεται ότι αυξάνουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης και δρούν ευεργετικά στη στυτική δυσλειτουργία ενώ οι βιταμίνες Β που περιέχουν αυξάνουν την ενεργητικότητα.

Τα φυστίκια δρούν ενισχυτικά της libido λόγω της περιεκτικότητας τους σε πρωτείνες και φλαβονοειδή, ενώ τα αβοκάντος είναι γεμάτα βιταμίνες Β6 , Β9 και φυλλικό οξύ και χρησιμοποιούνταν από τους Αζτέκους που τα ονόμαζαν φρούτα των όρχεων.

Φυσικά η λίστα δεν θα ήταν πλήρης χωρίς τη σοκολάτα που η υψηλή περιεκτικότητα της σε τρυπτοφάνη, απαραίτητο δομικό στοιχείο για τη σύνθεση σεροτονίνης, μεθυλξανθινών, και φαινυλεθυλαμίνης την καθιστά τρόφιμο επιλογής μια και όλες αυτές οι ουσίες συμβάλουν στη σύνθεση της αμφεταμίνης τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται στον εγκέφαλο όταν ερωτευόμαστε.

Αν θέλαμε λοιπόν να προσφέρουμε στην αγαπημένη μας ένα ερωτικό μενού , επίκαιρο της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, θα αρχίζαμε με φυστίκια, συνοδεία με ένα ποτήρι κατά προτίμηση κόκκινο κρασί ή παγωμένο dry martini, στρείδια σαν κυρίως πιάτο και θα τελειώναμε με φρούτα μπανάνες και σοκολάτα γλυκό, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα σιγανή ρομαντική μουσική και απαλό φωτισμό.

Είναι φυσικά δύσκολο να προετοιμασθεί ένα τόσο απαιτητικό και σε μεγάλο βαθμό ανορθόδοξο γεύμα και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα ρομαντικό tete a tete σε ένα οποιοδήποτε εστιατόριο. Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη να ετοιμασθεί από τον ενδιαφερόμενο και να προσφερθεί στο σπίτι του, όπου και για πρακτικούς λόγους και οικονομία χρόνου, θα πρέπει να προσκληθεί το αντικείμενο του πάθους του. Η αποδοχή της πρόσκλησης όπως και η απόλαυση του γεύματος αποτελούν σημαντικό βήμα στην ολοκλήρωση της προσπάθειας δεν διασφαλίζουν όμως το αποτέλεσμα.

Σε περίπτωση αποτυχίας διαφαίνονται οι ακόλουθες προοπτικές:

  1. Να ζητηθεί βοήθεια από τον Αγιο Βαλεντίνου προστάτη Αγιο του έρωτα. Το εγχείρημα εμφανίζει δυσκολίες δεδομένου ότι μετά από ενδελεχή έρευνα δεν πιστοποιήθηκε ότι περιλαμβάνεται ο αναφερόμενος στο ορθόδοξο εορτολόγιο άρα η υλοποίηση της υπόσχεσης για άναμμα κεριών η προσφορά τάματος δεν είναι εφικτή.
  2. Η λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων. Δεν αποτελεί πανάκεια και αφαιρεί το ρομαντισμό από την όλη επιχείρηση αλλά συνιστάται από την επιστήμη.
  3. Η προσφυγή σε συμβουλές έμπιστων φίλων οι οποίοι έχουν, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, αντιμετωπίσει με επιτυχία παρόμοια προβλήματα με διαφόρων ειδών ελιξίρια και μαντζούνια και οι οποίοι με αμέριστη προθυμία θα ψιθυρίσουν εμπιστευτικά στο αυτί μας: Πάρτο αυτό και θα νοιώσεις άλλος άνδρας. και στη φράση αυτή συμπυκνώνεται το διαχρονικό άγχος και η φοβία του αρσενικού φύλου. Ότι οι άλλοι άνδρες μπορεί να είναι ερωτικά ικανότεροι από αυτούς.