Οι ανισότητες που παρατηρούνται στο κόσμο μας δεν αφορούν μόνο τη δημοκρατία, τη παιδεία και την οικονομία. Αφορούν και την υγεία και μάλιστα με ένα φαινομενικά ανορθόδοξο τρόπο. Ετσι οι πτωχές και υποανάπτυκτες χώρες της Αφρικής και Ασίας υποφέρουν από…
Μήνας: Ιούλιος 2007
Νεώτερες θεραπειές του σακχαρώδη διαβήτη
ΜΠΑΝΤΙΛΑ-ΓΛΙΑΡΜΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ειδικευόμενος ιατρός Ενδοκρινολογικού Τμήματος ΓΝΑ «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ» Η συχνότητα του σακχαρώδους διαβήτη αυξάνεται παγκοσμίως με ραγδαίους ρυθμούς αποτελόντας μια σοβαρή απειλή για το συστήμα υγείας κάθε χώρας. Στην Ελλάδα το 8%% του πληθυσμού πάσχει από την ασθένεια, ενώ…
Επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη
Μιχάλης Βρεττός,Ειδικευόμενος ενδοκρινολόγος ΓΝΑ «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ» Ο Σακχαρώδης Διαβήτης στην εποχή μας αποτελεί πλέον τεράστιο πρόβλημα για την δημόσια υγεία. Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να πούμε ότι αρχίζει να παίρνει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας αφού 150 εκατομμύρια άτομα σε όλο…
Η ιστορία της ινσουλίνης
ΜΠΑΝΤΙΛΑ-ΓΛΙΑΡΜΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ειδικευόμενος ιατρός Ενδοκρινολογικού Τμήματος ΓΝΑ «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ» Ο σακχαρώδης διαβήτης αναφέρεται για πρώτη φορά στον πάπυρο Ebers, πριν από 3500 χρόνια. Παρ’ολα αυτά τα αιτία του παρέμεναν άγνωστα μέχρι τον 20ο αιώνα. Πριν από το 1920 η…
Αιτιοπαθογένεια – Πρόβλεψη, πρόληψη
E. A. Ξανθάκου, Ειδικευομένη Ιατρός Ενδοκρινολογικού Τμήματος ΓΝΑ «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ» Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (Σ.Δ 2) είναι αποτέλεσμα τόσο γενετικών όσο και περιβαλλοντικών (δίαιτα, καθιστική ζωή) παραγόντων. Παρουσιάζει μεγαλύτερη απ΄ότι ο Σ.Δ. τύπου 1 επίπτωση στα μέλη μίας οικογένειας.…
Εκπαιδευση ασθενών με διαβητη
Μαρινας Μελισσουργου.Επισκεπτριας υγειας Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού-Διαβητολογικό Κέντρο Νοσοκομείο “Κοργιαλένειο-Μπενάκειο” ΕΕΣ Τα τελευταία χρόνια έχουν ελαττωθεί οι οξείες νόσοι ενώ έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των χρονίων νοσημάτων, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα τη χρήση μακροχρόνιων αγωγών οι οποίες τηρούνται από…