Πολλά από τα στραβά που συναντάμε στη καθημερινή μας ζωή και που αφορούν είτε στην επαφή μας με άτομα η με μέλη η εκπροσώπους φορέων και οργανισμών οφείλονται στη φιλοσοφία του ‘μπορείς να τη γλυτώσεις’ Όταν οδηγώντας συναντάς ένα παρκαρισμένο…
Μήνας: Νοέμβριος 2005
Ο ρόλος της διατροφής στη βελτίωση των ψυχικών λειτουργειών
Αντωνία Μανούσου, Ψυχολόγος – Ψυχολόγος υγείας, επιστημονικός συνεργάτης ενδοκρινολογικού τμήματος «Κοργιαλένειο Μπενάκειο» Ένα από τα θέματα που κατά καιρούς έχει απασχολήσει ειδικούς, επιστήμονες και ερευνητές είναι το κατά πόσο και με ποιον τρόπο η ψυχολογική κατάσταση ενός ατόμου σχετίζεται με…
Υπερπρολακτιναιμία και γαλακτόρροια
Η προλακτίνη είναι μία πρωτεινική ορμόνη η οποία παράγεται στην υπόφυση και είναι απαραίτητη για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος μετά τον τοκετό. Υπερπαραγωγή της προλακτίνης όμως, προκαλεί συμπτωματολογία τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες και η εργαστηριακή επιβεβαίωση…
Ανδρική Υπογονιμότητα: Αίτια και σύγχρονη διαγνωστική προσέγγιση
Δημήτριος Γ. Γουλής Λέκτορας Ενδοκρινολογίας Αναπαραγωγής Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική ΑΠΘ Ιωάννης Παπαδήμας Καθηγητής Ενδοκρινολογίας – Ενδοκρινολογίας Αναπαραγωγής Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική ΑΠΘ 1. Ορισμοί Η υπογονιμότητα είναι συχνό πρόβλημα, καθώς ταλανίζει το 17% περίπου των ζευγαριών.…
Δυσμηνόρροια
Ελληνικός ιατρικός όρος που σημαίνει δυσκολία στην καταμήνια ροή και χαρακτηρίζεται από πόνους και κράμπες σε μερικές γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου. Η συμπτωματολογία της δυσμηνόρροιας μπορεί να αρχίσει πριν ή κατά την έναρξη της εμμηνορρυσίας, τείνει να μεγιστοποιείται…
Γιατί εμπιστευόμαστε το ελαιόλαδο στη διατροφή μας;
Γράφουν οι: Δουδουλακάκη Ιωάννα κ Ταπούτη Ιωάννα, ασκούμενοι διαιτολόγοι, τμήμα Ενδοκρινολογίας κ Μεταβολισμού, νοσοκομείο «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ» Το λάδι αποτελούσε από την αρχαιότητα βασικό στοιχείο της Ελληνικής διατροφής. Τρεις ήταν οι ποιότητες του λαδιού. Ωμοτριβές ή ομφάκινον ονομαζόταν το λάδι άριστης…
Γενικά περί ρίγανης
ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Γενικά περί ρίγανης… Άλλα ονόματα: αγριορίγανη, ρίανο, ρούβανο, ρούανο, ορίγανος. Επιστημονική ονομασία: Origanum vulgare. Οι Έλληνες ήξεραν εδώ και χιλιάδες χρόνια τη θεραπευτική αξία της ρίγανης και την χρησιμοποιούσαν εσωτερικά (πίνοντας το αφέψημά της) σε σπασμούς, δηλητηριάσεις, κολικούς…