Τα SOS των διακοπών

Τερψιθέα Γιασσά

Ειδικευομένη Ενδοκρινολόγος,Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού
Νοσοκομείο «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ»

Στο ανέμελο κλίμα των διακοπών μπορεί να εμφανιστούν ασήμαντα μικροπροβλήματα, που αντιμετωπίζονται με ευκολία. Παρ΄ όλα αυτά, αν δεν γνωρίζετε πώς να τα χειριστείτε, μπορεί να σας αναστατώσουν και να ταράξουν την ηρεμία των διακοπών σας.

Αν ξαφνικά εμφανιστούν :

ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΑΠΟ ΖΕΣΤΗ

Συστήνεται η μεταφορά του ατόμου σε εσωτερικό χώρο, ή τουλάχιστον στη σκιά, και δώστε του υγρά που να αποτελούνται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από νερό ( αραιωμένοι χυμοί ή σκέτο νερό ). Αν τα συμπτώματα ( ζαλάδα, νωθρότητα, πονοκέφαλος ) επιμένουν, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
Να αποφεύγονται τα αναψυκτικά τύπου κόκα-κόλα, τα οποία προκαλούν αφυδάτωση κατά ένα μεγάλο ποσοστό, η έκθεση στον ήλιο, η ένδυση με σκουρόχρωμα ρούχα και να προτιμώνται ελαφριές και δροσερές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά μέχρι την ανάρρωση.

ΔΙΑΡΡΟΙΑ

Αν η διάρροια εμφανιστεί πάνω από δύο φορές, να προσαρμοστεί η διατροφή σας στην λήψη αμυλούχων, όπως είναι τα μακαρόνια, το ψωμί και οι μπανάνες και αν τα επεισόδια της διάρροιας υπερβούν ημερησίως τα τρία-τέσσερα είναι σκόπιμο να ληφθούν διαλύματα ηλεκτρολυτών, για να αναπληρώσετε τους ηλεκτρολύτες που έχασε ο οργανισμός εξαιτίας της απώλειας υγρών – ειδικά σκευάσματα που θα βρείτε στο φαρμακείο.
Αν παρ΄όλα αυτά η διάρροια συνεχίζεται συνοδευόμενη από συμπτώματα όπως εμετό, πυρετό ( πάνω από 38,5 ) έντονο πόνο στην κοιλιά που πιθανολογούν τροφική δηλητηρίαση είναι σκόπιμη η μετάβαση στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας της περιοχής.

ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΑ

Τα εξανθήματα είναι αρκετά συχνά το καλοκαίρι. Μπορεί να οφείλονται σε αλλεργία από κάποιον εξωτερικό παράγοντα ( γύρη, τσίμπημα εντόμου, επίδραση του ιδρώτα, ήλιος, τροφή όπως θαλασσινά- σοκολάτα-φράουλες-κονσέρβες-κ.λ.π. ).
Τα πιό συχνά εξανθήματα των διακοπών εμφανίζονται από τσίμπημα εντόμων ( μέλισσα, κουνούπι ), τσούχτρας ή σκορπιού. Σ΄αυτήν την περίπτωση πλύνετε το εξάνθημα με άφθονο δροσερό νερό για να ανακουφιστείτε, αφαιρέστε με ένα τσιμπιδάκι το κεντρί από το δέρμα, εάν πρόκειται για μέλισσα,αλείψτε το εξάνθημα με ένα στίκ αμμωνίας, κάντε επάλειψη με αντιισταμινική ή κορτιζονούχα κρέμα και εάν το εξάνθημα είναι εκεταμένο με αίσθημα έντονου κνησμού πάρτε αντιισταμινικό φάρμακο από το στόμα. Σε εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης όπως δυσκολία στην αναπνοή με πολλές ρηχές αναπνοές και συριγμό, πρήξιμο στο πρόσωπο ή τα χείλη, έντονη υπνηλία ή υπερδιέγερση, αλλοίωση της χροίας της φωνής, υψηλό πυρετό πάνω από 38,5, πρέπει να γίνει άμεσα ένεση επινεφρίνης- κορτιζόνης και μεταφορά στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας ή Νοσοκομείο για παρακολούθηση.

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

Προκαλούνται από την παρατεταμένη παραμονή στον ήλιο. Εμφανίζονται με έντονο ερεθισμό ή κάψιμο.
Σ΄αυτήν την περίπτωση καλύψτε την ερεθισμένη περιοχή με υδατική κρέμα που περιέχει πανθενόλη, όπως επίσης και μία ελαφριά κορτιζονούχα κρέμα. Βάλτε τοπικά κρύες κομπρέσες για ανακούφιση.Πιείτε πολλά υγρά, και εάν παρ΄όλα αυτά εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα όπως φουσκάλες στο δέρμα, ζαλάδες και εμετοί επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό γιατί πιθανόν το έγκαυμα να είναι πολύ σοβαρό.

ΜΙΚΡΟΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ

– Αν είναι γρατζουνιά
Καθαρίστε το τραύμα με τρεχούμενο νερό. Βάλτε αντισηπτικό. Καλύψτε το με μία γάζα.
– Εάν το τραύμα είναι βαθύ
Καθαρίστε το με νερό και αντισηπτικό.Πιέστε το για 15΄ με μία αποστειρωμένη γάζα για να σταματήσει η αιμορραγία. Αφού σταματήσει η αιμορραγία, καλύψτε το τραύμα με μια γάζα την οποία θα αλλάζετε καθημερινά.
– Τραύμα από γυαλί
Ελέγξτε, όσο μπορείτε , εάν έχουν παραμείνει γυαλιά μέσα στο τραύμα. Εάν ναι, μην ασκήσετε πίεση στο τραυματισμένο σημείο, γιατί θα σπρώξετε τα γυαλιά βαθύτερα. Πηγαίνετε στο πλησιέστερο ιατρείο.
– Τραύμα από σκουριασμένο αντικείμενο
Περιποιηθείτε το τραύμα σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες ( βλ. βαθύ τραύμα).
Πηγαίνετε στο πλησιέστερο ιατρείο για χορήγηση αντιτετανικού ορού και αντιβίωσης.
– Εάν πατήσετε αχινό ή αγκάθι
Με ένα τσιμπιδάκι που θα έχετε απολυμάνει με οινόπνευμα, αφαιρέστε γρήγορα τα αγκάθια από το δέρμα για να μην δημιουργηθεί φλεγμονή. Εάν έχουν εισχωρήσει βαθιά στο δέρμα ή είναι πολλά πρέπει να πάτε στο γιατρό.
– Διάστρεμα
Τοποθετήστε στο πόδι πάγο ή οτιδήποτε παγωμένο έχετε στη διαθεσή σας, τυλιγμένο σε μία πετσέτα για 20΄. Επαναλάβετε κάθε 2-3 ώρες.Τυλίξτε με έναν ελαστικό επίδεσμο το πόδι ( όχι πολύ σφιχτά ) για περίπου 2 ημέρες.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ!!!!!!!

Ετοιμάστε το δικό σας φαρμακείο ή ζητήστε από το φαρμακοποιό σας να το ετοιμάσει για εσάς.
Μην παραλείψετε τα εξής:
Αντηλιακή κρέμα.
Aποστειρωμένες γάζες.
Ελαστικούς επιδέσμους, λευκοπλάστ.
Τσιμπιδάκι και ψαλιδάκι για την περίπτωση που πρέπει να αφαιρέσετε ένα αγκάθι ή να περιποιηθείτε ένα τραύμα.
Αντιβιοτική αλοιφή για κοψίματα και γρατζουνιές.
Αντιισταμινική κρέμα- Αντιισταμινικά χάπια.
Κορτιζονούχα κρέμα.
Στίκ αμμωνίας.
Λευκό οινόπνευμα- Αντισηπτικό ( οξυζενέ, betadine ).
Γάντια μιας χρήσης-Ψαλίδι.
Παγοκύστες.
Θερμόμετρο.
Αντιπυρετικό.
Διάλυμα ηλεκτρολυτών για την αφυδάτωση και την διάρροια.
Αντιόξινα χάπια.
Προπαρασκευασμένη ένεση επινεφρίνης ( εφόσον υπάρχει ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων ).

***Ατομα που λαμβάνουν συστηματική αγωγή δεν θα πρέπει να την παραλείπουν και κρίνεται σκόπιμη η επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό πριν την αναχώρηση τους για τυχόν τροποποίηση της χορηγούμενης θεραπείας.