Σημείωμα σύνταξης

Στο τωρινό μας τεύχος φιλοξενούμε τις περιλήψεις μερικών ομιλιών που δόθηκαν στο πλαίσιο της 16ης πανελλήνιας ημερίδας ιστορίας της ιατρικής που σαν κύριο θέμα του είχε την ιστορία της ενδοκρινολογίας. Η ημερίδα οργανώθηκε από την έδρα της ιστορίας της ιατρικής, του πανεπιστημίου της Κρήτης, και το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Ερευνα στη γυναικεία αναπαραγωγή» της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών.

Τέσσερα θέματα από την ημερίδα έχουν αναρτηθεί και αναπτύχθηκαν από διακεκριμένους ομιλητές. Ο σακχαρώδης διαβήτης, η αντισύλληψη, ο ανδρικός υπογοναδισμός και οι διαταραχές του φύλου. Αναφέρονται μεν στην αρχαιότητα αλλά αποτελούν πεδία προβληματισμού και έρευνας ακόμη και σήμερα.
Η συντακτική μας επιτροπή εκφράζει τις ευχαριστίες της στους ομιλητές και την οργανωτική επιτροπή, και ειδικότερα την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Ιατρικής κ. Μαριάννα Καραμάνου και τον καθηγητή ενδοκρινολογίας της ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ κ. Γεώργιο Μαστοράκο, για τη συνδρομή τους στην ανάρτηση των άρθρων.

Τα προβλήματα των ποδιών μας συχνά δεν αντιμετωπίζονται πάντα κατάλληλα διότι η ειδικότητα της ποδιατρικής είναι ακόμη άγνωστη η υποανάπτυκτη στη χώρα μας. Το άρθρο του κ. Δήμου-Ρουσουλέντση για τη μεταταρσαλγία και πτώση του μεταταρσίου προσφέρει μια επιστημονική και συνάμα πρακτική προσέγγιση στο συχνό αυτό πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας-Πανελλήνιας Ενωσης Ενδοκρινολόγων κ Μούσλεχ μας προσφέρει μία συνοπτική αλλά περιεκτική ανασκόπηση για τη πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση του διαβήτη που έχει εξελιχθεί σε επιδημία ιδιαίτερα στο δυτικό κόσμο.

Στο ειδικό ένθετο του περιοδικού μας, «εξειδικευμένη γνώση», που απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες υγείας, έχει αναρτηθεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο της ενδοκρινολόγου διευθύντριας στο νοσοκομείο ¨Αλεξάνδρα» κ. Ευαγγελίας Ζαπάντη που αφορά στη φυσιολογία της ενήβωσης στο κορίτσι. Η ακριβής και λεπτομερής περιγραφή των φυσιολογικών μηχανισμών της αναπαραγωγικής ωρίμανσης της γυναίκας το καθιστούν «άρθρο αναφοράς» για τους αναγνώστες μας επιστήμονες αλλά και κοινό.

Τέλος η επίσημη επιστημονική άποψη για τα γλυκαντικά χαμηλής θερμιδικής αξίας, έστω και στην αγγλική, μας κατατοπίζει με επάρκεια και γλαφυρότητα για το ρόλο των γλυκαντικών ουσιών, τα οφέλη και τούς μύθους, στη καθημερινή μας διατροφή.