Σημείωμα σύνταξης

Τα άρθρα που φιλοξενούνται στις στήλες μας, σε αυτό το τεύχος του ηλεκτρονικού μας περιοδικού, προέρχονται από ομιλίες που δόθηκαν στη 31η μετεκπαιδευτική συνάντηση της Ελληνικής ενδοκρινολογικής εταιρείας που έγινε 13-15 Οκτωβρίου στο Βόλο και που ήταν αφιερωμένη στα θέματα του σακχαρώδη διαβήτη, της αναπαραγωγής και της οστεοπόρωσης. Εχουν εκλαικευθεί και προσαρμοσθεί κατάλληλα, στο βαθμό του δυνατού, από τους ίδιους τους ομιλητές ώστε να είναι εύληπτα και κατανοητά από το ευρύ κοινό.

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς και υπερήφανοι για τη συνεργασία μας αυτή με την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία διότι ανοίγεται ένα παράθυρο εκλαικευμένης αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένης ενημέρωσης για τους ασθενείς, τους επαγγελματίες υγείας , το ευρύ κοινό και τη κοινωνία γενικότερα. Ταυτόχρονα προβάλλεται το σημαντικό επιστημονικό και ιδιαίτερα το εκπαιδευτικό έργο των Ελλήνων ενδοκρινολόγων στα θέματα της ενδοκρινολογίας και του μεταβολισμού, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία και η οστεοπόρωση.

Οι διαταραχές της περιόδου στις γυναίκες που διέρχονται την εμμηνοπαυσιακή φάση αποτελούσαν πάντα αιτία προβληματισμού όχι μόνο για τις ίδιες αλλά και για τους γιατρούς, ενδοκρινολόγους και γυναικολόγους, που καλούνταν να διαγνώσουν αλλά και να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις που απορρέουν από τη αλλαγή που φέρνει η εμμηνόπαυση στην αναπαραγωγική λειτουργία αλλά και στο ψυχισμό της γυναίκας. Το άρθρο της κ. Αδαμίδου περιγράφει με καθαρότητα και ακρίβεια τα στάδια που απαρτίζουν τη εμμηνοπαυσιακή μετάβαση αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης τους.

Στο μεγάλο ερώτημα ποιες γυναίκες χρειάζονται θεραπεία για την οστεοπόρωση και με βάση ποια διαγνωστικά κριτήρια αυτή χορηγείται, απαντά με σαφήνεια και εξαιρετική επιστημονική τεκμηρίωση ο κ. Αναστασιλάκης , δίνοντας πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα των γυναικών που αντιμετωπίζουν το κίνδυνο της οστεοπόρωσης και των καταγμάτων μετά την εμμηνόπαυση ,αλλά και κατευθύνσεις στις υπηρεσίες υγείας που συχνά επιβαρύνονται από άσκοπες και υψηλού κόστους διαγνωστικές εξετάσεις.

Η διαβητική νευροπάθεια είναι μία συχνά υποτιμημένη και δύσκολη στη διάγνωση επιπλοκή του διαβήτη παρ’ όλο ότι όταν κλινικά εκδηλωθεί τα συμπτώματα της , όπως ο πόνος και οι διαταραχές της αισθητικότητας ,εμφανίζουν ιδιαίτερη δυσκολία στην αντιμετώπισή τους και υποβιβάζουν δραματικά τη ποιότητα ζωής των ασθενών.  Η κ. Κανάκη περιγράφει συνοπτικά αλλά ολοκληρωμένα τις διαγνωστικές και θεραπευτικές πλευρές της σημαντικής αυτής επιπλοκής, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας.

Παραμένοντας στο θέμα του σακχαρώδη διαβήτη, ο συνάδελφος κ. Καρράς αναδεικνύει ένα θέμα σε μεγάλο βαθμό άγνωστο όχι μόνο στους ασθενείς αλλά και στους γιατρούς. Μέχρι τώρα η αξιολόγηση της ρύθμισης του διαβήτη στηριζόταν στη μέτρηση του σακχάρου και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Ο κ. Καρράς προσθέτει ,με βάση πρόσφατες εργασίες μία τρίτη σημαντική παράμετρο, αυτήν της γλυκαιμικής μεταβλητότητας, ο προσδιορισμός της οποίας πρέπει να καθορίζει, σε συνδυασμό με τους άλλους δύο παράγοντες, τη θεραπεία με ινσουλίνη.

Σε αυτό το τεύχος έχουμε τη χαρά και τη τιμή να φιλοξενούμε το χρονογράφημα του αγαπητού συναδέλφου και φίλου ομότιμου καθηγητού του ΑΠΘ Δ. Καραμήτσου. Ο κ. Καραμήτσος πέρα από την εξαιρετική του ιατρική και ακαδημαική προσφορά έχει καταξιωθεί με τα έργα του σαν λογοτέχνης και ιστορικός. Τον ευχαριστούμε και προσδοκούμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Κώστας Φαινέκος