Στη τωρινή έκδοση του ηλεκτρονικού μας περιοδικού, έχουμε τη χαρά και τη τιμή να φιλοξενούμε το κείμενο της ομιλίας του πρωτεργάτη της Ελληνικής Ενδοκρινολογίας, ποιητή και λογοτέχνη Φώτη Παυλάτου ,που δόθηκε στις 11 Μαρτίου εφέτος στο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών, και πραγματεύεται το κρίσιμο αλλά και επίκαιρο θέμα της επίδρασης της τεχνολογίας στη διαπροσωπική σχέση γιατρού-αρρώστου.
Θεωρώ ότι οι σκέψεις και οι θέσεις που εκφράζονται μέσα από την ομιλία του καθηγητού Παυλάτου μας περιγράφουν με σαφήνεια και γλαφυρότητα τη βαθμιαία επιδείνωση της ανθρώπινης επικοινωνίας γιατρού-ασθενούς, την επίδραση της τεχνολογικής εξέλιξης στα χαρακτηριστικά αυτής της σχέσης , και μας προτρέπουν να επανέλθουμε στα Ιπποκρατικά ιδεώδη και κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε ακόμη και σήμερα στην εποχή των εντυπωσιακών εξελίξεων της ιατρικής τεχνολογίας.
Η υπογονιμότητα ή η στειρότητα πάντα απασχολούσε έντονα την κοινωνία μας, αλλά τα τελευταία χρόνια, η τεράστια πρόοδος που έχει σημειωθεί στη φυσιολογία και ιατρική τεχνολογία της ανθρώπινης αναπαραγωγής έχει βοηθήσει να αντιμετωπισθεί δραστικά το πρόβλημα στη πλειονότητα των περιπτώσεων άτεκνων ζευγαριών. Το σχετικό άρθρο της διακεκριμένης συνάδελφου ενδοκρινολόγου Ελένης Κούστα , φωτίζει σημαντικές πτυχές της αιτιολογίας και θεραπευτικής αντιμετώπισης της υπογονιμότητας, με έμφαση στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών που ενδημεί στη Χώρα μας.
Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των νεαρών διαβητικών που χρησιμοποιούν αντλία για τη χορήγηση ινσουλίνης με στόχο τη βέλτιστη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος. Για το λόγο αυτό με ιδιαίτερη ικανοποίηση φιλοξενούμε στις σελίδες μας το άρθρο της νέας αλλά με διεθνείς περγαμηνές συναδέλφου παιδοενδοκρινολόγου Φιλίας Δημητριάδη που περιγράφει τις σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις στις τεχνικές χορήγησης ινσουλίνης με αντλία στους νέους τύπου 1 διαβητικούς.
Η συμβολή των νοσηλευτών στη παροχή περίθαλψης είναι, σε αντίθεση με τα προηγμένα υγειονομικά κράτη, υποβαθμισμένη στη Χώρα μας. Το άρθρο της καθηγήτριας νοσηλευτικής στα ΤΕΙ Αθηνών Ευγενίας Βλάχου αναδεικνύει τόσο την ολοκληρωμένη γνώση αλλά και το σημαντικό ρόλο των νοσηλευτών στη παροχή περίθαλψης ακόμη και σε νοσήματα που ανήκουν σε υποειδικότητες της ιατρικής όπως η ενδοκρινολογία.
Η κ. Βλάχου έχει εργαστεί ως Νοσηλεύτρια στις Ενδοκρινολογικές κλινικές του Θεραπευτηρίου “Ευαγγελισμός” και του Νοσοκομείου “Πολυκλινική” .
Έλαβε υποτροφία του ΝΑΤΟ και μετεκπαιδεύθηκε στην Αγγλία, σε θέματα Σακχαρώδη Διαβήτη, λαμβάνοντας τον τίτλο: Diabetes Specialist Nurse. Η χρόνια εμπειρία της στις Ενδοκρινολογικές κλινικές, αλλά και η διδακτορική της διατριβή στην Εμμηνόπαυση, την καθιστά την πρώτη Ελληνίδα νοσηλεύτρια εξειδικευμένη στην Ενδοκρινολογία.
Η ενδεδειγμένη διατροφή ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη έχει αποτελέσει πεδίο συνεχών συζητήσεων αλλά και αντιπαραθέσεων μεταξύ των επιστημόνων υγείας που ασχολούνται με τη διατροφική αγωγή των διαβητικών. Ο εξαιρετικός συνάδελφος κλινικός διαιτολόγος-Βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος μας δίνει με σαφήνεια όλες τις σύγχρονες απόψεις για το θέμα.