Σημείωμα Σύνταξης

Το καλοκαιρινό μας τεύχος επικεντρώνεται στο θέμα της παχυσαρκίας όχι τόσο σαν αισθητικό αλλά σαν ιατρικό πρόβλημα. Η παχυσαρκία δεν είναι απλά μία συσσώρευση υπερβολικού λίπους λόγω υπερφαγίας αλλά δυναμικά και ένα νόσημα με πλήθος παράπλευρων λειτουργικών και οργανικών διαταραχών αλλά και επιβάρυνση της ποιότητας της ζωής μας.

Τη θέση αυτή πειστικά και τεκμηριωμένα αναπτύσσουν διεξοδικά οι συνάδελφοι Τάσος Μόρτογλου, ενδοκρινολόγος διευθυντής στο θεραπευτήριο «Ιατρικό Κέντρο Αθηνών» και η κλινική διαιτολόγος-Διατροφολόγος Κατερίνα Μόρτογλου, στο άρθρο τους «Είναι ή δεν είναι νόσος η παχυσαρκία» που αποτελεί και τμήμα του προλόγου του βιβλίου τους «Η παχυσαρκία στη κλινική πράξη, σύγχρονη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση» (Εκδοση 2021,Obeline.gr) που αποτελεί μία εξαιρετική βιβλιογραφική επιλογή για τους συναδέλφους, ανεξάρτητα ειδικότητας, που ασχολούνται με το πρόβλημα της παχυσαρκίας.

Πέρα όμως από την αιτιολογία, παθοφυσιολογία, θεραπευτική και συνοδό νοσηρότητα της παχυσαρκίας ,που αναφέρονται αναλυτικά στο παραπάνω σύγγραμμα, υπάρχουν και μικρά απλά μυστικά για την αντιμετώπισή της που με γλαφυρότητα παρουσιάζει ο συνάδελφος διαιτολόγος-διατροφολόγος Χάρης Καλλέργης στο άρθρο του «Μικρά μυστικά για την απώλεια βάρους». Είναι μικρά, απλά στην εφαρμογή τους αλλά και αποτελεσματικά ιδιαίτερα μετά την επιστροφή μας από τις διακοπές και την άνεση των προσωπικών μας επιλογών διατροφής και όχι της «παρέας».

Η υπεύθυνη εκλαικευμένη ενημέρωση και εκπαίδευση ασθενών και κοινού γενικότερα έχει όνομα και αυτό είναι οι επιστημονικές εταιρείες. Στα πλαίσια αυτά έχουμε την ευχαρίστηση να αναρτήσουμε σε αυτό το τεύχος τη διάλεξη της καθηγήτριας ενδοκρινολογίας Λίνας Πάσχου, από πρόσφατο συνέδριο του σωματείου μας, που αφορά στις δράσεις της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στο θέμα της ενημέρωσης και εκπαίδευσης ασθενών αλλά και κοινού στα ενδοκρινικά και μεταβολικά νοσήματα.

Στο ειδικό τμήμα του ηλεκτρονικού μας περιοδικού (Εξειδικευμένη ενημέρωση) που απευθύνεται σε επιστήμονες υγείας, φιλοξενούμε σήμερα τη διάλεξη της εξαιρετικής συναδέλφου ενδοκρινολόγου Αννας Γαρίδου με τίτλο «Επιλογή θεραπείας του καρκίνου του θυρεοειδούς από τον ενδοκρινολόγο βάσει της ταξινόμησης».

Αισθάνομαι ευτυχής αλλά και υπερήφανος διότι πέρα από την αρτιότητα, τεκμηρίωση και πληρότητα της παρουσίασης, για ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους ενδοκρινολόγους, η κ. Γαρίδου εκπαιδεύθηκε και έλαβε την ειδικότητα της ενδοκρινολογίας από το τμήμα ενδοκρινολογίας του Νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού επί δικής μου διεύθυνσης.

Θα ήθελα να τελειώσω με τη παρουσίαση τού ποιήματος ενός συναδέλφου ενδοκρινολόγου που υπήρξε για μένα πέρα από δάσκαλος και μέντορας μου και στενός φίλος, πρότυπο επιστήμονα, φιλοσόφου, ποιητή με ακατάληπτες για την εποχή μας και τη κοινωνία που βιώνουμε ηθικές καταβολές και ανθρώπινες αξίες.

Ο Φώτης Παυλάτος τίμησε με τη παρουσία του όχι μόνο την επιστήμη, και ιδιαίτερα την ενδοκρινολογία σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και με τη λογοτεχνική του παραγωγή, ιδιαίτερα το ποιητικό του έργο , μας έδειξε τα πνευματικά και ψυχικά μονοπάτια που οδηγούν σε ένα ανώτερο επίπεδο ανθρώπινης έπαρξης.

Εύχομαι σε όλους ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Κώστας Φαινέκος