Σημείωμα Σύνταξης

Ο Μάιος «μας έφθασε» και μαζί του οι αρχές του καλοκαιριού με το ζωοδότη ήλιο να κυβερνά το ουράνιο στερέωμα. Η ηλιακή ακτινοβολία είναι ο ισχυρότερος παράγοντας για τη διέγερση της σύνθεσης της πολύτιμης για τον οργανισμό μας βιταμίνης-ορμόνης D από το δέρμα.

Όμως τι ισχύει για τη λήψη των άλλων βιταμινών και ιχνοστοιχείων που δικαίως ή αδίκως τα προσλαμβάνουμε επί πλέον της διατροφικής μας πρόσληψης σαν συμπληρώματα διατροφής ή και για ιατρικούς λόγους.

Ο κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Χάρης Καλλέργης στο περιληπτικό αλλά εμπεριστατωμένο άρθρο του μας δίνει τις απαραίτητες οδηγίες για τη σωστή λήψη των συμπληρωμάτων διατροφής ώστε να επιτυγχάνεται το μέγιστο όφελος και να μειώνονται οι παρενέργειες από τη λήψη τους.

Η στοματική υγεία είναι σημαντικός παράγοντας διατήρησης της υγείας και ευεξίας του οργανισμού μας. Συχνά τη παραμελούμε αλλά υπάρχουν νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ιδιαίτερα στα παιδιά, όπου απαιτείται πέρα από τη καθημερινή φροντίδα των δοντιών και συστηματική οδοντιατρική παρακολούθηση για τη διασφάλιση της υγείας της στοματικής κοιλότητας. Ο διαπρεπής συνάδελφος Κυριάκος Αλουμανής σε μία απόλυτα τεκμηριωμένη και γλαφυρή διάλεξή του μας περιγράφει όλο το φάσμα των διαγνωστικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων που απαιτούνται για να διασφαλισθεί στα διαβητικά παιδιά η στοματική τους υγεία που είναι και η απαραίτητη προυπόθεση για τη συνολική αντιμετώπιση της νόσου και των επιπλοκών της.

Στο ειδικό ένθετο του διαδικτυακού μας περιοδικού,που απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας, φιλοξενείται σήμερα το άρθρο του διακεκριμένου συναδέλφου Βύρωνα Μαρκούση για μία σπάνια ενδοκρινολογική ανωμαλία την Ακρομεγαλία ή γιγαντισμό που διακρίνεται όχι μόνο για τη μεγέθυνση των μελών του σώματος αλλά και τις επιπλοκές που προκαλεί στα διάφορα όργανικά μας συστήματα όπως το καρδιαγγειακό. Η ακρομεγαλία, όπως καταφαίνεται στο άρθρο αν διαγνωσθεί έγκαιρα θεραπεύεται με αποφυγή των επιπλοκών που προκαλεί.

Η επίδραση της ανάπτυξης της τεχνολογίας και ειδικότερα της πληροφορικής έχει δραστικά επηρεάσει και το τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας και ειδικότερα τις σχέση ιατρού ασθενούς. Οι επιπτώσεις της ψηφιακής ιατρικής στο τομέα της υγείας δεν είναι απαραίτητα όλες ευεργετικές. Ο προβληματισμός μου αυτός αναδεικνύεται και σε μία διάλεξή μου πού φιλοξενείται στό τωρινό μας τεύχος.

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τις πολλαπλές ευεργετικές δράσεις της άσκησης και ειδικότερα της καθοδηγούμενης όπως η φυσιοθεραπεία στη διατήρηση της σωματικής αλλά και ψυχικής μας υγείας. Η εκλεκτή και έμπειρη φυσιοθεραπεύτρια Τίνα Τσαλέζα επιβεβαιώνει με την εξαιρετική της ανασκόπηση του θέματος του «λόγου το αληθές».

Κώστας Φαινέκος