Σημείωμα Σύνταξης

Η τωρινή έκδοση του διαδικτυακού μας τόπου μας βρίσκει κάτω από τη συνεχιζόμενη απειλή της υγειονομικής κρίσης και της πρόσφατης πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο κόσμος μπαίνει σε μία περίοδο υγειονομικών, οικονομικών, κοινωνικών και γεωπολιτικών αναταράξεων και αλλαγών που τελικά θα μας οδηγήσουν σε μία νέα πραγματικότητα και τρόπο ζωής.

Σημαντικές όμως αλλαγές έχουν υλοποιηθεί και στην ιατρική φροντίδα και παροχή υπηρεσιών, αποτέλεσμα κυρίως της τεχνολογικής εξέλιξης, που επέφεραν ριζικές αλλαγές στις μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας αλλά και στις σχέσεις ιατρού και ασθενούς. Ο καρδιολόγος και τακτικός μας συνεργάτης Θανάσης Δρίτσας περιγράφει με περιεκτικό τρόπο τις αλλαγές αυτές με κύριο σημείο αναφοράς την βαθμιαία εγκατάλειψη των παλαιότερων διαγνωστικών τεχνικών και την αντικατάστασή τους με νεότερες που έχει σαν αποτέλεσμα και την αλλαγή προσέγγισης και της προσωπικής σχέσης και επικοινωνίας ιατρού-ασθενούς.

Η εμμηνόπαυση εθεωρείτο πριν μερικά χρόνια μία φυσιολογική εξέλιξη στην αναπαραγωγική ζωή της γυναίκας επακόλουθο της «γήρανσης» χωρίς να υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης των κλινικών ΄συμπτωμάτων και ψυχολογικών μεταβολών που επιφέρει. Η αντίληψη αυτή έχει ριζικά τροποποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Η φυσιολογική εμμηνόπαυση δεν θεραπεύεται αλλά αντιμετωπίζεται. Η ενδοκρινολόγος Ευαγγελία Ζαπάντη περιγράφει τίς τελευταίες εξελίξεις στο θέμα με έμφαση στις φαρμακευτικές επιλογές και την ιατρική παρακολούθηση που απαιτείται.

Η επανάσταση στις τηλεπικοινωνίες και τις διαδικτυακές συνδέσεις τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει ριζικά την από απόσταση φροντίδα των ασθενών. Η ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος Μαρία Σώμαλη αναπτύσσει με γλαφυρότητα και ευκρίνεια τις εξελίξεις σε αυτό τον τομέα της τηλειατρικής που δίνει τη δυνατότητα εξειδικευμένης φροντίδας και σε ασθενείς που ζουν μακριά από τα αστικά κέντρα.

Φιλοξενούμε σε αυτό το τεύχος το δεύτερο μέρος του άρθρου της οδοντιάτρου Γιολάντας Σαλαπάτα που αφορά στις χρήσεις των lasers όχι μόνο στην οδοντιατρική αλλά σε όλο το φάσμα της ιατρικής αλλά και του κλάδου της αισθητικής. Οι αναγνώστες μας, Ιδιαίτερα εξ ημών λάτρεις της κβαντικής φυσικής, ασφαλώς θα ενθουσιασθούν όχι μόνο με τίς ποικίλες εφαρμογές των lasers αλλά και το τεχνολογικό υπόβαθρο της ανάπτυξης και εξέλιξης τους που περιγράφεται από τη συγγραφέα με εντυπωσιακή για την ειδικότητα της εξειδικευμένη γνώση.

Οι πολλαπλές ευεργετικές δράσεις της φυσικής άσκησης είναι αναμφισβήτητες, όμως η διατροφολόγος και καθηγήτρια φυσικής αγωγής κ. Νέλλη Πλατανίτη τις συστηματοποιεί, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προσφέροντας στην ουσία ένα συνοπτικό εγχειρίδιο τόσο για τους αθλούμενους όσο και τους καθηγητές φυσικής αγωγής.

Στις δύσκολες εποχές που ζούμε η τέχνη και ειδικότερα η ποίηση αποτελούν φάρο ελπίδας και απάνεμο λιμανάκι ψυχικής ανάτασης. Για το λόγο αυτό φιλοξενούμε με ιδιαίτερη χαρά μερικά ποιήματα του αγαπητού συναδέλφου ιατρού διαβητολόγου καθηγητού Νίκου Παπάνα από τη ποιητική του αυλλογή « Σε ανακηρύσσω νικήτρια» (Εκδόσεις Ιωλκός) με την άδεια του συγγραφέα.

Με ευχές για Υγεία και Ειρήνη
Κώστας Φαινέκος