Στην εποχή μας η κατανάλωση βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής είναι υψηλότερη από ποτέ θέτοντας με επίταξη το ερώτημα αν είναι δικαιολογημένη. Το πρόβλημα της υπερκατανάλωσης των σκευασμάτων αυτών οξύνεται από το γεγονός ότι η χορήγηση τους δεν απαιτεί ιατρική συνταγή και η αγορά τους είναι ελεύθερη από τα φαρμακεία αλλά ακόμα και διαδικτυακά. Υπάρχουν όμως ειδικές περιπτώσεις, λίγες σε σχέση με την αλόγιστη κατανάλωση τους, που η λήψη τους δικαιολογείται επιστημονικά και μία από αυτές είναι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ο Καθηγητής Δημήτρης Γουλής και οι συνεργάτες του, παρουσιάζουν στο τωρινό μας τεύχος σε ένα διεξοδικό και απόλυτα τεκμηριωμένο άρθρο, τα συμπληρώματα βιταμινών πού έχουν ένδειξη χορήγησης στην εγκυμοσύνη μετά από αξιολόγηση της εγκύου από τον θεράποντα ιατρό της.
Η θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη δεν είναι μόνο φαρμακευτική. Η συμμόρφωση του ασθενούς σε αυτήν καθώς και στις άλλους εξ’ ίσου σημαντικούς πυλώνες της θεραπείας, όπως η διατροφή, η άσκηση, ο τρόπος ζωής, απαιτούν όχι απλά ενημέρωση αλλά και εκπαίδευση ώστε ο διαβητικός να μην είναι παθητικός δέκτης ιατρικών οδηγιών αλλά να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των παραμέτρων της θεραπείας του.
Η συνάδελφος ενδοκρινολόγος Μαρία Σώμαλη παρουσιάζει σε διαφάνειες τα βασικά στοιχεία που απαρτίζουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους διαβητικούς που ενδιαφέρει βασικά τους γιατρούς και τις νοσηλεύτριες που εμπλέκονται στη διαδικασία της εκπαίδευσης.
Η διατροφή στο διαβήτη είναι γνωστό ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη αντιμετώπισή του. Στο τεύχος αυτό δημοσιεύουμε το δεύτερο μέρος του κεφαλαίου για τη διαιτητική αγωγή στο διαβήτη, απόσπασμα από το βιβλίο μου «Η ζωή είναι πιο γλυκιά απ ’ότι νομίζεις», που αφορά οδηγίες για τη διατροφή στο διαβήτη σε εκλαικευμένη διηγηματική μορφή.
Ο Νίκος Παπάνας είναι Καθηγητής Παθολογίας Σακχαρώδους Διαβήτη και υπεύθυνος του Διαβητολογικού Κέντρου της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι Πρόεδρος της Ευρωπαικής Ομάδας Μελέτης του Διαβητικού Ποδιού. Είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Το 2004 έλαβε τιμητική διάκριση από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας. Το 2019 κυκλοφόρησε η ποιητική του συλλογή «Πρώτη δημοτικού και άλλα (Εκδόσεις Ιωλκός). Από τη συλλογή αυτή έχουμε τη χαρά να αναρτήσουμε τρία ποιήματα που επιβεβαιώνουν τη γεμάτη ευαισθησία και έμπνευση ποιητική του γραφή που προστίθεται στην αριστεία του ως θεράποντος του Ιπποκράτη.
Πολλοί συσχετίζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς με τη παχυσαρκία. Είναι όμως σωστό; Στο webminar που αναρτούμε, με πρόεδρο της συνεδρίας τον καθηγητή Λεωνίδα Ντούντα, ο εξαίρετος συνάδελφος Σαράντης Λιβαδάς μας λύνει με γλαφυρό και τεκμηριωμένο τρόπο όλες τις απορίες μας και δίνει απάντηση στα ερωτήματα τα σχετικά με τη σχέση του θυρεοειδούς και της παγκόσμιας επιδημίας της παχυσαρκίας.
Τέλος ο τακτικός μας συνεργάτης Aesculapius μας περιγράφει στο χρονογράφημά του «το 2055 είναι εδώ» μια εικόνα από το μέλλον που δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζουμε.
Κώστας Φαινέκος