Το τεύχος Σεπτεμβρίου του ηλεκτρονικού μας περιοδικού μας βρίσκει στο τέλος ενός δύσκολου καλοκαιριού. Η πρωτοφανής υγειονομική κρίση, εξ’ αιτίας του Covid-19, άλλαξε ριζικά τους κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες σε παγκόσμια κλίμακα καθώς και το τρόπο που ζούσαμε και επικοινωνούσαμε μέχρι τώρα.
Μία όμως μη εμφανής παρενέργεια της πανδημίας ήταν και η θέση σε δεύτερη μοίρα των συνηθισμένων προβλημάτων υγείας μας και της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής μας. Η αιτία για την εξέλιξη αυτή ήταν η μεγάλη επιβάρυνση του συστήματος υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και ο δικαιολογημένος φόβος των ασθενών, ιδιαίτερα των χρονίως πασχόντων, στη επαφή τους με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό λόγω της πιθανότητας μόλυνσης από τον ιό.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πλειονότητα των ασθενών υποφέρουν από χρόνια καρδιοκυκλοφορικά και μεταβολικά νοσήματα που απαιτούν τακτική ιατρική παρακολούθηση και εξειδικευμένη θεραπεία.
Ακολουθώντας τη συντακτική παράδοση του περιοδικού μας σε αυτή την έκδοση παρουσιάζουμε άρθρα σχετικά με τον σακχαρώδη διαβήτη και οστεοπόρωση καθώς και με δύο ιδιαίτερα σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν τη ποιότητα της ζωής μας τη διατροφή και τον ύπνο.
Το πρόβλημα της οστεοπόρωσης είναι συχνό και πάντα επίκαιρο. Η ενδοκρινολόγος Μαρία Γιαβροπούλου στα πλαίσια των διαδικτυακών σεμιναρίων (Webinars) της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Ερευνας Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜΜΟ) μας προσφέρει μία εξαιρετική και ολοκληρωμένη παρουσίαση της αιτιολογίας, διάγνωσης και αντιμετώπισης της νόσου με έμφαση στην ευεργετική επίδραση της άσκησης και διατροφής. Αν και βασικά το κείμενο της διάλεξης απευθύνεται σε εξειδικευμένο ακροατήριο είναι αρκετά εκλαικευμένο ώστε να γίνεται αντιληπτό από παραιατρικό προσωπικό αλλά και το ευρύ κοινό. Ανατρέχοντας στη διεύθυνση www.livemedia.gr/eemmo4 μπορείτε να παρακολουθήσετε τη βιντεοσκοπημένη ομιλία όπως και τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που ετέθησαν από τούς συμμετέχοντες.
Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ξένια Τσαγκαράκη μας εξηγεί, με τεκμηριωμένη βιβλιογραφική αναφορά, τη σημαντική επιβάρυνση στην αύξηση του σωματικού βάρους που επιφέρει η αυπνία και γενικότερα οι διαταραχές του ύπνου. Ενας επιπλέον παράγοντας, πέρα από τη κληρονομικότητα, τη διατροφή και την άσκηση που συμμετέχει ενεργά στη παθοφυσιολογία της παχυσαρκίας.
Ο διαβήτης είναι μία συστηματική νόσος με επιπλοκές από όλα σχεδόν τα οργανικά συστήματα. Η ενδοκρινολόγος και μέλος του Δ.Σ του σωματείου «Αρμονία και Ζωή» Νεκταρία Παπαδοπούλου, μας εξηγεί απλά αλλά περιεκτικά την επίδραση που έχει η κακή ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη στη λειτουργία των νεφρών.
Στη στήλη «Εξειδικευμένη γνώση», που απευθύνεται στους επαγγελματίες υγείας, υπάρχει μία περιληπτική ανασκόπηση που αφορά σε ένα πολύτιμο για την επιτέλεση πολλών βιολογικών λειτουργιών συνένζυμο με την ονομασία Q10, η περαιτέρω επιστημονική έρευνα του οποίου ίσως μας οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις.
Τέλος η τακτική συνεργάτης του περιοδικού μας διαιτολόγος-διατροφολόγος Ελένη Σαμαρά δίνει πολύτιμες για τους γονείς συμβουλές για την επιλογή της σωστής διατροφής των παιδιών μας ιδιαίτερα σε σχέση με τις διατροφικές συνήθειες όπως έχουν διαμορφωθεί στη σύγχρονη κοινωνία μας.
Κώστας Φαινέκος