Σημείωμα σύνταξης

Η παχυσαρκία έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας στις ανεπτυγμένες οικονομικά δυτικές χώρες με το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων να υπερβαίνει το 50% του πληθυσμού. Το πρόβλημα δυστυχώς δεν περιορίζεται στην ενήλικο ζωή αλλά επεκτείνεται και στη παιδική και εφηβική ηλικία με αύξηση του αριθμού των επιπλοκών του αυξημένου σωματικού βάρους , όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, η αθηροσκλήρωση, ακόμη και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Η συντακτική επιτροπή του ηλεκτρονικού μας περιοδικού με αφορμή και τη παγκόσμια ημέρα παχυσαρκίας που έχει προσδιορισθεί για τις 11 Οκτωβρίου κάθε έτους, θεώρησε σκόπιμο να αφιερώσει την αρθρογραφία αυτού του τεύχους στη διατροφή.

Ο διαπρεπής ενδοκρινολόγος Χάρης Κανδηλώρος με απλό αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένο λόγο μας συμβουλεύει όχι μόνο πως να χάσουμε βάρος αλλά και πως να μην κερδίσουμε αυτό που χάσαμε ακολουθώντας διατροφικές οδηγίες.

Η Ξένια Τσαγκαράκη, με ειδικές σπουδές στην εφηβική υγεία, σωματική αύξηση και ενήβωση, διατροφή, άθληση και στρες εφήβων μας παραθέτει με εμπεριστατωμένο και γλαφυρό τρόπο τα συστατικά και τα οφέλη της κρητικής διατροφής.

Η Δέσποινα-Νέλλη Πλατανίτη καθηγήτρια φυσικής αγωγή, διατροφολόγος με ειδικές σπουδές στη μέθοδο PILATES μας περιγράφει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της άθλησης με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία που αφορούν όλες τις ηλικίες και επιπρόσθετα αμβλύνουν τα συμπτώματα παθήσεων του μυοσκελετικού.

Το πολυσυζητημένο και αμφιλεγόμενο θέμα της έλλειψης και ένδειας της βιταμίνης D, που πρόσφατα έχει οδηγήσει σε μαζική υστερία το καταναλωτικό κοινό με κύρια ευθύνη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των περιοδικών lifestyle , το αναλύει συνοπτικά αλλά με απόλυτη ακρίβεια και σωστή τεκμηρίωση η ενδοκρινολόγος Αντωνία Κάπελλα.

Το θέμα της σχέσης της διατροφής με τη νοητική λειτουργία αναλύεται σε πρόσφατο επιστημονικό άρθρο και παρουσιάζεται σε εκλαικευμένη μορφή στο ειδικό κεφάλαιο του περιοδικού «Από τη διεθνή βιβλιογραφία».

Τέλος ο Aesculapius «ξαναχτυπά» με τις ρηξικέλευθες απόψεις του για τη διατροφή και τη σεξουαλική λειτουργία.