Σημείωμα Σύνταξης

Στο Χριστουγεννιάτικο τεύχος του ηλεκτρονικού μας περιοδικού φιλοξενούμε ,πέρα από τα εκλαικευμένα ιατρικά άρθρα, και φιλοσοφικές απόψεις για τη ζωή, το θάνατο και την εμπειρία του πόνου.

Ο ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτρης Σιδερής με την βαθιά και ευθύβολη σκέψη του μας εμφανίζει την πολυπλοκότητα του προσδιορισμού των εννοιών της ζωής και του θανάτου ως και τα διλήμματα που προκύπτουν, τόσο στους γιατρούς όσο και στο κοινό, όταν κληθούν να αποφασίσουν για τη συνέχιση ή μη της ζωής μιας ανθρώπινης ύπαρξης.

Η ρευματολόγος Αικατερίνη Ματσούκα μας μεταφέρει διαχρονικά τις απόψεις και παρεμβάσεις για την ανακούφιση του πόνου, μίας εμπειρίας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή του καθενός μας. Είναι μία πραγματεία για το πόνο που τη παρουσίασε πρόσφατα στο 26ο πανελλήνιο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας μελέτης μεταβολισμού των οστών (ΕΕΜΜΟ) στη Θεσσαλονίκη.

Η πρόσφατη επέλαση της «ψευδο-επιδημίας» ανεπάρκειας της βιταμίνης D σε παγκόσμιο επίπεδο μας αναγκάζει, στο άρθρο μου «Βιταμίνη D. Πότε και πώς πρέπει να χορηγείται», να καταγράψω τις απόψεις μου για το πρόβλημα που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην υγεία και τεράστια οικονομική επιβάρυνση στα κρατικά συστήματα υγείας αν δεν αντιμετωπισθεί ορθολογικά και με βάση τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα.

Στο ειδικό τμήμα του περιοδικού μας «εξειδικευμένη γνώση» παρουσιάζεται με τη μορφή διαφανειών η ομιλία της ενδοκρινολόγου Ειρήνης Λαμπρινουδάκη, αν. Καθηγήτριας ΕΚΠΑ, που αφορά στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, που δόθηκε στα πλαίσια των μετεκπαιδευτικών μαθημάτων της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας με θέμα «Παιδιατρική Ενδοκρινολογία-Αναπαραγωγή»

Η διατροφολόγος Βίκυ πυρογιάννη στο άρθρο της «Ο πόλεμος των δύο κιλών» μας συμβουλεύει πως θα χάσουμε τα κιλά που θα πάρουμε από την αναπόφευκτη Χριστουγεννιάτικη γαστριμαργική υπερβολή.

Τέλος, στο κεφάλαιο «από τη διεθνή βιβλιογραφία» ο ρευματολόγος Αχιλλέας Γεωργιάδης μας ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις στην ουρική αρθρίτιδα και η συνάδελφος φυσικοθεραπεύτρια Αλεξάνδρα-Ρεγγινα Τσαντίλη για την αντιμετώπιση της ινομυαλγίας με την εξ’ ανατολών τεχνική του Tai-Chi.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Κώστας Φαινέκος