Παραδοσιακές γιορτές με μοντέρνα διατροφή

ΕΛΛΗ ΚΑΛΗ
Εκπαιδευομένη διαιτολόγος,Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού
ΓΝΑ « Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ»

Έφτασε κιόλας Δεκέμβρης, τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν…Και όλοι αναρωτιόμαστε γιατί αυξάνεται το βάρος μας και γιατί επίσης ο Άγιος Βασίλης είναι και φέτος χοντρούλης;

Το εορταστικό πνεύμα και η συνάντηση με τους αγαπημένους φίλους και συγγενείς δημιουργούν προϋποθέσεις για διατροφικές υπερβάσεις! Στις γιορτές όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος κύριο λόγο στο διαιτολόγιο μας θα κατέχουν οι γαλοπούλες, οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και κάθε είδους παραδοσιακές λιχουδιές. Ένα από τα συχνότερα λάθη που κάνουμε αυτό το διάστημα σχετίζεται με την παράδοξη νοοτροπία που μας διέπει για τις γιορτές. Ζούμε την ψευδαίσθηση ότι τα γλυκά αυτά δεν μπορούμε να τα δοκιμάσουμε σε άλλη περίοδο του χρόνου και σαν τον χαμένο θησαυρό που ανακαλύψαμε μετά από κόπο πέφτουμε με τόση λαχτάρα για να τα χαρούμε. Τρώμε λοιπόν πολύ, υπερβολικά, και μάλιστα γεύματα πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι… Πολλοί επίσης καταναλώνουν ταυτόχρονα και μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Και όμως, περπατώντας λίγη ώρα την ημέρα, χαζεύοντας τις όμορφες βιτρίνες, μαγειρεύοντας με λίγο διαφορετικό τρόπο τις τρομερές λιχουδιές και τη νόστιμη γαλοπούλα και τρώγοντας τα όλα αλλά με μέτρο, εκτός του ότι τα απολαμβάνουμε, εξασφαλίζουμε όμορφη σιλουέτα και πάνω από όλα καλή υγεία.

Πολλοί από εμάς ήδη αντιμετωπίζουμε πρόβλημα υπερβολικού βάρους ή παχυσαρκία. Ο διαβήτης και ο προ- διαβήτης όπως επίσης και η υψηλή αρτηριακή πίεση μαστίζουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Την περίοδο των γιορτών δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι θα ήμαστε άψογοι στις επιλογές μας, διότι κάτι τέτοιο θα είναι εξωπραγματικό. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχουν κάποια μυστικά που θα μας βοηθήσουν να φάμε…να πιούμε…και χορτάτοι και υγιείς να κοιμηθούμε!!!

Ας μην ήμαστε διστακτικοί να δοκιμάσουμε τα ιδιαίτερα εδέσματα των γιορτών. Μικρή προσοχή χρειάζεται μόνο στη ποσότητα και στο τρόπο παρασκευής τους.

Κρατείστε μια ισορροπία και μην μπείτε στη λογική « Δεν τρώω όλη τη μέρα , γιατί επιφυλάσσομαι για το βραδινό δείπνο». Επίσης , μην παραλείπετε τα υπόλοιπα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, απλώς μετριάστε τα σε θερμίδες.. Με αυτό τον τρόπο θα ήμαστε σίγουροι ότι και στις γιορτές μπορούμε να ζήσουμε χωρίς στερήσεις αλλά και χωρίς να επιβαρύνουμε το σώμα μας.
Παρά το ότι η γαλοπούλα είναι χαμηλή σε λιπαρά και υψηλή σε πρωτεΐνες, καλύτερα θα ήταν να αφαιρέσετε το ορατό λίπος (πέτσα), όπου περιέχεται το περισσότερο λίπος και συνεπώς θερμίδες και στη γέμιση της να χρησιμοποιήσετε λαχανικά όπως καρότα, αρακά, λαχανάκια Βρυξελλών, δηλαδή πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών, τα οποία συντελούν στην πρόληψη από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος της γαλοπούλας αφήστε το ζωμό να ανέβει στην επιφάνεια και στη συνέχεια αφαιρέστε τον. Αν συνοδέψετε τη γαλοπούλα με πατάτες στο φούρνο, χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο και κόψτε τις σε μεγαλύτερους κύβους έτσι ώστε να απορροφήσουν όσο το δυνατόν λιγότερο λίπος.
Παρ’ όλο που 1-2 ποτηράκια κρασί κάνουν καλό στη καρδιά, η μεγάλη ποσότητα αλκοόλ που είναι πλούσιο σε θερμίδες δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία. Θα μπορούσατε για αλλαγή να καταναλώσετε ένα μη αλκοολούχο ποτό ή ένα αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη και φροντίστε να είστε από τους λίγους στο τραπέζι που θα μπορεί να οδηγήσει αργότερα!
Εννοείτε βέβαια πως το γλυκό δεν απαγορεύεται από κανένα διαιτολόγιο αντίθετα επιβάλλεται ιδιαίτερα σε όσα άτομα είναι εθισμένα σε αυτό, αρκεί αν είναι προσαρμοσμένο σε ένα σωστά σχεδιασμένο διαιτολόγιο. Χρησιμοποιώντας άπαχο γάλα στους κουραμπιέδες, φρουκτόζη αντί για ζάχαρη και αμύγδαλα μπορούμε να γευτούμε με λιγότερες ενοχές ένα γλυκό. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αν και η ενέργεια τους εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής τους και διαφοροποιείται διαφορετικά ανάλογα με τη συνταγή, γενικά θα πούμε ότι αποδίδουν 150 θερμίδες το κάθε τεμάχιο.
Σαφώς όμως το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ όσο αναφορά τη θρεπτική του αξία, αφού περιέχει ελαιόλαδο, καρύδια και μέλι. Το ελαιόλαδο αποτελεί πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών και μονοακόρεστων λιπαρών ενώ τα καρύδια προσφέρουν απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά καθώς και βιταμίνες συμπλέγματος Β που σχετίζονται με την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος συμβάλλοντας παράλληλα στην καλή ρύθμιση των μεταβολικών μας εργασιών. Αντίθετα, το βούτυρο του κουραμπιέ είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη και μεγάλη κατανάλωση του σχετίζεται με προβλήματα υγείας. Επίσης, αλλαγές στη συνταγή του μελομακάρονου περιλαμβάνουν ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλλα, γαρύφαλλο, χυμό πορτοκάλι ενώ αυτός του κουραμπιέ ξηρούς καρπούς (κυρίως αμύγδαλο).

Θυμηθείτε να τρώτε σιγά καθώς και να γίνετε καλό μάσημα των νόστιμων γιορτινών εδεσμάτων διότι με αυτό τον τρόπο θα φάτε λιγότερο και δεν θα παρουσιάσετε δυσπεψία.

ΕΠΙΣΗΣ…
Αν βρεθείτε σε ένα μπουφέ μην τρώτε απ’ όλα τα φαγητά. Διαλέξτε μόνο λίγα από αυτά που σας αρέσουν περισσότερο. Προτιμήστε τις σαλάτες και τα λαχανικά κάθε είδους που είναι φτωχά σε θερμίδες και πλούσια σε βιταμίνες

Πίνετε άφθονο νερό για να γεμίσετε το στομάχι σας και αν έχετε ένα αίσθημα πληρότητας που επιτυγχάνεται χωρίς την πρόσληψη θερμίδων. Αυτό σημαίνει ότι θα τρώτε λιγότερο φαγητό και γλυκά.

Μειώστε τη ζάχαρη και τις λιπαρές ουσίες στις παραδοσιακές συνταγές των γλυκισμάτων και άλλων επιδορπίων που παρασκευάζεται στο σπίτι σας. Η μείωση κατά 1/3 των συστατικών δεν αλλάζει ουσιαστικά τη γεύση.

Τρώτε μικρότερες μερίδες και μη ξαναγεμίζετε το πιάτο σας!

Αποφύγετε τα τηγανιτά και προτιμήστε αν όχι βραστά, ψητά!

Τέλος,μην ξεχνάτε να κινείστε! Μια ολιγόλεπτη βόλτα στη στολισμένη πόλη σας είναι η καλύτερη άσκηση αρκεί να γίνεται κάθε μέρα.

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΟΡΤΑΣΜΩΝ. Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΑΠΑΡΝΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΤΟΣ.