Αχιλλέας Ζωγράφος, [email protected]
Οι εμβοές (tinnitus) δεν αναγνωρίζονται ως ασθένεια, αλλά ως σύμπτωμα. Καθώς έχουν γραφτεί πολλά γύρω από τις πιθανές αιτίες τους, όπως ηλικία, τραύματα καθώς και για τα είδη τους (υποκειμενικές – αντικειμενικές / τονικές ή απροσδιόριστου τονικού ύψους), στο παρόν άρθρο θα εστιάσουμε σε προτάσεις που αφορούν στην αντιμετώπισή τους.
Σαν γενική οδηγία, οποιαδήποτε από τις πρακτικές αντιμετώπισής τους πρέπει να ακολουθηθεί με συνέπεια και υπομονή, προκειμένου να κριθεί η αποτελεσματικότητά τους. Δυστυχώς στατιστικές μελέτες δεν έχουν γίνει σε ευρεία κλίμακα μέχρι τώρα, ενώ γρήγορη αγωγή δεν φαίνεται προς το παρόν στον ορίζοντα. Αν και η ακριβής θεραπεία δεν έχει βρεθεί ακόμα, μπορεί κανείς να βελτιώσει συνολικά την υγεία του στο πλαίσιο μιας ολιστικής αντιμετώπισης, αφού το σώμα μας διαθέτει εκπληκτικές ικανότητες αυτοΐασης.
Καθώς κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις, ας δούμε την θετική πλευρά των εμβοών:
Μπορούν να αποτελέσουν έναν δείκτη: συχνά η αυξομείωσή τους μας στέλνει ένα μήνυμα για το αν κάνουμε κάτι καλό ή όχι για την υγεία μας. Μέσα από αυτή την διαδικασία, η ποιότητα της ζωής μας μπορεί να βελτιωθεί συνολικά.
Ας σημειωθεί πως πολλοί γιατροί δεν δίνουν ελπίδες για την απαλλαγή από τις εμβοές. Αυτό συχνά καταρρακώνει την ψυχολογία του πάσχοντος. Μια πιο ακριβής και ελπιδοφόρα τοποθέτηση θα ήταν, πως η ιατρική δεν έχει βρει ακόμη την λύση, αλλά εργάζεται πάνω σε αυτό. Στο εξωτερικό, ειδικά δε σε Γερμανία και Αγγλία, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στην θεραπευτική/συμβουλευτική κατεύθυνση. Ανάλογες ενέργειες γίνονται και σε ιατρικές πρακτικές εκτός του δυτικού ημισφαίριου. Είναι ελπιδοφόρο πως πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη απαλλαγεί ή τουλάχιστον συμφιλιωθεί με τις εμβοές τους με ενέργειες που περιγράφονται παρακάτω.
Καθώς οι εμβοές δεν είναι αντικειμενικά μετρήσιμες, ακολουθεί μια υποκειμενική κλίμακα:
- Απόλυτη ησυχία
- Ελάχιστα αισθητές, μόνο σε ήσυχο περιβάλλον κλειστού χώρου
- Ελάχιστα αισθητές σε εξωτερικό περιβάλλον
- Αισθητές σε εξωτερικό περιβάλλον, αλλά ανεκτές
- Αισθητές σε εξωτερικό περιβάλλον, αλλά μάλλον ενοχλητικές
- Ενοχλητικές σε εξωτερικό περιβάλλον
- Αισθητές με μέτρια πηγή θορύβου, πχ. ανεμιστήρας
- Ενοχλητικές με μέτρια πηγή θορύβου
- Αισθητές, ακόμα και με δυνατές εντάσεις , πχ. τηλεόραση
- Αφόρητες
Αυτή η κλίμακα θα μπορούσε να βοηθήσει στην δημιουργία ενός ημερολόγιου καταγραφής ενεργειών που οξύνουν ή αμβλύνουν το πρόβλημα. Ενδεχομένως θα παρατηρήσουμε πως κάποιες ενέργειες παράγουν σταθερά το ίδιο αποτέλεσμα. Ευτυχώς η συντριπτική πλειοψηφία βρίσκεται κάτω από το έβδομο επίπεδο. Κάποιοι ωστόσο είναι σκεπτικοί στην συστηματική καταγραφή των εμβοών με το επιχείρημα πως οδηγούν ακριβώς στο αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο – στο να μάθει κανείς να τις αγνοεί.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε πολλές περιπτώσεις χρόνιων μεν, αλλά ήπιων δε εμβοών, παύουν να ενοχλούν καθώς γίνονται συνήθεια. Ας το συγκρίνουμε με τους κατοίκους μιας περιοχής κοντά σε ένα αεροδρόμιο – ύστερα από λίγο καιρό αγνοούν τον θόρυβο.
Ας δούμε τώρα πιο συγκεκριμένα τι μπορούμε να κάνουμε για τις εμβοές:
Διατροφή
Αφουγκραζόμαστε τον εαυτό μας. Τρώμε μόνο όταν πεινάμε και όχι από νευρικότητα ή αμηχανία. Μασάμε αργά, απολαμβάνοντας την τροφή μας. Προτιμούμε τα βιολογικά προϊόντα και τις τροφές με την μικρότερη δυνατή επεξεργασία. Αποφεύγουμε τη ζάχαρη, ειδικά σε κρυσταλλική μορφή. Ακόμα περισσότερο αποφεύγουμε τα υποκατάστατά της, όπως την ασπαρτάμη. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να δοκιμάσουμε να μειώσουμε τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όσο και το μέλι για ένα διάστημα, έστω και αν η θρεπτική τους αξία δεν αμφισβητείται.
Χρησιμοποιούμε τζίντζερ, κουρκουμά και κανέλα Κεϋλάνης. Ιπποφαές, κάρδαμο, βασιλικός πολτός, γύρη, αλόη, σπιρουλίνα, αρώνια, γκότζι μπέρι, λιναρόσπορος κλπ. είναι τρόφιμα που μπορούμε να βάλουμε στο διαιτολόγιό μας σε καθημερινή βάση. Αποφεύγουμε την γλουτένη, το φοινικέλαιο, την μαγιά και τα προϊόντα ζύμης. Από πολλές πηγές προτείνεται η candida diet ως ιδιαίτερα αποτελεσματική. Μια διατροφική πρόταση που έρχεται από την κινέζικη παραδοσιακή ιατρική είναι τα μανιτάρια λεντινούλα (shiitake) και γανόδερμα (reisi).
Από τους Κινέζους επίσης προτείνονται τα παρακάτω βότανα: Du zhong, Heshouwu, Nuzhenzi, Danggui, Juhua, Sang ji sheng, Gou qi zi, Shan zhu yu. Δοκιμάζουμε αγιουρβεδικά βότανα όπως Brahmi ή Ashwagandha. Πηγαίνοντας σε λιγότερο εξωτικές επιλογές έχουμε κρίταμο, λουίζα, βαλεριάνα ή φασκόμηλο, αποφεύγουμε το ευρωπαϊκό τσάι και τον καφέ (λόγω της καφεΐνης).
Ξεκινάμε την ημέρα μας πίνοντας στυμμένο λεμόνι σε χλιαρό νερό, αν μας δυσκολεύει προσθέτοντας λίγο μέλι και κανέλα. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, η καλή λειτουργία νεφρών και συκωτιού επηρεάζει τα αυτιά.
Δεν φοβόμαστε τα καλά λιπαρά. Τρώμε τουλάχιστον 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο καθημερινά. Περιορίζουμε τις μεγάλες ποσότητες στα γεύματά μας και εφαρμόζουμε 10ωρο νηστείας (τουλάχιστον). Αποφεύγουμε τα πολλά γαλακτοκομικά. Μια καλή εναλλακτική στο γάλα είναι πχ. το γάλα αμυγδάλου.
Τέλος, φροντίζουμε την ενυδάτωσή μας πίνοντας άφθονο νερό.
Διαγνωστικές εξετάσεις
Επίσκεψη σε ΩΡΛ οπωσδήποτε για τον έλεγχο και αποκλεισμό κάποιων ασθενειών. Ενδεχομένως μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και αυχένα, καρωτίδες.
Συμπληρώματα/Φάρμακα/’Αλλες ενέργειες
Σύμπλεγμα βιταμινών Β και C, Ginkgo biloba, μουρουνέλαιο, συμπληρώματα μαγνησίου. Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά, για ενίσχυση του νευρικού συστήματος, παροχή βιταμινών, Ω3 λιπαρών κλπ.
Φάρμακα τα οποία στοχεύουν στις εμβοές είναι μεταξύ άλλων το Vertigo-vomex, Sibelium, Antivom και Μemovigor 2. Υπάρχει μεγάλη επιλογή σχετικών φαρμάκων/ συμπληρωμάτων. Εξυπακούεται πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αυτοσχεδιάσουμε χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιατρού μας, έστω κι αν πολλά από αυτά χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή. Ακολουθούν δυο προτάσεις:
- Ένα ομοιοπαθητικό κοκτέιλ του Rene Graeber. Πρωί – απόγευμα: 50 ml Ginkgo/ 20 ml Viscum album (γκι)/ 20 ml Achillea millefolium (μυριόφυλλο)/ 10 ml Myrtus communis (μυρτιά)/ 15 σταγόνες Cimicifuga.
- …και ένα μη ομοιοπαθητικό, μια φορά την ημέρα. 2 gr βιταμίνη C/ 600 mg συνένζυμο Q10/ 200 mg σελήνιο/ 400 mg μαγνήσιο/ 150 mg Pycnogenol
Προσοχή, υπάρχουν πολλοί οι οποίοι ανεύθυνα ισχυρίζονται ότι έχουν βρει το μαγικό φίλτρο στοχεύοντας απλά στο πορτοφόλι μας με σκευάσματα ή μεθόδους αμφίβολης αξίας. Αξίζει πάντως να εξεταστεί αν θεραπείες ή προϊόντα που προάγουν την γενική υγεία μπορούν να βοηθήσουν, όπως λχ. λάδι κάνναβης ή μαγνησίου, πρόπολη, ζεόλιθος κοκ.
Για γενική αποτοξίνωση μπορεί να δοκιμάσει κανείς επιθέματα πελμάτων, για ανακούφιση του αυχένα ζεστές κομπρέσες ή αναλγητικές κρέμες, για αναζωογόνηση κυττάρων λάμπες υπερύθρων, ή μάσκα φωτοθεραπείας led, ή ακόμα θεραπεία με laser (LLT).
Αν οι εμβοές είναι έντονες μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια ηχητική μάσκα, μια πηγή δηλαδή συνεχούς θορύβου που τις καλύπτει όπως λχ. ένας ανεμιστήρας, ή ένα μικρό συντριβάνι εσωτερικού χώρου, ενώ αντίστοιχα μπορεί να δοκιμαστούν πηγές λευκών/ ροζ θορύβων.
Ηλιοθεραπεία, ιαματικά λουτρά και γείωση(!) έχουν καταγραφεί επίσης ως ευεργετικές ενέργειες. Αν μη τι άλλο, το να περπατήσουμε ξυπόλητοι στην παραλία μόνο κακό δεν θα μας κάνει!
Καθώς οι εμβοές μπορεί να επηρεάζονται από την υγρασία, συνιστάται η χρήση αφυγραντήρα αν είναι αναγκαίο. Αποφεύγουμε τα κρύα ρεύματα και τον δυνατό αέρα προστατεύοντας τα αυτιά μας, όσο και τις μεγάλες ηχητικές εντάσεις: Αν η δουλειά μας έχει δυνατό θόρυβο χρησιμοποιούμε ειδικές ωτοασπίδες εργασίας.
Άλλος παράγοντας μπορεί να είναι το ασυναίσθητο σφίξιμο των δοντιών, οπότε ένας νάρθηκας θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση. Επίσης ένας ΩΡΛ πρέπει να ελέγξει το κερί στο αυτί μας (βύσμα κυψελίδας). Προσοχή στη χρήση μπατονέτας, μπορεί να σπρώξει το κερί βαθύτερα φράζοντας τον ακουστικό πόρο.
Ψυχική/Σωματική υγεία
Έχει παρατηρηθεί πως οι εμβοές αυξάνονται με το στρες, τον θυμό, την ανεπαρκή διαχείριση του άγχους κλπ. Διαλογισμός, αναπνοές, γιόγκα, επιβράδυνση των ρυθμών και ανάπαυλες πλήρους χαλάρωσης (πχ. τεχνική Αλεξάντερ) βοηθούν. Ψυχοθεραπεία και ενδοσκόπηση μπορούν να βοηθήσουν επίσης ουσιαστικά. Έχει παρατηρηθεί για παράδειγμα, πως οι εμβοές παρουσιάζονται συχνά σε ανθρώπους που εργάζονται υπερβολικά, έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης, είναι τελειομανείς και βάζουν τον εαυτό τους σε μια κατάσταση συνεχούς εγρήγορσης. Στο ίδιο πλαίσιο, τοξικές καταστάσεις και άνθρωποι πρέπει να απομακρυνθούν από τη ζωή μας, αλλά καθώς δεν μπορούμε να τα αποφεύγουμε πάντα, πολύ προτιμότερο είναι να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε. Προσέχουμε πως διαμορφώνουμε την καθημερινότητά μας. Επιλέγουμε μια κωμωδία αντί για μια ταινία τρόμου. Ενημερωνόμαστε για την τρέχουσα επικαιρότητα, αλλά δεν συναινούμε στην τοξικότητα των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων.
Φυσιοθεραπεία, βελονισμός, ρεφλεξολογία, κρανιοϊερή (Craniosacral therapy), η μέθοδος Τοματίς, Feldenkrais, υπνοθεραπεία και ομοιοπαθητική μπορούν να δοκιμαστούν επίσης.
Φροντίζουμε την αποσυμφόρηση της ρινικής κοιλότητας με φυσιολογικό ορό, ειδικά πριν τον ύπνο και τον συνεχή εξαερισμό του υπνοδωματίου κατά τη διάρκειά του. Ακολουθούμε τις προσταγές του οργανισμού μας. Κοιμόμαστε μόλις νυστάξουμε. Η έλλειψη ύπνου και η υπερκόπωση δυσχεραίνουν την κατάσταση.
Κοιμόμαστε ανάσκελα. Καθοριστικής σημασίας είναι το μαξιλάρι και το στρώμα που χρησιμοποιούμε, αξίζει να δοκιμάσουμε τόσα ώσπου να βρούμε αυτό που μας ικανοποιεί απόλυτα. Το ίδιο ισχύει και για την καρέκλα εργασίας μας αν κάνουμε καθιστική δουλειά. Πολύ ωφέλιμα για χαλάρωση πριν τον ύπνο είναι τα άλατα μπάνιου, το μασάζ κλπ.
Το σκωτσέζικο ή και το κρύο ντους, έχουν αποδειχτεί συχνά ευεργετικά. Κλείνουμε το wifi το βράδυ και κρατάμε το κινητό σε απόσταση όσο μπορούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, χρησιμοποιώντας το μόνο ως τηλέφωνο!
Η μείωση της χρήσης του κινητού, του υπολογιστή, τηλεόρασης κλπ. σε συνδυασμό με την αύξηση φυσικών δραστηριοτήτων μπορεί να λειτουργήσει θετικά. Πολλοί άνθρωποι έχουν ευεργετηθεί από την επαφή τους με τα ζώα, την κηπουρική, την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου, τις εθελοντικές δραστηριότητες κλπ.
Αγχολυτικό μπορεί να είναι και το τραγούδι, ακόμα κι αν πρόκειται για σιγομουρμούρισμα! Στην μουσικοθεραπεία για τις εμβοές χρησιμοποιείται ιδιαίτερα το Γρηγοριανό Μέλος, η προκλασική μουσική και συνθέσεις του Μότσαρτ, με έμφαση σε έργα με έγχορδα.
Η ήπια άσκηση είναι απαραίτητη, ειδικά η κολύμβηση φαίνεται να δρα θετικά σε κάποιες περιπτώσεις. Ασκήσεις για τον αυχένα και την σπονδυλική στήλη, αλλά και για τα αυτιά και το κεφάλι (μασάζ και πιέσεις/ πχ. Σιάτσου), πρέπει να γίνονται σε καθημερινή βάση. Αποφεύγουμε τις καταχρήσεις σε αλκοόλ και κόβουμε το κάπνισμα οποιασδήποτε μορφής εντελώς. Ελέγχουμε την πίεσή μας αν έχουμε ζαλάδες και αποφεύγουμε την σωματική και πνευματική υπερκόπωση. Γενικά χρειάζεται επανεξέταση και ίσως επαναπροσδιορισμός κάποιων συνηθειών μας.
Όροι κλειδιά
Στο παρόν άρθρο έχει γίνει μια πολύ συνοπτική (ως και μονολεκτική) αναφορά στις δυνατότητες που υπάρχουν για την αντιμετώπιση των εμβοών. Όροι κλειδιά για περαιτέρω αναζήτηση:
Lidocain, Biofeedback, SSRI (σετραλίνη υδροχλωρική), εφμυτεύματα κοχλία, Calamaverin, Caroverin, Spasium (Glutamate/ Calcium blocks), Bio Antipar, Tropho Training, Fractal music, Pranayama, Reiki, Bowtech, Qigong, I Ging ή I Ching, Tai Chi, Gary Graig EFT, EarLaser, Limbic system, r-TMS therapy, Clever Fox hearing therapy, πνευμονογαστρικό νεύρο
Συμπέρασμα
Από τις δυο διαθέσιμες επιλογές:
- Παίρνουμε μια ενεργητική, θετική στάση ή…
- το αποδεχόμαστε παθητικά ως μόνιμη κατάσταση
επιλέγουμε την πρώτη εξαντλώντας όλα τα περιθώρια και περιμένοντας τις εξελίξεις της ιατρικής. Καταρτίζουμε πρόγραμμα καθημερινών ενεργειών σαν υπενθύμιση. Εστιάζουμε στα θετικά της ζωής μας, παραμένουμε ψύχραιμοι και αισιόδοξοι: Οι εμβοές έχουν σκαμπανεβάσματα. Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως αν οι προηγούμενες προτάσεις δεν μας ωφελήσουν (μάλλον απίθανο), τουλάχιστον δεν θα μας βλάψουν!
Πηγές
Μέρος των πληροφοριών του παρόντος άρθρου στηρίζεται σε δυο βιβλία που προτείνουμε ανεπιφύλακτα: Tinnitusnatürlichheilen της Brigitte Hamann και Tinnitus, FromTyranttoFriend του Julian Cowan Hill
Links
https://www.tinnitus-liga.de
https://www.oetl.at/
https://curetinnitus.org/
https://www.tinnitus-hilfe.ch
https://www.ata.org/
Αποποίηση ευθύνης
Το περιεχόμενο του παρόντος άρθρου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς.