Χάρης Καλλέργης, Κλινικός διαιτολόγος,διατροφολόγος, [email protected]
Όλοι καθημερινά συζητάνε για την απώλεια σωματικού βάρους, αλλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι αυτό το αποτέλεσμα το φέρνουν μικρά καθημερινά βήματα, μικροαλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και μικρές μεταβολές που αποσκοπούν στην αύξηση της δραστηριότητας μας.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορούμε όλοι μας να ανεχθούμε ριζικές αλλαγές για μεγάλο χρονικό διάστημα, όταν έχουν εδραιωθεί κακές συνήθειες από πολλά χρόνια πριν.
Οι πολύ αυστηρές δίαιτες και τα έντονα προγράμματα άθλησης πιθανόν να φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα αρχικά, αλλά δεν φέρνουν πάντα σταθερό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου ιδιαίτερα όταν δεν πειθαρχούμε.
Όταν μιλάμε για το ιδανικό μας βάρος τότε πρέπει να σκεφτόμαστε ότι όλα αυτά είναι απλώς ένα ισοζύγιο ανάμεσα στην ενέργεια που μας παρέχει η προσλαμβανόμενη τροφή μας και στην ενέργεια που δαπανάμε με τις δραστηριότητες μας.
Αν το γνωρίζουμε αυτό τότε θα καταλάβουμε ότι δεν είναι πολύ δύσκολο να βελτιώσουμε αυτό το ισοζύγιο αν εξοικονομήσουμε 100 θερμίδες κάθε μέρα από την συνήθη θερμιδική μας πρόσληψη. Θα δούμε με μια πρόχειρη ματιά ότι αυτό για παράδειγμα μπορεί να γίνει πράξη αν ελαφρύνουμε τους καφέδες μας από σαντιγί και από υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης ή αφαιρώντας όλο το ορατό λίπος και το δέρμα από το κρέας και τα πουλερικά ή καταναλώνοντας γάλα, γιαούρτι ημιαποβουτυρωμένο και παγωτό χωρίς λίπος και ζάχαρη.
Υπάρχουν πολλά μικρά μυστικά και ιδέες για την εξοικονόμηση θερμίδων από την ημερήσια θερμιδική μας πρόσληψη, χωρίς να γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό εκ μέρους μας.
- Επέλεξε μικρότερα σκεύη. Χρησιμοποίησε μικρότερα πιάτα και μπολ και θα διαπιστώσεις ότι έτσι βοηθάς τον εαυτό σου να περιορίσει τις ποσότητες του φαγητού και επομένως τις θερμίδες. Όλοι έχουμε την τάση να γεμίζουμε το πιάτο που χρησιμοποιούμε και να καταναλώνουμε μετά όλη την τροφή που περιέχει. Ο εγκέφαλος μας έτσι πείθεται ότι όταν βάζουμε ακριβώς την ίδια μερίδα αλλά σε μικρότερο πιάτο τρώμε περισσότερη ποσότητα.
- Απόλαυσε το γεύμα σου. Μασώντας αργά την τροφή σου, βοηθάς τον εαυτό σου να καταναλώνει την ποσότητα που το σώμα σου πραγματικά χρειάζεται και όχι μεγαλύτερη. Τρώγοντας πολύ γρήγορα, σε χρόνο κατώτερο των 20΄ λεπτών, οδηγεί ανεπαίσθητα σε υπερσιτισμό πράγμα που το διαπιστώνεις αργότερα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι απαιτείται χρόνος 20΄ με 30΄ λεπτά για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του κορεσμού σου.
- Άφηνε λίγη τροφή στο πιάτο σου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα αν είσαι από αυτούς που αδειάζουν πάντοτε το πιάτο τους. Αν μάθεις να αφήνεις ακόμα και μια μικρή ποσότητα στο πιάτο σου, τότε θα μάθεις να διαισθάνεσαι περισσότερο τα εσωτερικά μηνύματα περί του κορεσμού σου και δεν θα τρως τροφή απλά γιατί υπάρχει στο πιάτο σου.
- Μην τρως σε εξωτερικό χώρο και ιδιαίτερα τροφές που περιέχονται σε κουτιά και σε σακούλες. Όταν τρως πακεταρισμένες τροφές συνήθως συνεχίζεις να τρως μέχρι να αδειάσει το πακέτο χωρίς να έχεις υπολογίσει την ποσότητα που περιέχει, που τις περισσότερες φορές είναι πολύ μεγαλύτερη από το συνηθισμένο.
- Επέλεξε στενά και ψηλά ποτήρια. Υπάρχει ένα άλλο παιγνίδι που τα μάτια μας παίζουν ενάντια στον εαυτό μας. Όταν τα ποτήρια που χρησιμοποιούμε είναι φαρδιά και κοντά έχουμε την τάση να βάζουμε περισσότερο ποτό, από όταν είναι λεπτά και ψηλά. Έτσι μας ξεγελά το μάτι μας με αποτέλεσμα να πίνουμε περισσότερο. Επέλεξε επομένως ένα λεπτότερο ποτήρι για το οποιοδήποτε ποτό σου εκτός από το νερό.
- Ξανασκέψου τα ποτά που πίνεις. Τα υψηλά σε ενέργεια ποτά όπως τα αναψυκτικά, οι φρουτοχυμοί, τα ενεργειακά ποτά, κάποιοι καφέδες και το αλκοόλ προσθέτουν αρκετές θερμίδες όσες περίπου και στέρεες τροφές. Επομένως όποτε σου δίνεται η ευκαιρία αντικατέστησε αυτά τα ποτά με νερό.