Η μέθοδος pilates

Πλατανίτη Δέσποινα Νέλλη Msc,Διατροφολόγος-Καθ. Φυσικής αγωγής
Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου-ΤΕΦΑΑ. Αθηνών,
Κέντρου Κινησιολογίας Pilates Εβίτας Ηλιοπούλου
[email protected]

In 10 sessions , you feel better, 20 sessions you look better , 30 sessions you have a completely new body” Joseph H. Pilates

H μέθοδος Pilates αναπτύχθηκε πριν από 90 χρόνια, στην Aμερική, από τον Joseph H. Pilates, ο οποίος είχε βαθιά γνώση της ανθρώπινης φυσιολογίας. Συνδυάζει βασικές αρχές της γιόγκα και άλλων παραδοσιακών μεθόδων άσκησης που προέρχονται από τις ανατολικές φιλοσοφίες, με τη δυναμική μεταγενέστερων δυτικών μεθόδων.

To Pilates, με την αρχική ονομασία Contrology – η τέχνη του ελέγχου, υιοθετήθηκε αρχικά από διάσημους χορευτές και άλλους επαγγελματίες της κίνησης και αρκετά χρόνια αργότερα, αναγνωρίστηκε σαν μια επαναστατική μέθοδος άσκησης για όλους, με ευρύτατη αποδοχή σε όλο το Δυτικό κόσμο καθώς και από την επιστημονική κοινότητα

Είναι μία ολιστική μέθοδος εκγύμνασης, που δημιουργήθηκε για να κτίσει ένα υγιές σώμα , ένα υγιές μυαλό για μια υγιή ζωή.

Αποτελεί ένα πρόγραμμα φυσικής και θεραπευτικής αγωγής με βάση την πιο φυσιολογική λειτουργία του σώματος, που είναι η ΚΙΝΗΣΗ, έχοντας σα στόχο την αποκατάσταση και επαναφορά της Σπονδυλικής Στήλης στη φυσιολογική της κατάσταση.

Οφέλη της μεθόδου PILATES

Επιστημονικές έρευνες πλέον επιβεβαιώνουν ότι η μεθοδολογία Pilates:

Βελτιώνει τη Δύναμη, την Ευλυγισία , το Συντονισμό, την Ταχύτητα, την Αντοχή & την Ισορροπία του σώματος

Διορθώνει τη Στάση του σώματος (κύφωση, λόρδωση, σκολίωση) και την Αναπνοή μέσω της ευθυγράμμισης και της επιμήκυνσης της σπονδυλικής Στήλης,

Αποκτάμε Επίγνωση & Έλεγχο του Σώματος μας

Βελτιώνει την καλή λειτουργία των εσωτερικών μας οργάνων

Εστιάζει στη σωστή Αναπνοή

Βοηθάει στην Αυτοσυγκέντρωση

Βοηθάει στη Χαλάρωση και την μείωση της Έντασης

Οι θεμελιώδεις αρχές της μεθόδου είναι απαραίτητες σε όλες τις καθημερινές μας δραστηριότητες καθώς και για την σωστή εκγύμναση των αθλητών όλων των αθλημάτων.

Βελτιώνει την εικόνα του σώματος, προσφέρει ένα καλοσχηματισμένο σώμα με δυνατούς κοιλιακούς και λεπτή μέση

Επιστημονική Βιβλιογραφία

Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες και τα επιστημονικά άρθρα, που έχουν δημοσιευθεί τα τελευταία χρόνια έχουν διαπιστωθεί τα εξής:

  1. Η μέθοδος pilates είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος άσκησης στη μείωση των πόνων της μέσης , έστω και με ένα απλό πρόγραμμα ασκήσεων( Patti A et al Medicine Jan 2015). Η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνιους πόνους στη μέση (NatourJ et alClin Rehabil jan 2015).
  2. Έρευνες δείχνουν και προτείνουν ότι το πρόγραμμα ασκήσεων pilates σε καθημερινή βάση είναι αποτελεσματικό στη μείωση των χρόνιων πόνων στη μέση μέσα σε 8 εβδομάδες. (Notarnicola et al. Eur.J Phys Rehab Med 2014, Geremia JM et al. Age Dec2015, Oliveira LC J Body Mov Ther Jan 2016,Kofotolis et al, BackMusculoskeletRehabil Nov 2016.)
  3. Έρευνες που είχαν διάρκεια 8 εβδομάδες τουλάχιστον έως και 16 έδειξαν ότι,οι ασκήσεις Pilates βελτιώνουν τη λειτουργικότητα-κινητικότητα των αρθρώσεων, την ευλυγισία, την ισορροπία, τη μυική αντοχή – κυρίως του εγκάρσιου κοιλιακού, τη σύσταση μάζας σώματος (μείωση σωματικού λίπους),την οστεοπόρωση, τη στάση του σώματος και γενικά έχει παρατηρηθεί βελτίωση στην ποιότητα ζωής & την αυτοπεποίθηση, όσων ασκούνται με αυτή τη μέθοδο. (LinHT et al J Phys Ther Sci Oct 2016, Valenza MC et al Clin Rehabil Jun 2017, Kamioka H et al Complement Ther Clin Pract Apr 2016, Klieziene I et al J Bodyw Mov Ther Jan 2017, Rogers et al Res Q Exerc Sport Sep 2009,Savkin R et al J Sports Med Phys Fitness Sep 2016,Vaquero Cristobal R et al Nutr Hosp Apr 2015, Oksuz S et al Complement Ther Clin Pract Feb 2017, Κloubec JA J Strength Cond Res. Mar 2010, Campos de Oliveira et al J Phys Ther Sci Mar 2015, Cruz Ferreira A et al Women Health May 2011, Wells et al Phys Ther Jun 2014, Garcia Soidan JL et al Percept Μot Skills Dec 2014).
  4. Έρευνες πάλι δείχνουν ότι μετά από ένα πρόγραμμα pilates 3 φορές την εβδομάδα για 10 εβδομάδες υπήρξε σημαντική βελτίωση στη στάση του αυχένα κάτι που απασχολεί σχεδόν όλο το γυναικείο πληθυσμό. Η μέθοδος αυτή εστιάζει κυρίως στην ενδυνάμωση των μυών του κορμού , γεγονός που οδηγεί στη συνολική βελτίωση της στάσης του ανθρώπινου σώματος και την συνειδητοποίηση της σωστής στάσης σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες. Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται στην θεραπεία και πρόληψη προβλημάτων του αυχένα που προκαλούνται από την κακή στάση σώματος. (Lee et al. J .Phys .Ther. Sci. Apr.2016)

Συμπεράσματα

Συμπερασματικά λοιπόν έρχεται η επιστημονική κοινότητα να επιβεβαιώσει όσα είπε ο ίδιος ο J.PILATES πριν από 90 χρόνια:

In 10 sessions , you feel better, 20 sessions you look better , 30 sessions you have a completely new body”

ThePowerHouse

Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται πάντοτε με κύριο άξονα, το κέντρο του σώματος –The Power House. Το PowerHouse αποτελείται από τον εγκάρσιο κοιλιακό μυ ή σταθεροποιό μυ της σπονδυλικής στήλης, τους λοξούς κοιλιακούς, τους ραχιαίους στην οσφυική μοίρα, τον πλατύ ραχιαίο, τους γλουτούς και τους μυς της πυέλου. Οικοδομώντας λοιπόν τη δύναμη που προέρχεται από το κέντρο, οι μύες – κλειδί για τη στάση του σώματος ενεργοποιούνται, η σπονδυλική στήλη και ο κορμός σταθεροποιούνται, με αποτέλεσμα το σώμα να επαναπροσδιορίζει μόνο του τη σωστή στάση και κίνηση σε οποιαδήποτε δραστηριότητα της καθημερινής μας ζωής.

Αξίες της μεθόδου PILATES

Οι ασκήσεις Pilates -με κύριο άξονα, πάντοτε, το κέντρο του σώματος- The Power House, βασίζονται σε Δέκα αξίες: 

  1. ΚΕΝΤΡΟ – POWER HOUSE
  2. ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ
  3. ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ
  4. ΑΥΤΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
  5. ΕΛΕΓΧΟΣ
  6. ΑΝΤΟΧΗ
  7. ΧΑΛΑΡΩΣΗ
  8. ΡΟΗ ΚΙΝΗΣΕΩΝ
  9. ΑΚΡΙΒΕΙΑ
  10. ΑΝΑΠΝΟΗ

Oι δέκα αξίες συνυπάρχουν και ρέουν μέσα σε κάθε κίνηση, τη στιγμή που πραγματοποιείται η κάθε άσκηση. Eίναι σημαντικό για κάποιον που θέλει να διδαχθεί τη μέθοδο PILATES , να μάθει από την αρχή τις βασικές αρχές , προτού ξεκινήσει να εκτελεί τις κινήσεις , έτσι ώστε να αποκομίσει τα οφέλη αυτής της άσκησης.

H μέθοδος Pilates αποτελείται από 500 περίπου ασκήσεις ακριβείας, στις οποίες συμμετέχει όχι μόνο το σώμα, αλλά και η αντίληψή μας, και οι οποίες εκτελούνται στο έδαφος- mat και σε ειδικά σχεδιασμένα όργανα- reformer, Cadillac, wunda chair, barells- , μόνο από ειδικά εκπαιδευμένους & πιστοποιημένους στη μέθοδο, γυμναστές.

O σχεδιασμός των ασκήσεων βασίστηκε σε πολλές εναλλαγές, με λίγες επαναλήψεις, έτσι ώστε να τονώνονται οι μύες, χωρίς να διογκώνονται, να αναπτύσσεται η ελαστικότητα και η δύναμη, ενώ ταυτόχρονα, το σώμα αποκτά μια πρωτόγνωρη ισορροπία και αρμονία.

Σε αντίθεση με άλλες μεθόδους εκγύμνασης η μέθοδος PILATES ακολουθεί αρχές οι οποίες έχουν δημιουργηθεί μετά από μεγάλη προσοχή και έχει εξελιχθεί μέσα σε ένα διάστημα μεγαλύτερο από 60 χρόνια χρήσης και παρατήρησης.

H γνήσια πρωτότυπη μέθοδος Pilates

H μέθοδος PILATES είναι μία και δεν έχει παραλλαγές, διδάσκεται από πιστοποιημένους γυμναστές με την ίδια μεθοδολογία και αρχές σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου.

Eπειδή δεν προσφέρουν όλοι οι χώροι την αυθεντική μέθοδο Pilates- original pilates method πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή του γυμναστηρίου & του επαγγελματία.

Για να βεβαιωθείτε για την ποιότητα των μαθημάτων που θα ακολουθήσετε, είναι αναγκαίο να:

  1. Aναζητήστε στο Διαδίκτυο πληροφορίες γύρω από το Pilates και συγκρίνετε όσα γνωρίζετε με τις σχολές που επισκέπτεστε.
  2. Ζητήστε από τους δασκάλους που επισκέπτεστε να σας ενημερώσουν για τις σπουδές που έχουν ακολουθήσει, είναι Aποκλειστικά δική σας ευθύνη ποιους επαγγελματίες θα επιλέξετε.
  3. Διαβάστε ακόμα και τα «ψιλά» γράμματα πριν υπογράψετε το συμβόλαιο. Προσέξτε αν αναγράφεται ότι το πρόγραμμα είναι «βασισμένο» στο original pilates ή απλά «εμπνευσμένο» από το Pilates.
  4. Προτιμήστε τις εξειδικευμένες σχολές για Pilates και όχι τα κέντρα με πολλά και διαφορετικά προγράμματα.