Αν τις παλαιότερες εποχές τα κάθε λογής συνθήματα είχαν να κάνουν με απελευθερωτικούς αγώνες (η ταν η επι τας , νυν υπέρ πάντων ο αγών) ,παροτρύνσεις πολιτικής προέλευσης (εμπρός για μια Ελλάδα νέα) η και εθελοντισμού (όλοι μαζί μπορούμε) , το σύνθημα της τωρινής χρονικής περιόδου νομίζω ότι εκφράζεται με την επιταγή « παραμείνατε συνδεδεμένοι» .
Η ιλιγγιώδης πρόοδος στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας, κυρίως τη τελευταία δεκαετία , ανάγκασε στη κυριολεξία τους καταναλωτές να ευρίσκονται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, πολλές φορές και της νύχτας, συνδεδεμένοι με μία η περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές.
Η παλιά καλή τηλεόραση έγινε interactive, επί το ελληνικότερο διαδραστική, ο βραδύς βαρύς οικιακός υπολογιστής που έγινε δημοφιλής τη δεκαετία του 80 από την Apple, αντικαταστάθηκε από το laptop με ασύρματη σύνδεση , το κινητό τηλέφωνο αντικαταστάθηκε από το έξυπνο με πολλαπλές χρήσεις και διασυνδέσεις, και το τελικό χτύπημα στην ηλεκτρονική μας επανάσταση και διασύνδεση ήλθε με το εντυπωσιακό
i-pad και τις κάθε λογής ταμπλέτες.
Από μία ενσύρματη διασύνδεση αυτή του τηλεφώνου, και μία οθόνη, αυτή της τηλεόρασης, με αποκλειστικά μία λειτουργία και αδυναμία του χρήστη να παρέμβει , να αντιδράσει η και να ανταποκριθεί, βρεθήκαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να διαχειριζόμαστε ενεργητικά πολλές οθόνες και προγράμματα που πέρα από ενημέρωση, διασκέδαση και παιχνίδια, μας προσφέρουν και ένα πλήθος υπηρεσίες που άλλοτε για την εκτέλεσή τους ήταν απαραίτητη η προσωπική μας παρουσία (εφορίες, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες κ.α). Η ηλεκτρονική επανάσταση στην διασύνδεση δεν άργησε να εισχωρήσει και στο χώρο της εκπαίδευσης (e-learning), τα MME (ηλεκτρονικές εφημερίδες και περιοδικά ), προσφέροντας ταυτόχρονα και δυνατότητες δημοσιοποίησης της προσωπικής μας δημιουργίας μέσω της ανάρτησης φωτογραφιών, video ,λογοτεχνικών δοκιμίων στις προσφερόμενες πλατφόρμες όπως στο utube.
Η ηλεκτρονική μας διασύνδεση έφερε οπωσδήποτε τεράστιες αλλαγές στο κόσμο της επιχείρησης, εμπορίου, διαφήμισης, ενημέρωσης ,διασκέδασης και ουσιαστικά σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Εφερε όμως και αλλαγές στις ανθρώπινες σχέσεις και καθιερωμένες επί αιώνες συμπεριφορές.
Τα μέλη της οικογένειας δεν επικοινωνούν πλέον γιατί ο καθένας τους ( ακόμη και τα νήπια) βρίσκονται μπροστά από μία οθόνη μιας wi-fi συσκευής.
Οι φίλοι αντικαταστάθηκαν από τους ακολούθους στο facebook.
Οι επιστολές που κοπιάζαμε να γράψουμε χειρόγραφα σε συγγενείς και φίλους αντικαταστάθηκαν από το περιληπτικό χωρίς συναίσθημα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Οι απαντήσεις και τα σχόλια στην αρθρογραφία των εφημερίδων αντικαταστάθηκαν από το Tweeter.
Η αποτύπωση των στιγμών της ζωής μας στο φωτογραφικό χαρτί και η ταξινόμησή τους σε άλμπουμ αντικαταστάθηκαν από τις ψηφιακές φωτογραφίες τις οποίες σπανίως βλέπουμε η δείχνουμε σε φίλους.
Τα τοπία της φύσης που θαυμάζαμε αντικαταστάθηκαν από εντυπωσιακές φωτογραφίες που χρησιμεύουν σαν φόντο στη οθόνη εργασίας του υπολογιστή.
Ακόμη και η ερωτική μας διάθεση μπορεί να εκτονώνεται στις διαδικτυακούς τόπους που προσφέρονται σε αφθονία.
Ο παλιός καλός δίσκος του βυνιλίου αντικαταστάθηκε από τα αρχεία MP3 στο i-pod με αποτέλεσμα όταν ταξιδεύουμε, ασκούμεθα, η ξεκουραζόμαστε να διακόπτουμε την επαφή μας με το περιβάλλον ακούγοντας μουσική αφαιρώντας από τον ευατό μας και τους άλλους τη δυνατότητα συζήτησης και κοινωνικής επαφής.
Πέρα όμως από τις κοινωνικές επιπτώσεις της διασύνδεσης υπάρχουν και επιπτώσεις στην υγεία μας που άρχισαν από τη μακρόχρονη παρακολούθηση της παλιάς, καλής τηλεόρασης, όπως παχυσαρκία και σακχαρώδης διαβήτης, και φθάνουν σήμερα σε ψυχο-συναισθηματικές διαταραχές, κυρίως στα παιδιά, όπως ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , οι φοβίες , αυπνίες και επιθετικές συμπεριφορές.
Η πρόοδος φυσικά δεν αναστέλλεται αλλά οι επιδράσεις της ηλεκτρονικής μας διασύνδεσης εξαρτώνται από τον τρόπο και το χρόνο που χρησιμοποιούμε τις συσκευές της. Θα πρέπει να προσδιορίσουμε την ωφελιμότητα τους απέναντι στο κοινωνικό και ψυχολογικό κόστος τους που πρέπει να ελαχιστοποιηθεί.
Μήπως ήλθε η ώρα να πούμε στα διάφορα i-phone, i-pod, i-pad, i- σιχτίρ;
Κώστας Φαινέκος