Το τεύχος Ιουνίου του διαδικτυακού μας περιοδικού φιλοξενεί άρθρα συνεργατών μας που επικεντρώνονται στην επίδραση εξωγενών παραγόντων και συνηθειών όπως της διατροφής και του καπνίσματος όχι μόνο στη ανάπτυξη μεταβολικών νοσημάτων όπως του διαβήτη και της παχυσαρκίας αλλά και στη δράση τους στο ανθρώπινο γονιδίωμα όπως αυτές μελετώνται από το κλάδο της επιγενετικής.
Είναι γνωστές από δεκαετίες οι βλαπτικές δράσεις του καπνίσματος στο αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Το άρθρο του κ. Σκούτα τεκμηριώνει μία επιπρόσθετη σχετικά άγνωστη δράση του καπνίσματος πού αφορά όχι μόνο στην αύξηση της επίπτωσης του σακχαρώδη διαβήτη αλλά και τη σοβαρή επιδείνωση που προκαλεί στις επιπλοκές του όπως στην αγγειοπάθεια.
Ο κ. Κανδηλώρος, στην ειδική στήλη του περιοδικού μας «εξειδικευμένη γνώση» επεκτείνεται στους νέους κλάδους της βασικής αλλά και εφαρμοσμένης έρευνας πού αφορούν στην επίδραση του περιβάλλοντος στα ανθρώπινα γονίδια και κατ’ επέκταση στην εμφάνιση νοσημάτων που αν και γονιδιακής προέλευσης δεν υπάγονται στην κλασσική κατηγορία των κληρονομικών. Το πόνημα του θεωρώ ότι αποτελεί μία μοναδική εισαγωγή στην επιστήμη της επιγενετικής και ιδιαίτερα της διατροφογενωμικής.
Θέλω να χαιρετήσω ιδιαίτερα τη συνεργασία του νέου ενδοκρινολόγου κ. Καραγιάννη. Το άρθρο του για τη πρόληψη της οστεοπόρωσης αποτελεί παράδειγμα εκλαικευμένης αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένης μελέτης. Ελπίζω και άλλοι νέοι συνάδελφοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά του στέλνοντας μας τις συνεργασίες τους.
Το άρθρο του τακτικού μας συνεργάτη κ. Παπαμίκου για τη παχυσαρκία και την εξέλιξη της σε παγκόσμια επιδημία κρούει το κώδωνα του κινδύνου όχι μόνο για τις τωρινές αλλά και για τις μελλοντικές γενιές των ανθρώπων. Η παχυσαρκία δεν είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα αλλά σοβαρό νόσημα με πολλαπλές επιπλοκές.
Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση και καλές διακοπές με πολύ άσκηση, υγιεινή διατροφή και δημιουργική ανάπαυση.