Ένα νέο αντιδιαβητικό φάρμακο μειώνει σημαντικά τη καρδιαγγειακή θνησιμότητα

Στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαικής Ενωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στη Στοκχόλμη ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τα αποτελέσματα της μελέτης EMPA-REG που αφορούσαν τη δράση του υπογλυκαιμικού φαρμάκου Empagliflozin στη καρδιαγγειακή θνησιμότητα.

Η Empagliflozin ανήκει σε μία νέα ομάδα φαρμάκων που αναστέλλουν τον συμμεταφορέα της γλυκόζης στους νεφρούς αυξάνοντας έτσι το ρυθμό αποβολής της με αποτέλεσμα τη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Η μελέτη που δημοσιεύεται και στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, έγινε σε 7.20 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και διαγνωσμένη καρδιαγγειακή νόσο (προηγούμενο έμφραγμα του μυοκαρδίου, στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικό συμβάν, η περιφερική αποφρακτική αγγειακή νόσο) και διάρκεσε 3 χρόνια. Οι μισοί ασθενείς πήραν empagliflozin και οι άλλοι εικονικό φάρμακο (placebo) επιπρόσθετα της συμβατικής αντιδιαβητικής θεραπείας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν σαφή μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας (μείωση σχετικού κινδύνου κατά 38%) αλλά και της συνολικής θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία (κατά 32%) στους διαβητικούς πού έπαιρναν το φάρμακο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θεωρούνται πολύ σημαντικά αν ληφθεί υπ΄όψη ότι το προσδόκιμο επιβίωσης των διαβητικών με καρδιαγγειακή νόσο είναι μειωμένο κατά περίπου 12 χρόνια και ότι καμία μελέτη με τα γνωστά αντιδιαβητικά φάρμακα μέχρι τώρα δεν έχει δείξει οποιαδήποτε επίδραση στη καρδιαγγειακή θνησιμότητα.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της μελέτης EMPA-REG είναι δύσκολο να εξηγηθούν μια και δεν καταδείχθηκε μία άμεση δράση του φαρμάκου στα αγγεία η το μυοκάρδιο μπορεί όμως να οφείλεται στο ότι η ρύθμιση του σακχάρου του αίματος με το φάρμακο συνοδεύεται και από μείωση των διαθέσιμων θερμίδων λόγω της αυξημένης αποβολής γλυκόζης από τα ούρα.