Πρόγραμμα Συνεδρίου

Εκλαϊκευμένη Ιατρική Ενημέρωση και Εκπαίδευση Ασθενών με Ενδοκρινολογικά και Μεταβολικά Νοσήματα στην Ψηφιακή Εποχή

Παρασκευή 31/5 και Σάββατο 1/6/2019
Στοά του Βιβλίου, Πεσματζόγλου 5 & Σταδίου

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ

 

Χαιρετισμός Προέδρου

Αγαπητοί φίλοι,

Εκ μέρους των μελών του σωματείου «Αρμονία και Ζωή» και της συντακτικής επιτροπής του αντίστοιχου διαδικτυακού τόπου, σας καλωσορίζω στο συνέδριο με θέμα την «εκλαϊκευμένη ιατρική ενημέρωση και εκπαίδευση ασθενών με ενδοκρινολογικά και μεταβολικά νοσήματα στην ψηφιακή εποχή». Από την ίδρυση του το 2002, όταν η επικοινωνία μας με τους ασθενείς και το κοινό υλοποιείτο με τη μορφή τριμηνιαίου έντυπου περιοδικού, τρείς ήταν οι στόχοι μας. Η υπεύθυνη εκλαικευμένη ιατρική ενημέρωση, η εκπαίδευση των ασθενών με ενδοκρινολογικά και μεταβολικά νοσήματα, με έμφαση στο σακχαρώδη διαβήτη, και η επικοινωνία με το κοινό και ασθενείς. Η επανάσταση που επέφερε στην ενημέρωση και επικοινωνία το διαδίκτυο και η ψηφιακή επικοινωνία άλλαξαν δραματικά το τρόπο άντλησης πληροφοριών τόσο από τους επαγγελματίες υγείας όσο και από το κοινό. Η έντυπη ενημέρωση αντικαταστάθηκε σε σημαντικό βαθμό από την ηλεκτρονική και η εκπαίδευση των ασθενών με χρόνια νοσήματα αλλά και του κοινού, στο πλαίσιο εφαρμογών πολιτικών υγείας με στόχο τη πρόληψη και βελτίωση της ποιότητας ζωής, άρχισε να υλοποιείται με ηλεκτρονικά και ψηφιακά μέσα επικοινωνίας.

Οι στόχοι του συνεδρίου μας συνοψίζονται στην ανάδειξη τριών παραγόντων που μπορούν να καταστήσουν αξιόπιστη την ενημέρωση και να βελτιώσουν την εκπαιδευτική διαδικασία των ασθενών με ενδοκρινολογικά και μεταβολικά νοσήματα:

  1. Τη χρήση ηλεκτρονικών και ψηφιακών μέσων για την ενημέρωση αλλά και εκπαίδευση των ασθενών.
  2. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ανεύθυνη και πολλές φορές παραπλανητική ενημέρωση από διαδικτυακές πλατφόρμες και κοινωνικά δίκτυα.
  3. Την τεράστια σημασία της συνεργασίας όλων των φορέων ενημέρωσης και εκπαίδευσης, όπως επιστημονικών εταιρειών, φαρμακευτικών εταιρειών, συλλόγων ασθενών, συστήματος δημόσιας υγείας αλλά και του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου στην κοινή προσπάθεια ενημέρωσης και εκπαίδευσης του κοινού και των ασθενών μας.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Εκ μέρους του Δ.Σ του σωματείου «Αρμονια & Ζωή», Ο Πρόεδρος
Κώστας Φαινέκος

 

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ