Περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως βρίσκονται σε κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη και οι οικονομικές επιπτώσεις ξεπερνούν σε μερικές χώρες και αυτές της πανδημίας του AIDS.
Σε μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνεδριο της διεθνούς ομοσπονδίας του διαβήτη στο Παρισιού (2013) ερευνητές εκτιμούν ότι η ετήσια δαπάνη περίθαλψης των ασθενών ηλικίας 20-79 ετών υπερβαίνει τα 153 δισεκατομμύρια δολάρια. Επιπρόσθετα υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ασθενών από 194 εκατομμύρια σήμερα θα φθάσει τα 333 εκατομμύρια το 2025.
Περισσότερο από το 75% των νέων περιπτώσεων διαβήτη μέχρι το 2025 αναμένεται να εκδηλωθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες λογω των δραστικών πολιτιστικών και κοινωνικών μεταβολών που παρατηρούνται καθώς και στην αυξανομένη αστικοποίηση του πληθυσμού αύξηση της επίπτωσης του διαβήτη στις χώρες αυτές θα επιδεινώσει σημαντικά το ηδη επιβαρυμένο από τη πανδημία του AIDS σύστημα περίθαλψης.
Πέρα από τους ασθενείς υπολογίζεται ότι υπάρχουν άλλα 314 εκατομμύρια ατόμων με διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη δηλαδή που δεν είναι κλινικα διαβητικοί αλλα το σάκχαρο τους είναι πάνω από τα φυσιολογικά όρια όταν τους χορηγηθεί τροφή με ζάχαρη η αμυλώδη τρόφιμα.
Τα άτομα αυτά εμφανίζουν προοπτικά υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης σακχαρώδη διαβήτη.
Ένα σημαντικο εύρημα είναι η αύξηση της συχνότητας του διαβήτη σε παιδιά και εφήβους που σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους λογω κακής διατροφης.
Ο προεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας του διαβήτη Pierre Lefebvre δήλωσε επιγραμματικά στο συνεδριο του Παρισιού.
«Αν δεν ληφθέν μετρά τώρα να σταματήσει η αύξηση του διαβήτη υπαρχει σημαντικός κίνδυνος οι κυβερνησεις,τα συστήματα υγειας και κοινωνικής ασφάλισης να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στα εκατομμύρια των ασθενών με διαβήτη το 2025».
Στις επόμενες σελίδες θα βρείτε εκλαϊκευμένες αλλα επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες που αφορουν στις τελευταίες εξελίξεις για τη νόσο και κυρίως τις επιπλοκές τρόπωσες θα διαπιστώσετε ένας μεγάλο μέρος της πρόληψης και της θεραπείας δεν εξαρτάται από φάρμακα αλλα από το τρόπο ζωής μαζεύεις οι ίδιοι οι πιθανά μελλοντικοί ασθενείς μπορούμε να γίνουμε και γιατροί του εαυτού μας.
Ας το προσπαθήσουμε.
Κώστας Φαινέκος