Ανοίγοντας κανείς το ετήσιο ημερολόγιο, κατά προτίμηση ημερήσιο και επιτραπέζιο, αντλεί συνήθως πληροφορίες για τις γιορτές ,τα γενέθλια συγγενών και φίλων, σημειώνει τις δουλειές και υποχρεώσεις της εβδομάδας η του μήνα, προγραμματίζει τις διακοπές του και αν είναι σε στιγμές μεταφυσικής έξαρσης αναλογίζεται τη ταχύτητα με τη οποία φεύγει ο χρόνος και τη ματαιότητα των εγκοσμίων.
Αν είναι θρησκευόμενος μπορεί να προσδιορίσει επίσης την ημέρα ανακομιδής των λειψάνων Ιγνατίου του Θεοφόρου. Αν είναι φυσιολάτρης τις ώρες ανατολής και δύσης του ηλίου. Αν είναι ανύπαντρος, διαζευγμένος η αθεράπευτα ρομαντικός τη μέρα των ερωτευμένων η άλλως του Αγίου Βαλεντίνου. Τέλος αν είναι κοσμοπολίτης μπορεί να μάθει την ονομασία κάθε μέρας της εβδομάδας σε 3 γλώσσες. Αν νομίζετε όμως ότι αυτές είναι όλες οι πληροφορίες που προσφέρονται από ένα ημερολόγιο πλανάστε.
Ξεφυλλίζοντας από την αρχή το ημερολόγιο ανακαλύπτουμε αίφνης ότι η 28η Ιανουαρίου είναι αφιερωμένη στη προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η 4η Φεβρουαρίου είναι η Ημέρα κατά του καρκίνου ενώ η 5η της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο. Η 15η Φεβρουαρίου είναι η Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου, ενώ η 20η του ιδίου μηνός της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, το γνωστό ψυχοσάββατο, είναι επίσης, και πολύ επιτυχημένα πιστεύω, η Ημέρα της σκέψης.
Τελειώνοντας με το Φεβρουάριο συναντάμε στις 8 Μαρτίου την Ημέρα της Γυναίκας, ενώ η 15η του ίδιου μήνα είναι η Ημέρα του καταναλωτή. Η 20η Μαρτίου έχει διπλή αφιέρωση. Είναι η Ημέρα της Γής και ταυτόχρονα της αποχής από το κρέας. Ακολουθεί την επομένη 21η η Ημέρα κατά του ρατσισμού, της δασοπονίας ,της ποίησης και ταυτόχρονα του ύπνου. Προσπάθησα απεγνωσμένα να βρώ κάποια διασύνδεση μεταξύ τους αλλά μάταια. Ισως στον ύπνο μου μπορώ να ονειρευτώ ένα παράνομο μετανάστη που του έχω αναθέσει να κόβει δένδρα στο κήπο μου ενώ εγώ γράφω ποιήματα. Ακολουθεί την επόμενη η Ημέρα για το νερό ,στις 24 η Ημέρα κατά της φυματίωσης ενώ στις 27 του ίδιου μήνα η Ημέρα του θεάτρου.
Αγκομαχώντας προχωράμε στον Απρίλιο όπου η 2η του μηνός είναι αφιερωμένη στο παιδικό βιβλίο και στον Αυτισμό ενώ η 7η στην Υγεία. Η 12η Απριλίου είναι η Ημέρα για τα παιδιά του δρόμου ενώ η 21η είναι η Ημέρα της δημιουργικότητας και καινοτομίας. Τη 23η του μηνός γιορτάζουμε την Ημέρα του βιβλίου ενώ η επομένη είναι η Ημέρα κατάργησης των πειραμάτων σε ζώα. Συνεχίζοντας στον Απρίλιο συναντάμε στις 28 την Ημέρα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία ενώ η επομένη είναι η Ημέρα του χορού.
Συνεχίζοντας το ξεφύλλισμα βρίσκουμε τουλάχιστον άλλες 30 ημέρες αφιερωμένες σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες ,όπως των εκπαιδευτικών, σε ευγενείς σκοπούς όπως η μείωση του ατμοσφαιρικού όζοντος και η Ημέρα κατά των βασανιστηρίων, σε τέχνες, όπως ο χορός και οι τέχνες του δρόμου και ελεύθερης έκφρασης ,στην επιστήμη και τεχνολογία όπως η Ημέρα των τηλεπικοινωνιών με αποκορύφωμα την εκτός πάσης ταξινόμησης Ημέρα του γέλιου στις 5 Μαίου.
Δεν μπόρεσα να βρώ , αν και έψαξα διεξοδικά, την Ημέρα της Κρίσεως αλλά ούτε μία Νύχτα. Με μοναδική εξαίρεση τη Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου που όμως δεν αναφέρεται στα Ελληνικά ημερολόγια.
Τι σημαίνουν στη πράξη όλες αυτές οι αφιερωμένες μέρες. Βοηθούν να θυμόμαστε , να ενεργούμε, η μας αμβλύνουν τις ενοχές μας για αιτίες για τις οποίες ποτέ δεν πολεμήσαμε και στόχους που δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε.
Από δω και πέρα θα το σκέφτομαι πολύ προτού ευχηθώ σε κάποιον Καλημέρα, ιδιαίτερα όταν η συγκεκριμένη Ημέρα είναι «αφιερωμένη εξαιρετικά».