Το βραδινό φώς σχετίζεται με τη παχυσαρκία

Τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έδειξαν ότι ο ύπνος με έντονο φώς στο δωμάτιο αυξάνει το κίνδυνο της παχυσαρκίας σε γυναίκες.

Στην έρευνα Breakthrough Generations Study στη Βρετανία που περιέλαβε 113.000 γυναίκες με περίοδο παρακολούθησης 40 έτη και που σαν κύριο σκοπό είχε το προσδιορισμό παραγόντων κινδύνου για καρκίνο του μαστού, βρέθηκε ότι η μεγαλύτερη έκθεση στο φώς τη νύκτα αύξανε τόσο το δείκτη μάζας σώματος (βάρος/ τετραγωνική ρίζα του ύψους) όσο και τη περιφέρεια της μέσης. Η παχυσαρκία είναι ένας τεκμηριωμένος παράγοντας κινδύνου για το καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές της μελέτης ανέφεραν το γνωστό ότι « ο μεταβολισμός του ανθρώπου επηρεάζεται από το νυκτοημερήσιο ρυθμό του σώματος που σχετίζεται με τον ύπνο, την εγρήγορση και την έκθεση στο φώς. Παρόλο που δεν μπόρεσαν να διευκρινίσουν τα αίτια της συσχέτισης μεταξύ του βάρους και της έκθεσης στο νυκτερινό φώς ,τα αποτελέσματα της μελέτης τους επιβεβαίωσαν τα ευρήματα και άλλων παρόμοιων μελετών όπως επίσης και τα αποτελέσματα πειραμάτων σε ζώα που διερευνούσαν τον τρόπο που η έκθεση στο φώς , η νυκτοημερήσια διακύμανση της ορμονικής έκκρισης και ο μεταβολισμός μπορούν να αλληλοσυσχετίζονται.

Φυσικά είναι πολύ πρόωρο να υποστηριχθεί το αντίθετο δηλαδή ότι ο ύπνος στο σκοτάδι προλαμβάνει τη παχυσαρκία. Τα ευρήματα όμως αυτά ανοίγουν το δρόμο για παραπέρα μελέτες στο συγκεκριμένο θέμα.