Τα συμπληρώματα μαγνησίου βοηθούν στη καλλίτερη ρύθμιση του διαβήτη

Έρευνες που έγιναν πρόσφατα έδειξαν ότι η συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου σε διαβητικούς τύπου 2 (ώριμης ηλικίας) βοηθά στην αύξηση της δράσης της ινσουλίνης με συνέπεια τη καλλίτερη ρύθμιση όπως αυτό αποδεικνύεται από τα χαμηλότερα σάκχαρα αίματος και πτώση της τιμής της γλυκοζυλιωμενης αιμοσφαιρίνης.

Είναι γνωστό ότι σε διαβητικούς το μαγνήσιο στο αίμα ευρίσκεται συχνά χαμηλό. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη κακή ρύθμιση του σακχάρου αλλά και στην ανάπτυξη επιπλοκών. Το μαγνήσιο γενικά είναι ένας ηλεκτρολύτης που μέχρι τώρα έχει παραμεληθεί στις έρευνες για το σακχαρώδη διαβήτη.

Για να διαπιστωθεί η ευνοϊκή δραση του μαγνησίου ερευνητές από το Ινστιτούτο του ιδρύματος κοινωνικών ασφαλίσεων του Μεξικού διεξήγαγαν μια διπλή τυφλή μελέτη χορηγώντας σε μια ομάδα διαβητικών με χαμηλό μαγνήσιο πλασματικό φάρμακο (placebo) και στην άλλη μαγνήσιο (2,5 γραμμάρια την ημέρα) για 16 εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής δημοσιευτήκαν στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού “Diabetes Care” και έδειξαν ότι οι ασθενείς που πήραν συμπληρωματικά μαγνήσιο στο τελος της θεραπείας των 16 εβδομάδων εμφάνισαν αύξηση της δραστικότητας της ινσουλίνης και χαμηλότερη τιμή γλυκοζυλιωμενης αιμοσφαιρινης δηλαδή καλλίτερη ρύθμιση του διαβήτη.

Συμπερασματικά φαίνεται ότι η χορήγηση σκευασμάτων μαγνησίου, που είναι και χαμηλού κόστους, βοηθά στο καλλίτερο έλεγχο του σακχάρου σε διαβητικούς τύπου 2 ανεξάρτητα από το είδος της κύριας θεραπείας (ινσουλίνη η χάπια).