Σημείωμα σύνταξης

Η ελληνική ιατρική επιστήμη και ιδιαίτερα η ενδοκρινολογική κοινότητα θρηνεί την απώλεια ενός μεγάλου επιστήμονα και ανθρώπου. Ο Τζών Αλιβιζάτος ,που έφυγε ήσυχα πρίν μερικές μέρες, υπήρξε ανυπέρβλητος επιστήμονας και δάσκαλος. Ανέδειξε την ενδοκρινολογία και διαβητολογία στην Ελλάδα και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας. Πιστεύουμε ότι ανάρτηση της αποχαιρετιστήριας ομιλίας του διακεκριμένου μέλους μας ενδοκρινολόγου και λογοτέχνη Φώτη Παυλάτου εκφράζει άριστα τα συναισθήματα όλων μας αποδίδοντας τη πρέπουσα τιμή στον ευπατρίδη συνάδελφό μας.

Υπάρχουν πολλές επιστημονικές ανακοινώσεις για τη σωστή διατροφή στο σακχαρώδη διαβήτη. Λίγα όμως είναι γνωστά για τις διατροφικές διαταραχές που εμφανίζονται στα παιδιά με διαβήτη τύπου1. Το εξαιρετικό άρθρο των Απόστολου Καραγιάννη και Χριστίνας Κανακά-Gantenbein από τη Α Παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάζει με ενάργεια ολες τις πτυχές του σύνθετου και σε μεγάλο βαθμό αγνώστου προβλήματος προτείνοντας και τη κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία, πέρα από τις πολλές σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία μας, αποτελεί και το κυριότερο παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση σακχαρώδη διαβήτη. Ο συνάδελφος ενδοκρινολόγος θεμιστοκλής Τζώτζας παρουσιάζει μία ολοκληρωμένη μελέτη πάνω στο θέμα αναλύοντας χωριστά τις δύο νοσολογικές οντότητες αλλά φωτίζοντας ταυτόχρονα τις κλινικές και βιολογικές μεταξύ τους σχέσεις. Στο σημερινό μας τεύχος εμφανίζεται το Α μέρος που αφορά στη παθοφυσιολογία και επιπλοκές ενώ το Β μέρος θα αναρτηθεί στο επόμενο τεύχος.

Η διατροφή αποτελεί όχι μόνο τη βάση της ζωής μας αλλά αν δεν ακολουθείται σωστά αποτελεί σημαντικό παράγοντα εκδήλωσης πολλών νοσημάτων. Ο εξαιρετικός συνεργάτης μας Βασίλης Παπαμίκος παρουσιάζει και σχολιάζει τις πρόσφατες οδηγίες που εκδόθηκαν στις ΗΠΑ για τη σωστή διατροφή που επιβεβαιώνουν τα πλεονεκτήματα της υιοθέτησης της μεσογειακής δίαιτας.

Η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια αποτελεί μια σχετικά σπάνια εκδήλωση της αυτοάνοσης θυρεοειδικής νόσου και ιδιαίτερα του υπερθυρεοειδισμού από τη νόσο του Grave’s. Είναι τιμή και ευχαρίστηση για εμάς να φιλοξενήσουμε το σχετικό άρθρο του εξαιρετικού συναδέλφου και φίλου καθηγητού Αβραάμ Αβραμίδη που ρίχνει φώς στη σοβαρή αυτή επιπλοκή.

Ακολουθούν οι τακτικές μας στήλες «η άποψη μας» και «από τη διεθνή βιβλιογραφία»

Καλή ανάγνωση.