Σημείωμα σύνταξης

Η 25η Μαίου έχει κηρυχθεί, από τις επιστημονικές εταιρείες ανά το κόσμο που συγκροτούνται από γιατρούς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα νοσήματα του θυρεοειδούς, ως παγκόσμια ημέρα του θυρεοειδούς (world thyroid day).

Με την ευκαιρία αυτή φιλοξενούμε στο τωρινό τεύχος ένα βραχύ αλλά εμπεριστατωμένο άρθρο της διευθύντριας του ενδοκρινολογικού τμήματος του ΓΝΑ «Αλεξάνδρα» Γ. Κάσση, που δίνει με συστηματικό και κατανοητό τρόπο τις σημαντικότερες πληροφορίες που αφορούν στη διάγνωση και θεραπεία των νοσημάτων του σημαντικού αυτού για τη ζωή μας ενδοκρινή αδένα.

Η κ. Γιολάντα Σαλαπάτα είναι οδοντίατρος αλλά με ιδιαίτερη εκπαίδευση και ενδιαφέρον στις θεραπευτικές ιδιότητες του φωτός, και στη σύγχρονη εποχή μας, στις θεραπευτικές και διορθωτικές εφαρμογές των ακτίνων laser ιδιαίτερα στις νευροεπιστήμες. Μετά από μία λεπτομερή και εμπεριστατωμένη αναδρομή στις θεραπευτικές χρήσεις του φωτός από την αρχαιότητα ως τον μεσαίωνα θα μας εκθέσει σε επόμενα τεύχη του ηλεκτρονικού μας περιοδικού τις σύγχρονες εφαρμογές της φωτοθεραπείας και ιδιαίτερα των lasers.

Ένα από τα άλυτα διαγνωστικά και θεραπευτικά προβλήματα ακόμη και της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης είναι «οι εμβοές των ώτων»
Ο Αχιλλέας Ζωγράφος, αν και δεν ανήκει στην ιατρική κοινότητα, είναι συγγραφέας και καθηγητής πιάνου, έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα και στο άρθρο του μας παρουσιάζει μία ακριβή και πλήρως τεκμηριωμένη μελέτη για τα αίτια και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις πού μπορούν να βελτιώσουν αλλά σπάνια εξαλείφουν το τόσο ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα.

Οι στατίνες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά φάρμακα για τη αντιμετώπιση των διαταραχών των λιπιδίων τού αίματος όπως η αύξηση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων και της μείωσης των συνεπειών τους όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Όπως όμως όλα τα φάρμακα έτσι και οι στατίνες μπορεί να εμφανίσουν παρενέργειες ή να μη γίνονται ανεκτές από τους ασθενείς.

Στην ειδική στήλη του περιοδικού μας ,εξειδικευμένη γνώση, που απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες υγείας, η εξαιρετική συνάδελφος ενδοκρινολόγος Στέλλα Προικάκη, παρουσιάζει με τη μορφή διαφανειών τη διάγνωση και αντιμετώπιση των περιστατικών ασθενών με δυσανεξία στη χορήγηση στατινών. Η διάλεξή της είχε περιληφθεί και στο πρόγραμμα των μετεκπαιδευτικών μαθημάτων της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής εταιρείας.

Τέλος ας μου επιτραπεί να αναδημοσιεύσω ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου-ιατρικό μυθιστόρημα- « Η ζωή είναι πιο γλυκιά απ’ ότι νομίζεις» που αφορά στις διατροφικές οδηγίες για ασθενείς με νεανικό διαβήτη, τύπου 1, που σε ένα ποσοστό αφορούν και στους ενήλικες διαβητικούς, αλλά και κατ’ επέκταση, ιδιαίτερα οι γενικότερες οδηγίες, και στα υγιή άτομα μια και οι κανόνες της σωστής διατροφής που εμπεριέχονται στο αφηγηματικό κείμενο, ισχύουν και για το γενικό πληθυσμό.

Ολοι εμείς από το «Αρμονία και Ζωή» σας ευχόμαστε ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.

Κώστας Φαινέκος