Σημείωμα Σύνταξης – Δεκέμβριος 2014

Το τεύχος Δεκεμβρίου του ηλεκτρονικού μας περιοδικού επικεντρώνεται ιδιαίτερα σε θέματα διαβήτη και παχυσαρκίας αλλά και σε τρόπους βελτίωσης της ποιότητας ζωής μας.

Το άρθρο των Ε.Γ. Μανιατάκου και Α. Πολυμέρη αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και θεραπευτικές προκλήσεις του νεανικού σακχαρώδη διαβήτη και την επιταχυνόμενη αύξηση της επίπτωσης του διαβήτη των ενηλίκων σε νεαρά παιδιά λόγω κακής διατροφής.

Το άρθρο των Μ. Σώμαλη και Μ. Ζαδάλλα προβάλλει τη σχέση που μπορεί να υπάρξει μεταξύ του σακχαρώδη διαβήτη και των νοσημάτων του θυρεοειδούς αναφέροντας με ιδιαίτερη γλαφυρότητα και περιεκτικότητα το φάσμα των θυρεοειδικών παθήσεων που μπορεί να συνυπάρχουν με το διαβητικό σύνδρομο η να υποκρύπτονται από αυτό.

Οι τρόποι αντιμετώπισης της «κρίσης» της τρίτης ηλικίας με ανάπτυξη της πνευματικότητας σαν μέσου πλήρωσης του κενού που αναπόφευκτα δημιουργείται με τη προοδευτική και χρονικά εξαρτημένη αλλαγή των ασχολιών, σχέσεων και αναζητήσεων της ζωής μας περιγράφεται με ιδιαίτερη ενάργεια στο άρθρο του Ν. Σταθόπουλου.

H εξαιρετική μετάφραση της Βάλλης Δεσποτοπούλου, επί δεκαετίες καθηγήτριας αγγλικής γλώσσας και λογοτεχνίας του Βρετανικού Συμβουλίου και του αγγλικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, του ποιήματος του C.D Lewis αποδεικνύει τη διαχρονικότητα των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων και καταστάσεων στο κόσμο με επιβεβαίωση για μια ακόμη φορά του γνωστού γνωμικού «η ιστορία επαναλαμβάνεται». Σημειωτέον ότι η κ. Δεσποτοπούλου τιμήθηκε το 2002 για την εξαιρετική προσφορά της στην εκπαίδευση από τη Βασίλισσα της μεγάλης Βρετανίας με την απονομή του ύψιστου τίτλου ΜΒΕ(Member of the British Empire).

Στο ειδικό τμήμα «Εξειδικευμένη γνώση» ,που απευθύνεται κυρίως στους επαγγελματίες υγείας, φιλοξενούμε το ενδιαφέρον άρθρο του γνωστού ενδοκρινολόγου Χ. Κανδηλώρου πού συσχετίζει τη σύσταση και τις μεταβολές της μικροβιακής χλωρίδας με το σωματικό βάρος. Ο κ. Κανδηλώρος εκτός από τις επιστημονικές του ενασχολήσεις έχει και λογοτεχνικές, όπως φάνηκε από τη πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Αναπάντεχνα» (εκδόσεις Mabrida-Palette Ltd).

Τέλος οι μόνιμες στήλες του περιοδικού μας όπως αυτή της διατροφής πλουτίζεται σήμερα από το διατροφολόγο Β. Παπαμίκο με το άρθρο του για τη κανέλα, που κάλλιστα θα μπορούσε να μετονομασθεί «κανέλα αυτή η άγνωστος», ενώ ακολουθούν « Η άποψη μας» με ιδιαίτερη έμφαση στη δυσκολία αξιολόγησης των βιωμάτων και εμπειριών της ζωής μας, και η στήλη « από τη διεθνή βιβλιογραφία με επίκαιρη θεματολογία.

Ολοι εμείς από τη συντακτική ομάδα σας ευχόμαστε :

Χαρούμενα Χριστούγεννα και δημιουργική νέα χρονιά.