Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των υπερλιπιδαιμιών

Η υπερλιπιδαιμία, με κύριο εργαστηριακό εύρημα την αύξηση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων , αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση αθηροσκληρωτικών καρδιαγγειακών επεισοδίων ( ΑΘΚΑ) όπως είναι η στηθάγχη, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η στένωση η απόφραξη περιφερικών αρτηριών και τα εγκεφαλικά επεισόδια

Η αθηροσκληρωτική καρδιαγγεικά νόσος αποτελεί τη κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης.

Επιστημονικές εταιρείες ,όπως η Ευρωπαική και η Αμερικανική καρδιολογική εταιρεία, δημοσιεύουν κατά διαστήματα ,μετά από λεπτομερή ανασκόπηση της πρόσφατης βιβλιογραφίας ,τις λεγόμενες κατευθυντήριες οδηγίες που σκοπό έχουν να ενημερώνουν τους γιατρούς για τις πρόσφατες εξελίξεις και τη προτεινόμενη συνταγογραφία στο τομέα της θεραπείας των υπερλιπιδαιμιών.

Ηταν λοιπόν εύλογο το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου αλλά και των ασθενών που εκδηλώθηκε μετά τη δημοσίευση το Νοέμβριο του 2013 των νέων κατευθυντήριων οδηγιών πού εκδόθηκαν από το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας σε συνεργασία με την Αμερικανική καρδιολογική εταιρεία.

Οι βασικές παραδοχές και συστάσεις των κατευθυντήριων οδηγιών είναι οι ακόλουθες.

Α. Διατροφή
Η επιτροπή των ειδικών που συνέταξε τις οδηγίες πιστεύει ότι η σωστή διατροφή αποτελεί το θεμέλιο λίθο για τη μείωση της κακής χοληστερόλης ( LDL-Χοληστερόλη) και των τριγλυκεριδίων. Ειδικότερα συνιστάται:
1. Αυξημένη πρόσληψη λαχανικών, φρούτων, δημητριακών, γαλακτοκομικών με χαμηλή περιεκτικότητα λίπους, πουλερικών, ψαριών, όσπριων και ξηρών καρπών.
2. Περιορισμός της πρόσληψης γλυκισμάτων, σακχαρούχων αναψυκτικών και ερυθρού κρέατος,
3. Προσαρμογή του διατροφικού σχήματος στις σωστές θερμιδικές ανάγκες, στις προσωπικές προτιμήσεις και σε ειδικότερες διατροφικές οδηγίες όταν συνυπάρχουν και άλλα νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης η νεφρική ανεπάρκεια.
4. Προσπάθεια για πρόσληψη μόνο 5-6% των ημερησίων θερμίδων από κορεσμένο λίπος.
5. Περιορισμός του ποσοστού θερμίδων από trans-λιπαρά οξέα.
6. Αύξηση του ποσοστού θερμίδων του λίπους από κατανάλωση μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων όπως στο ελαιόλαδο.
7. Περιορισμός της πρόσληψης Νατρίου –αλατιού (όχι περισσότερο από 2,4 γραμμάρια την ημέρα)

Β. Φυσική άσκηση
Συνιστώνται 3-4 συνεδρίες αεροβικής άσκησης την εβδομάδα διάρκειας 40 λεπτών ήπιου προς εντατικού χαρακτήρα.

Γ. Διακοπή καπνίσματος

Δ. Διατήρηση φυσιολογικού βάρους.

Ε. Φαρμακευτική αγωγή
Οσον αφορά τη φαρμακευτική θεραπεία οι εμπειρογνώμονες εξέτασαν κυρίως και συνιστούν τη θεραπεία με Στατίνες (φάρμακα που αναστέλλουν τη σύνθεση της χοληστερόλης με κύριους εκπροσώπους την Ατορβαστατίνη, τη σιμβαστατίνη, τη πραβαστατίνη,τη φλουβαστατίνη,τη Λοβαστατίνη) διότι η μελέτη και ανασκόπηση σχετικών εργασιών κατέδειξε ότι η χορήγηση στατινών σε άτομα με ιστορικό ΑΘΚΑ αλλά και σε άτομα υψηλού κινδύνου όπως διαβητικοί, υπερτασικοί, μειώνουν σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης των αθηρωματικών καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Η ομάδα εργασίας για τη σύνταξη των κατευθυντηρίων οδηγιών βρήκε επίσης σαφείς ενδείξεις ότι η εντατική ,όσον αφορά τη δοσολογία, θεραπεία με στατίνες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε σοβαρές καταστάσεις υπερλιπιδαιμίας και ΑΘΚΑ και ότι η μείωση του σχετικού κινδύνου για αυτά τα επεισόδια είναι ανάλογη του βαθμού πτώσης της χοληστερόλης.

Επιπρόσθετα η ομάδα εργασίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ευεργετική δράση των στατινών επεκτείνεται σε όλο το φάσμα των τιμών της χοληστερόλης του αίματος από τη τιμή των 70 mg/dl και πάνω ανεξάρτητα από τη βαρύτητα των περιστατικών.

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες διαφέρουν από τις προηγούμενες στο ότι δεν ορίζεται τιμή-στόχος για τη μείωση της χοληστερόλης (όσο πιο κάτω τόσο καλλίτερα) και ότι δίνεται έμφαση στην εντατικοποίηση της θεραπείας με στατίνες για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση της χοληστερόλης.