Α. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ, FACP Διευθυντής της Ενδοκρινολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσ/νίκης, α. επ. καθηγητής ΑΠΘ, email: [email protected]
Σε ορισμένες γυναίκες, μετά τη γέννα, μπορεί να παρουσιασθεί μία κατάσταση του θυρεοειδούς που λέγεται θυρεοειδίτιδα της λοχείας. Αυτή οφείλεται σε ορισμένα αντισώματα, δηλαδή ουσίες που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός και οι οποίες ουσίες, περιέργως στρέφονται ενάντια στον ίδιο το θυρεοειδή. Τα αντισώματα βέβαια αυτά υπάρχουν σε πολλά άτομα, μάλιστα στις γυναίκες υπάρχουν 4 φορές πιο συχνά απ’ ότι στους άνδρες, και όσο αυξάνει η ηλικία τόσο αυξάνει και η συχνότητα που βρίσκουμε αυτά τα αντισώματα μέσα στο αίμα, χωρίς το άτομο να έχει συμπτώματα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα παρουσιάζει μικρότερη αντίσταση σ’ αυτά τα αντισώματα και μετά τη γέννα σε ορισμένες γυναίκες τα αντισώματα αυτά καταστρέφουν το θυρεοειδή.
Σ’ ένα πρώτο στάδιο από τη καταστροφή του θυρεοειδούς, χύνεται μέσα στο αίμα μία μεγάλη ποσότητα από την συγκεντρωμένη στο θυρεοειδή ορμόνη (θυροξίνη) με αποτέλεσμα να έχει η λεχώνα συμπτώματα υπερλειτουργίας του θυρεοειδούς. Όταν μετά από ένα έως τέσσερις μήνες εξαντληθούν αυτά τα αποθέματα , τότε ο θυρεοειδής πάει στο αντίθετο άκρο και λειτουργεί κάτω από το φυσιολογικό και η λεχώνα εμφανίζει συμπτώματα υποθυρεοειδισμού, παρουσιάζει δηλαδή βραδύτητα, εύκολη κούραση, βάζει βάρος χωρίς να το θέλει, έχει δυσκοιλιότητα, δεν μπορεί να συγκεντρώσει το μυαλό της, ή και έχει κράμπες.
Ο γιατρός που θα υποπτευθεί ότι πιθανόν να υπάρχει θυρεοειδίτιδα της λοχείας, μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό κάνοντας εξέταση αίματος οπότε βρίσκει τις θυρεοειδικές ορμόνες χαμηλές και επίσης βρίσκει την TSH αυξημένη. Εφ’ όσον το ανακαλύψει αυτό τότε θα πρέπει να προχωρήσει στη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού παρ’ όλο που η πάθηση στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται μόνη της καλά με τον καιρό. Δεν υπάρχει βέβαια κανένας λόγος να περιμένει κανείς την αυτόματη ίαση αφού μπορεί ο γιατρός εύκολα να την θεραπεύσει.
Η θεραπεία είναι πάρα πολύ απλή, φθηνή και ασφαλής, ώστε το άτομο να μην έχει αυτά τα συμπτώματα γι’ αυτούς τους μήνες. Η θεραπεία πιθανόν να χρεισθεί και έναν ίσως και παραπάνω από έναν χρόνο.
Δεν είναι δυνατόν να προβλέψει κανείς ποιες γυναίκες θα παρουσιάσουν θυρεοειδίτιδα μετά από γέννα και γι’ αυτό το μόνο που μπορούμε να πούμε ότι αν μια γυναίκα παρουσιάσει μετά από μια γέννα της θυρεοειδίτιδα τότε είναι πολύ πιθανόν, και στην επόμενη γέννα να παρουσιάσει πάλι θυρεοειδίτιδα.