Η γιόγκα και η φιλοσοφία της

Οι ευεργετικές ικανότητες της γιόγκα

H καλύτερη και ποιο σωστή εφαρμογή της γιόγκα γίνεται από τα μωρά! Κάποτε όλοι μπορούσαμε να φέρουμε τα πόδια μας μέχρι τα αυτιά και αυτό όχι απλά χωρίς πόνο αλλά μοιράζοντας και ένα πλατύ χαμόγελο. Τότε αναπνέαμε σωστά, τρώγαμε σωστά και απολαμβάναμε κάθε στιγμή. Μετά μεγαλώσαμε, τραυματιστήκαμε, και αρχίσαμε να είμαστε γεμάτοι με στρές το οποίο «κουβαλάμε» υπό μορφή πόνων στην πλάτη μας και στους ώμους μας. Συνοπτικά χάσαμε την ισορροπία μας.
Η γιόγκα είναι μια αρχαία πρακτική που βοηθά στη δημιουργία μιας αίσθησης ενότητας του σώματος, του μυαλού και του πνεύματος. Και αυτό επιφέρει την ισορροπία. Κάνει την αναπνοή μας ποιο χαλαρή και αργή δηλαδή ποιο σωστή! Η γιόγκα συνοδεύεται από κάποιες ασάνες (asana) δηλαδή φυσικές στάσεις. Όλοι γνωρίζουμε ότι η ενδυνάμωση και το stretching είναι πολύ καλές τεχνικές για τη καλή φυσική κατάσταση του σώματός μας αλλά ακόμα καλύτερες και πιο αποδοτικές γίνονται όταν συνοδεύονται με σωστές και βαθιές αναπνοές και άλλες τεχνικές αυτοσυγκέντρωσης της γιόγκα.
Η λειτουργία της γιόγκα

Υπάρχουν δύο νευρικά συστήματα στον ανθρώπινο οργανισμό.Το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό (με την καλή έννοια..) Το συμπαθητικό γνωστό και ως «Fight or flight»,προκαλεί στον οργανισμό αύξηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος, ταχυκαρδία, και οι ορμόνες του στρες κυριολεκτικά βρίσκουν την ευκαιρία να κάνουν πάρτι στο σώμα μας και να ξεχυθούν χωρίς δισταγμό. Ιστορικά, αυτό συνέβαινε για να προετοιμαστεί ο ανθρώπινος οργανισμός να πολεμήσει με άγρια ζώα. Αλλά σήμερα τα «άγρια ζώα» είναι η κυκλοφορική συμφόρηση ,το στρες εν ώρα εργασίας και πολλά άλλα πράγματα. Όταν αυτό το σύστημα διεγείρεται υπερβολικά (του δίνουμε και καταλαβαίνει δηλαδή) λουζόμαστε τις γνωστές σε όλους μας επιπτώσεις όπως έλκος, ημικρανίες, καρδιοπάθειες.
Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα μειώνει την αρτηριακή πίεση του αίματος και κάνει πιο αργό το ρυθμό της αναπνοής μας. Όταν πια το αίμα δεν βιάζεται να πάει στους μύς μας είναι χαρούμενο που μπορεί ελεύθερα και χωρίς πίεση να ταξιδέψει στα άλλα συστήματα του οργανισμού μας κυρίως αυτά που θεωρούνται πιο σημαντικά για τη μακροζωία μας. Το σώμα μας τώρα έχει το χρόνο να γιατρέψει πληγές που αποκτήσαμε από τη διάρκεια των καθημερινών μας μαχών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βαθιά αναπνοή βοηθάει τις λειτουργίες του παρασυμπαθητικού συστήματος και επιτρέπουν τη χαλάρωση και την επούλωση των πληγών στον οργανισμό μας. Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο έως αστείο που χρησιμοποιώ λέξεις όπως «πληγή», «γιατρειά» ,«επούλωση» για ένα άρθρο που αφορά τη γιόγκα αλλα πολλές φορές το στρές και η λάθος χρήση της αναπνοής μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα πολύ χειρότερα απ ότι συνήθη ιατρικά οργανικά προβλήματα όπως ένας τραυματισμός ή ένα πρόβλημα εκ γενετής. Εδώ έρχεται τη λύση να δώσει η γιόγκα. Η πρακτική αναπνοής και αυτοσυγκέντρωσης της γιόγκα που ονομάζεται πραναγιάμα (pranayama) ενθαρρύνει τη σωστή λειτουργία του παρασυμπαθητικού συστήματος.
Τι μπορεί να κάνει η γιόγκα για σας
Σωματικά οφέλη

  • Δημιουργεί ένα ενδυναμωμένο και ευέλικτο σώμα.
  • Καλυτερεύει την αναπνοή, την ενεργητικότητα και την ζωτικότητά μας.
  • Βοηθάει στο να έχουμε έναν ισορροπημένο μεταβολισμό 
  • Σωστή λειτουργία καρδιακού και κυκλοφοριακού συστήματος.
  • Βοηθάει στο να φαινόμαστε και να δείχνουμε νεότεροι από την ηλικία μας.(ναι υπάρχουν πολλά κέντρα γιόγκα στην Ελλάδα… βιαστείτε!)

Διανοητικά οφέλη

  • Μας βοηθάει να είμαστε ήρεμοι και να χειριζόμαστε τις δύσκολες καταστάσεις πιο εύκολα και με λιγότερο στρές. 
  • Μας μαθαίνει πώς να ησυχάσουμε το μυαλό μας ουτωσώστε να μπορούμε να συγκεντρώσουμε καλύτερα την ενεργειά μας σε ένα συγκεκριμένο πράγμα- π.χ σε μια δύσκολη στάση της γιόγκα, σε ένα παιχνιδι τέννις ,στη δουλειά μας στο γραφείο. 
  • Ενθαρρύνει τις θετικές σκέψεις και την αυτοεκτίμηση.

Πνευματικά οφέλη

  • Γνωρίζουμε καλύτερα το σώμα μας, τα αισθήματά μας, τον κόσμο γύρω μας και τις ανάγκες των άλλων.
  • Δημιουργεί αλληλοεξάρτηση μεταξύ μυαλού, πνεύματος και σώματος.

 

Η γιόγκα δεν είναι τρόπος άσκησης είναι τρόπος ζωής.

Η γιόγκα μας διδάσκει τον «σωστό» τρόπο αντιμετώπισης του εαυτού μας και των άλλων. Δεν είναι μάθημα μάθημα χορού ή απλό μάθημα γυμναστικής είναι τρόπος ζωής που συνοδεύεται από συγκεκριμένη φιλοσοφία, ψυχολογία ακόμα και διατροφή. Η γιόγκα δεν χαρίζει μόνο ένα καλογυμνασμένο σώμα. Σας δείχνει το δρόμο για ισορροπία πνεύματος-σώματος γιατί χωρίς το ένα δεν μπορεί να υπάρξει το άλλο. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι αν καταφέρετε να κάνετε εφαρμογή της γιόγκα στην καθημερινότητά σας θα αρχίσετε να βλέπετε και να αντιμετωπίζεται τη ζωή διαφορετικά και με ποια υγιή τρόπο. Αποκτάτε αυτογνωσία, εσωτερική και εξωτερική δύναμη και έλεγχο της ζωής σας. Δεν γίνεσθε «θύμα» τον συχνών αγχωτικών καταστάσεων της καθημερινότητας μας αλλα μαθαίνεται πώς να μετατρέψετε αυτή την αρνητική ενέργειά που δημιουργείτε σε τέτοιες περιπτώσεις σε θετική ,προς όφελος δικό σας και των άλλων. Δεν τρέχετε πλέον να προλάβετε τη ζωή αλλά η ζωή τρέχει να προλάβει εσάς.Σκεφτείτε το αξίζει.

Φαινέκου Δανάη
Πηγή: http://www.yogamovement.com/
Περαιτέρω διάβασμα http://www.yogasite.com/
http://www.yogajournal.com/
http://www.yogabasics.com/