Η άποψη μας – Μάιος 2006

Οι διακοπές είναι περίοδος που χαρακτηρίζεται από αλλαγή εντυπώσεων και ενδιαφερόντων. Η φυγή από τη καθημερινότητα, που μας επιβάλλεται από την επαγγελματική μας ενασχόληση και τις κοινωνικές μας δεσμεύσεις, συντελεί στη πνευματική και κυρίως ψυχολογική μας ανανέωση. Οι διακοπές είναι φυγή από τις καθημερινή ρουτίνα και συνήθειες και προσπάθεια να βιώσουμε για λίγο χρόνο σε ένα ιδεατό περιβάλλον με τους αγαπημένους μας χωρίς τη πίεση της εργασίας και των δεσμεύσεων. Είναι διακοπή αλλά και φυγή ταυτόχρονα από τις υποχρεώσεις και τις συνήθειες μας.

Στις διακοπές τα προβλήματα, ο ανταγωνισμός, η πνευματική και φυσική ένταση του εργασιακού μας περιβάλλοντος μπαίνουν στο περιθώριο και αντικαθίστανται από την ενασχόληση με τα σπόρ, τη απόλαυση της θάλασσας η του βουνού ,το ξένιαστο διάβασμα ,τη συζήτηση με φίλους ,τα παιχνίδια ,τις νέες γεύσεις και ακούσματα.

Η καθημερινή οδήγηση η η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς δίνει τη θέση της στο περπάτημα και ο συνωστισμός και οι ουρές σε ένα βαθμό καταργούνται η μειώνονται μια και ο χρόνος δεν είναι πλέον πιεστικός.

Στις διακοπές οι σχέσεις με την οικογένειά μας και τους φίλους μπαίνουν σε προτεραιότητα μια και έχουμε περισσότερο χρόνο και διάθεση να ασχοληθούμε με αυτές. Οι νέες γνωριμίες, ίδιαίτερα για τους αδέσμευτους, είναι πιο εύκολες και η ανακάλυψη και η περιπέτεια αποτελούν μαγικά συστατικά μιας επιτυχημένης καλοκαιρινής απόδρασης.

Φυσικά ο τρόπος που ο καθένας μας αντιλαμβάνεται τις διακοπές του διαφέρει. Μερικοί αποζητούν τη μοναξιά, άλλοι τις παρέες, μερικοί απολαμβάνουν τη δράση ενώ άλλοι την ανάπαυση στη πλάζ με ένα βιβλίο.

Ανεξάρτητα όμως από τις προτιμήσεις μας και τις συνθήκες των διακοπών μας το ζητούμενο είναι η ανάπαυση που θα οδηγήσει σε φυσική, πνευματική και ψυχολογική αναζωογόνηση.

Πέρα όμως από τις συνθήκες και τις προδιαγραφές που χαρακτηρίζουν τις διακοπές μας το σημαντικότερο ρόλο στην επίτευξη του ζητούμενου είναι οι διακοπές από τον κακό ευατό μας. Από τη μιζέρια, το άγχος, την επιθετικότητα, το σκληρό ανταγωνισμό, την αγένεια, την αντικοινωνική συμπεριφορά.

Μπορούν λοιπόν οι διακοπές με τη ριζική αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης μας να επιφέρουν πέρα από τη ψυχική μας ενδυνάμωση και αλλαγή του τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς;

Αν ναι τότε έχει καλώς αν όχι ίσως θα πρέπει να σκεφθούμε ότι θα πρέπει να στείλουμε και τον συνηθισμένο, καθημερινό ευατό μας να κάνει διακοπές με την ελπίδα ότι και αυτός θα γυρίσει ανανεωμένος , δυνατός και κυρίως βελτιωμένος ώστε να αντιμετωπίσουμε μαζί τη ανεπιθύμητη επιστροφή στη καθημερινότητα.

Κώστας Φαινέκος