Η άποψη μας – Ιούλιος 2006

Ο Σεπτέμβρης κάθε χρόνο, πέρα από το τέλος των διακοπών και τη είσοδο στο φθινόπωρο, σηματοδοτεί και την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής και επαγγελματικής δραστηριότητας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εκπαίδευση και η εργασία αποτελούν τη βάση της κοινωνικής και οικονομικής εξέλιξης των ατόμων σε ένα οργανωμένο κοινωνικό σύνολο. Απαραίτητη όμως προυπόθεση για την πετυχημένη τους υλοποίηση και πορεία αποτελεί η σωματική και ψυχική υγεία. Αυτή διασφαλίζεται όχι μόνο με τη θεραπεία μιας ηδη εκδηλωμένης ασθένειας αλλά κυρίως με τη πρόληψή της. Με το σκεπτικό αυτό ο κάθε Σεπτέμβρης, πέρα από όλα τ’άλλα, θα πρέπει να αποτελεί
και μήνα προγραμματισμού ελέγχου της κατάστασης της υγείας μας και λήψης αποφάσεων που θα βελτιώσουν τις συνθήκες διατήρησης της.

Είναι σφάλμα να πιστεύουμε ότι ο τακτικός ιατρικός έλεγχος αφορά μόνο τις μεγάλες ηλικίες. Τα περισσότερα νοσήματα που εκδηλώνονται στη τρίτη ηλικία έχουν αρχίσει να εξελίσσονται από την ωριμότητα και μερικά ακόμη και από τη νεαρή ηλικία.

Η οστεοπόρωση, ο διαβήτης, η αθηροσκλήρυνση , τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ακόμη και μερικά νεοπλάσματα μπορεί να εντοπισθούν σε αρχικό υποκλινικό στάδιο σε νεώτερες ηλικίες έστω και αν εκδηλώνονται πολλά χρόνια αργότερα. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι μας ανεξάρτητα από ηλικία, κληρονομική προδιάθεση η ειδικές συνθήκες εργασίας πρέπει να τρέξουμε στο πλησιέστερο διαγνωστικό κέντρο για να υποβληθούμε χωρίς καθοδήγηση σε ιατρικές εξετάσεις που ίσως οι περισσότερες δεν χρειάζονται. Μπορούμε όμως με τη καθοδήγηση του οικογενειακού μας γιατρού-παθολόγου να υποβαλλόμαστε σε τακτικά διαστήματα σε γενικές, και ίσως μερικές ειδικές εξετάσεις που θα μας καθορίσει, για να επιτύχουμε τη πολυπόθητη πρόληψη και να διατηρήσουμε τον οργανισμό μας χωρίς ασθένεια και πόνο.

Πέρα όμως από την έγκαιρη διάγνωση το σημαντικότερο βήμα στη επίτευξη της σωματικής και ψυχικής μας ευεξίας είναι η υιοθέτηση κανόνων που προσδιορίζουν τον τρόπο της ζωής μας.

Η διατροφή ,η άσκηση ,η αποφυγή της καθιστικής ζωής και του κοινωνικού και επαγγελματικού stress ,η ενασχόληση με τη τέχνη αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά σωστού τρόπου ζωής που μας διασφαλίζει τη σωματική μας υγεία αλλά επιπρόσθετα μας δυναμώνει σωματικά, διανοητικά και ψυχολογικά.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν μας επιτρέπει «τη πολυτέλεια» να αφιερώσουμε χρόνο για τον ευατό μας αποβάλλοντας κακές συνήθειες και ακολουθώντας μια προγραμματισμένη αγωγή υγείας. Η εντατική και πολύωρη εργασία, οι επαγγελματικές και κοινωνικές συγκρούσεις ,οι πειρασμοί του ποτού, του φαγητού και του καπνίσματος ,η δυσκολία στις μετακινήσεις μας και οι οικογενειακές μας υποχρεώσεις βάζουν εμπόδια στην υλοποίηση έστω και μερικών στόχων που θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης μας. Χωρίς να αμφισβητείται η αλήθεια των παραπάνω συχνά αποτελούν δικαιολογίες για να καλυφθεί η πραγματική αιτία που δεν είναι τίποτε άλλο από την αδυναμία μας να πάρουμε την απόφαση για αλλαγή του τρόπου ζωής μας έστω και αν αυτό απαιτεί θέληση, χρόνο και προσπάθεια.
Αν θέλουμε να παραμείνουμε υγιείς ο καθημερινός η εβδομαδιαίος προγραμματισμός μας δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τις κοινωνικές, οικογενειακές και επαγγελματικές μας υποχρεώσεις αλλά και τη διαφύλαξη του πολυτιμότερου των αγαθών που μας προσφέρεται ,της υγείας μας.

 

Κώστας Φαινέκος