Ερωτήματα αναγνωστών – Μάρτιος 2005

Η κόρη μου, που είναι 18 ετών, έχει καθυστέρηση 2 μηνών στη περίοδο της και προχθές μου είπε ότι παρατήρησε την έκκριση ενός γαλακτερού υγρού από τους μαστούς της. Τι μπορεί να της συμβαίνει.

Η γαλακτόρροια σε συνδυασμό με αμηνόρροια αποτελούν τα κυριότερα συμπτώματα ενός καλοήθους όγκου του αδένα της υπόφυσης που ονομάζεται προλακτίνωμα γιατί υπερεκκρίνει την ορμόνη προλακτίνη.

Η αύξηση της προλακτίνης στο αίμα (υπερπρολακτιναιμία) καθώς και η απεικόνιση του όγκου στην υπόφυση με μαγνητική τομογραφία αποτελούν τις κύριες εξετάσεις για τη διάγνωση. Πέρα όμως από το προλακτίνωμα υπάρχουν και άλλες αιτίες που προκαλούν υπερπρολακτιναιμία. Οι κυριότερες είναι:

Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός
Φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά, οιστρογόνα
Διάφορα νοσήματα στη περιοχή του υποθαλάμου και της υπόφυσης
Το Stress
Ο υποθυρεοειδισμός, η κίρρωση και η νεφρική ανεπάρκεια.

Η υπερπρολακτιναιμία αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες υπογονιμότητας στις γυναίκες. Εκδηλώνεται όμως αλλά σπανιότερα και στους άνδρες με κύρια συμπτώματα τη γαλακτόρροια και τη μείωση της σεξουαλικής διάθεσης.

 

Μία φίλη μου στο σχολείο πηγαίνει συχνά στη τουαλέττα για να ουρήσει ακόμη και στη διάρκεια του μαθήματος. Η ίδια αρνείται να πάει στο γιατρό και λέει ότι απλά έχει πολύ άγχος.

Οι διαταραχές που αφορούν στην ούρηση διακρίνονται στη συχνουρία, όταν κάποιος/α ουρεί συχνά αλλά ο συνολικός όγκος των ούρων είναι φυσιολογικός, και τη πολυουρία όταν η συχνή ούρηση συνοδεύεται και με αυξημένη ποσότητα ούρων (συνήθως πάνω από 3-3,5 λίτρα το 24ωρο).

Τα αίτια της πολυουρίας μπορεί να οφείλονται σε βλάβη στον υποθάλαμο με αποτέλεσμα τη μείωση της έκκρισης της αντιδιουρητικής ορμόνης, που προκαλεί επαναρρόφηση του ύδατος στα νεφρικά σωληνάρια,η στη μειωμένη δράση της αντιδιουρητικής ορμόνης σε αυτά. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ασθένεια που προκαλεί τη πολυουρία λέγεται άπποιος διαβήτης.

Μία άλλη πιο συχνή περίπτωση πολυουρίας είναι αυτή που οφείλεται σε υπερβολική λήψη νερού (ψυχογενής πολυδιψία) και που συνήθως οφείλεται σε υπερβολικό stress όπως πιθανότατα στη περίπτωση που αναφέρατε.

Σε κάθε περίπτωση όμως η εξέταση από το γιατρό είναι απαραίτητη.