Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Λάμπρου Λαμπρόπουλου,Παθολόγου-Διαβητολόγου,Επιμελητή Α,
Γ Παθολογικού Τμήματος και Διαβητολογικού Κέντρου ΝΕΕΣ

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (ΔΑ) αποτελεί τη συχνότερη αιτία τύφλωσης στις αναπτυγμένες χώρες.Μπορεί να παρουσιασθεί ακόμη και μετά 5 χρόνια από την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβητη,ιδιαίτερα στον τύπο 1, ενώ η συχνότητα της επιπλοκής μπορεί να φθάσει το 20-25% των ασθενών με διαβήτη,ανεξαρτητα από τον τύπο, μετά από 15 χρόνια διάρκειας της νόσου.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπαθεια χαρακτηρίζεται από διεύρυνση των αγγείων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του οφθαλμού πού χάνουν τη στεγανότητα τους με αποτέλεσμα τη δημιουργια εξιδρωμάτων και μικροαιμορραγιών. Σε σοβαρότερες μορφές δημιουργούνται νέα αγγεία και νέος ιστός που μπορεί να προκαλέσουν αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και τύφλωση.

Στο πρόσφατο συνέδριο της διεθνούς ομοσπονδίας για το διαβήτη ανακοινωθήκαν τα εξής νεωτέρα για την αμφιβληστροειδοπαθεια.

-Παράγοντες που σχετίζονται με επιτάχυνση της εξέλιξης της ΔΑ είναι η εμφάνιση της σε μικρή ηλικία, η μεγαλύτερη έλλειψη ινσουλίνης, η αυξημένη αρτηριακή πίεση και χοληστερινη,και η κακή ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.

-Τα άτομα με ΔΑ έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα.

-Η βιταμίνη Β6 μπορεί να δράση θεραπευτικά μειώνοντας την απόπτωση (προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο) και τις επιβλαβείς γλυκοζυλιωμένες ενώσεις που συσσωρεύονται στον αμφιβληστροειδή.

-Η σεριβαστατινη,φαρμακο που χρησιμοποιειται στην υπερχοληστεριναιμια,φαινεται ότι έχει θεραπευτικη δραση στη ΔΑ.

-Στο διαβήτη τύπου 1 η διόρθωση της έλλειψης μαγνησίου παράλληλα με τη σωστή ρύθμιση της γλυκόζης επιβραδύνει την εξέλιξη της μακροαγγειοπαθειας.

-Η μεταμόσχευση παγκρέατος που γίνεται σε μικρό αριθμό επιλεγμένων ασθενών βελτιώνει η σταθεροποιεί τις αλλοιώσεις της ΔΑ.