Ξένια Πανταζη-Κοντούρα Διευθύντρια Επιχειρήσεων Μόδας
Τα τελευταία χρονια τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προβάλουν ένα “ιδεατο”προτυπο γυναικείου κυρίως σώματος που απέχει πολύ από το μέσο ορο.Η κ. Κοντούρα μέσα από τη προσωπική της εμπειρία μας ενημερώνει για τη σκληρή προσπαθεια των επαγγελματιών της Μόδας να αντιμετωπίσουν την “αβάσταχτη ελαφρότητα του σωματικού τους βάρους”.
Στη σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία οπου η διαφημίσει κατέχει πρωτεύοντα ρόλο στη προώθηση προϊόντων μια καριέρα στο χώρο του modeling και των Media μπορεί να προσφέρει τη δόξα και το χρήμα στους ικανούς και συνάμα τυχερούς νέους που η φύση τους έχει προικίσει με σωματική διαμόρφωση που ταυτίζεται η πλησιάζει πολύ στο θεωρούμενο αισθητικά πρότυπο σωματικής εμφάνισης.
Πόσο εύκολο ομως είναι να επιλέγει κάποιος για μια τέτοια καριέρα και κυρίως τι θυσίες θα απαιτηθούν για να μπορέσει να διασφαλίσει την επιτυχία και κυρίως τη διάρκεια στην εργασιακή του σχεση με εργοδότη το κατεστημένο της Μόδας και του life-style και τελικό κριτή το κοινό που πολλές φορές είναι πιο αυστηρό από τον πιο απαιτητικό εργοδότη.
Τα κριτήρια που έχουν θέσει τα διάφορα πρακτορεία Μόδας οπως και οι διαδικασίες επιλογής έχουν σημαντικά τροποποιηθεί προς το αυστηρότερο στη Χώρα μας τα τελευταία χρονια.Αυτο οφείλεται στη παγκοσμιοποίηση των επικοινωνιακών τεχνικών και στον αναπόφευκτο ανταγωνισμό που δημιουργείται για την παραγωγή και προβολή μιας διαφημιστικής παραγωγής τεχνικά και αισθητικά αρτιας.Ετσι η αυξημένη ζήτηση για άτομα που θα σταδιοδρομήσουν στο κόσμο της Μόδας συνοδεύτηκε από αυξημένες αισθητικές απαιτήσεις στις οποίες η σωματική εμφάνιση με ιδιαίτερη έμφαση στο βάρος παίζει το σημαντικότερο ρόλο.
Για τους κοινούς θνητούς τα κριτήρια αυτά ηχούν εξωπραγματικα.Το σωματικό βάρος μιας κοπέλας που θέλει να γίνει αποδεκτή στο κόσμο του modeling πρέπει εμπειρικά καθοριζόμενο να είναι ίσο με το ύψος της πάνω από το ένα μέτρο μείον 20.Δηλαδη ένα κορίτσι με ύψος 1,80 μ. πρέπει να ζυγίζει 60 κιλα.Αυτο,λενε οι ειδικοί της φωτογραφίας,
οφειλεται,μεταξυ των αλλων,και στο οτι ο φακός συνήθως προσθέτει στο μοντέλο 4-5 κιλα.Αν υπολογίσει κανείς ομως οτι,τουλαχιστον σύμφωνα με αυτά που προτείνει η επιστημη,το ιδανικό βάρος για ένα κορίτσι με αυτό το ύψος είναι τουλάχιστον 70 κιλα,γινεται αντιληπτό Πόσο το ιατρικά και πληθυσμιακά αποδεκτό βάρος απέχει από το ιδεατό βάρος ενός ατόμου που διάλεξε σαν επάγγελμα το modeling.
Αν υποθέσουμε λοιπόν οτι ο τυχερός η η τυχερή προσλαμβάνονται από κάποιο πρακτορείο Μόδας διότι έχουν τα απαιτούμενα σωματικά αλλα και πνευματικά προσοντα.Ειναι κατανοητό οτι αν θέλουν να συνεχίσουν τη καριέρα που διάλεξαν και να γίνουν επιτυχημένοι επαγγελματιες θα πρέπει να διατηρούν τη σωματική φόρμα που τους κάνει αποδεκτούς στους εργοδότες και κοινο.Αυτο είναι μια μεγάλη προκληση που απαιτεί θυσίες που αφορούν τη διατροφή τους,τις συνήθειες τους και το τρόπο ζωής που ακολουθούν.
Η διατροφή συνήθως καθορίζεται είτε εμπειρικά μετά από διαβουλεύσεις με συνάδελφους που γνωρίζουν κάποιον που γνώριζε κάποιον άλλο που ακολούθησε μια τάδε δίαιτα και έχασε 20 κιλά σε 15 ημέρες η ,κυρίως τα τελευταία χρονια,απο επαγγελματιες διαιτολόγους.
Οι συνήθειες της ζωής οπως το καπνισμα,το αλκοόλ και ο ύπνος είναι καυτά θέματα στη ζωή ενός μοντελλου.Συνηθειες που για τους κοινούς θνητούς αποτελουν “φυσιολογικές παρεκκλισεις”,οπως το τσιγαρο,μερικα ποτά και κάποιο ξενύχτι ,για τους ανθρώπους του modeling,αποτελουν βαρύτατα ατοπήματα.
Η άσκηση που για τις Ελληνίδες πριν μερικά χρονια ήταν πολυτέλεια τώρα έχει γίνει απαραίτητο συστατικό της προσπάθειας για τη διατήρηση του σωματικού βάρους και της φορμας.Φυσικα δεν μπορούμε ακόμη να συγκριθούμε με τα ξένα μανεκέν που όταν πατήσουν το πόδι τους στη Χώρα μας αμέσως ερωτούν για το πλησιέστερο γυμναστήριο.
είναι γεγονός οτι αυτή η προσπαθεια για τη διατήρηση του βάρους σε επιπεδα οπωσδήποτε χαμηλότερα από τα θεωρούμενα φυσιολογικά είναι δύσκολη και πολλές φορές οδηγεί σε ψυχολογικη καταπίεση με αποτέλεσμα διαταραχες του ψυχισμού και προσωπικότητας.
Το τίμημα της επιτυχίας είναι ψηλο,αλλα το βιολογικό και ψυχικό κόστος που καταβάλλεται σε καθημερινή βάση δεν είναι πάντα ανεκτό και μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχίες και εγκαταλειψη.Παρατηρειται ομως και το φαινόμενο η προσπαθεια για τη διατήρηση του βάρους ενσυνείδητα η ασυνείδητα να οδηγεί σε ακραίες διαιτητικές συμπεριφορές με βαρείες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχολογικη υγειά με κύριο εκπρόσωπο τη νευρογενη ανορεξία.
Τα τηλεφωνά που συχνα παίρνουμε από τις ανήσυχες μαμάδες για να μεσολαβήσουμε για να πείσουμε τις κόρες τους που κυριολεκτικά λιμοκτονούν για να αυξήσουν έστω και λίγο τη ποσότητα τροφής είναι αρκετά συχνα.
Τα ερωτήματα που προβάλλουν είναι πολλά.
Το προβαλλόμενο σαν ιδεατό βάρος από τον κόσμο των μοντελλων,της διαφημησης,των ΜΜΕ είναι και το βιολογικά και αισθητικά ιδανικό;
Μήπως επιβάλλουμε στο κόσμο που μας βλέπει και μας θαυμάζει ένα πρότυπο βάρους που όχι μόνο είναι ανέφικτο αλλα μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη της σωματικής υγειας;
από τη στιγμή που κάποιος σταδιoδρομησει στο κόσμο της διαφημίσεις και του life style
Μήπως θα πρεπει,για να διατηρήσει το χαμηλό βάρος που απαιτεί η δουλεία του,να προσφεύγει σε υπεύθυνους επιστημονικούς φορείς και ιδρύματα για να μειωθεί και το ποσοστό των επιπλοκών που προκαλούνται από εξωπραγματικες,εμπειρικες δίαιτες;
Υπάρχουν φάρμακα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου μας για τη διατήρηση του αποδεκτού για μας βάρους.